Tudjuk, hány aranyat nyerünk jövő nyáron

Hosszú Katinka aranyérem  kitüntetés győztes mosolyog sportoló győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után
Kazany, 2015. augusztus 3. A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A versenyző világcsúccsal győzött és védte meg címét.
Vágólapra másolva!
Egy év múlva ilyenkor már égni fog az olimpiai láng Rióban, a magyarok pedig alighanem ismét főként az úszók és a kajak-kenusok révén gyűjtögethetik majd az érmeket. A csapataink viszont bajban vannak, hiszen az örök favorit férfi vízilabda-válogatott sem jutott még ki, a női pólósoknak és a két kézicsapatnak pedig bravúrra van szüksége a kvalifikációhoz. Éremlatolgatás.

Négy éve Londonban a magyarok 21 sportágban 157 sportolóval voltak jelen az olimpián, és összesen 18 érmet sikerült nyerniük, ebből nyolc volt arany. Első lett Pars Krisztián (kalapácsvetés), a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettős, Kozák Danuta (K1 500), a Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella női kajaknégyes, Berki Krisztián (lólengés), Gyurta Dániel (úszás, 200 mell), Risztov Éva (úszás, 10 km) és Szilágyi Áron (kardvívás).

Eddig 34 magyar sportoló szerzett kvótát: úszásban 17, atlétikában 10, sportlövészetben öt, míg vitorlázásban két magyar versenyző harcolta ki a részvételt. Több magyar sikersportágban azonban még csak ezután kezdődik a kvalifikáció.

Sokan leszünk, vagy kevesen?

A magyar csapat létszáma az előzetes becslések szerint 140-150 fő lehet, ehhez a részvételre esélyes négy csapat – férfi és női kézilabda, illetve férfi és női vízilabda – közül legalább háromnak ki kellene jutnia. Igen ám, de

a kijutás a csapatok számára van olyan nehéz, mint érmet nyerni.

Friss élmény, hogy a férfi vízilabda-válogatott az olaszok elleni 8-7-es vereség miatt a kazanyi vb-ről már nem szerezhet kvótát. A szerbek a Világliga-győzelemmel már elérték Riót, a vb-n további két csapat örülhet majd (a négy közé Szerbia, Horvátország, Olaszország és Görögország jutott).

Varga Dániel vezényletével bármire képes lehet a pólóválogatott Rióban Forrás: MTI/Kovács Anikó


A januári Eb-ről a legjobb kvóta nélküli szintén kijut, jó esetben ehhez a magyaroknak elég a négy közé jutniuk. Ha itt nem járnának sikerrel Madaras Norberték, akkor a jövő tavaszi kvalifikációs tornán lehet csatlakozni, innen három további válogatott harcolhatja ki a szereplést. Ez nem okozhat gondot a csapatnak.

Jelen pillanatban Szerbia tűnik a vízilabdasport legjobbjának,

a magyarok számára az éremszerzés lehet a reális célkitűzés.

A női pólósok gödörben vannak, a vb-n csak kilencedikek lettek, így a kijutás is brutálisan nehéz lehet. Az öt kontinensbajnok mellett az olimpiai kvalifikáció legjobb három csapata juthat ki, ez összesen nyolc válogatott - a vb-9. hely alapján még mindenképp javulni kell. De ha kijut, ott nagyon könnyen érmet szerezhet a csapat, elég két jó meccs hozzá.
Tippünk: 1 ezüstérem, 1 negyedik hely.

Míg három éve a férfi kézilabda-válogatott olimpiai negyedik lett, a női pedig ki sem jutott, most az utóbbi részvételére van nagyobb esély.

A férfi kézisek nagy esélyt szalasztottak el azzal, hogy lemaradtak a januári, katari világbajnokságról,

ahonnan az aranyérmes Franciaország kvótát szerzett, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország és Németország pedig indulhat az olimpiai selejtezőn. A januári, lengyelországi Európa-bajnokságról a győztes szintén kijut Rióba (amennyiben Franciaország nyerne, akkor az ezüstérmes), további két válogatott pedig olimpiai selejtezős helyet szerez.

Nagy Lászlóval Londonban remekeltek férfi kéziseink, végül a negyedik helyet sikerült megszerezni Forrás: MTI/Kovács Anikó


A Talant Dujsebajev vezette válogatott előtt két út áll: megnyeri az Eb-t vagy a selejtezős helyért küzdve nem hagyja, hogy Fehéroroszország, Izland, Macedónia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Montenegró és Oroszország közül kettő megelőzze. Egy riválist már a csoportkörben ki lehet iktatni, hiszen a magyarok és a dánok ellenfele Montenegró, illetve Oroszország lesz.

A nőknek annyiban könnyebb a helyzetük, hogy az első hétben kell végezniük az Eb-n.

Az aranyérem azonnal kvótát, a 2-7. hely pedig olimpiai selejtezőt ér, ahonnan – csakúgy, mint a férfiaknál – a három négycsapatos kvalifikációs torna első két-két helyezettje (azaz hat válogatott) megy Brazíliába.

Ha feltelezzük, hogy mindkét válogatottunk kijut, akkor akár az elődöntőben is gondolkodhatnak, elvégre ahhoz csak egy biztos csoportkör és egy kiváló negyeddöntő szükséges. 2008-ban a nők Románia, 2012-ben a férfiak Izland kiverésével így jutottak a legjobb négy közé.
Tippünk: talán 1 bronzérem.

Atlétikában még rengeteg változás történhet, akár az is, hogy jó pár esélyest eltiltanak az ARD és a The Sunday Times riportjában foglaltak nyomán. Ez az ügy azonban a magyar nehézatlétákat – mivel az állóképességet javító vérdopping állítólagos használatáról szólnak a hírek – aligha érinti. Az olimpián feltehetően Pars Krisztiánért és Márton Anitáért szoríthatunk.

A lengyel Pawel Fajdek már többször borsot tört Pars orra alá,

és a vasárnap dobott új lengyel csúcsa (83.93) több mint egy méterrel jobb, mint a magyar atléta legnagyobb dobása (82.69).

Pars Krisztián címvédőként megcélozza a dobogó tetejét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Márton Anita jelenleg hatodik a világranglistán, és idén ugyan Eb-aranyérmes lett, de valószínűleg túl jó a világ többi dobója ahhoz, hogy magyar súlylökőérmet ünnepeljünk Rióban.
Tippünk: 1 ezüstérem, 1 ötödik hely.

Birkózásban, ha azt nézzük, hogy a nőknél van vb-aranyérmes és vb-bronzérmes (Sastin Marianna, Barka Emese), a férfiaknál meg vb-győztes és olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok (Bácsi Péter, Lőrincz Tamás) versenyzőnk, akkor az a minimum, hogy érmet várunk, jó esetben aranyat.

Lőrincz Tamás tavaly megnyerte a finnországi birkózó-Eb-t - miért ne sikerülhetne győzni az olimpián is? Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Az olimpiai mezőny azonban nagyon sűrű, a birkózás pedig különösen kiszámíthatatlan sport,

és ez már a kvalifikációra is igaz, szóval csak óvatosan. Pláne, hogy még kvótákat is kell szerezni – erre három etapban lesz lehetőség, először a szeptemberi vb-n.
Tippünk: 1 ezüstérem.

Úszóink Rióban tarolhatnak, a most zajló kazanyi vb-n is láthatjuk, hogy mennyire bivalyerős a magyar csapat.

Hosszú Katinka élete formájában van, ráadásul a számhalmozást is jól bírja, így tőle több éremre is számíthatunk. 200 vegyesen verhetetlennek tűnik – Kazanyban egy hatéves világcsúcsot döntött meg –, csakúgy, mint 400 vegyesen. Az olimpiára nem kevesebb mint nyolc számban szerzett kvótát, nagy kérdés, hogy mennyiben fog indulni. Háton, gyorson és pillangón egyaránt klasszis.

Hosszú Katinka akár több számban is érmet nyerhet jövőre Forrás: MTI/Kovács Anikó


Kapás Boglárka a vb után akár Rióban is meglepetést okozhat, pechjére az 1500 gyors nem olimpiai szám, pedig ezen a távon vb-bronzérmet nyert Kazanyban. Risztov Éva 10 km-en címvédőként indul, szerintünk egy hatodik hellyel jön majd haza. Gyurta Dánielről úgy gondoljuk, hogy megvédi címét 200 mellen, éppen annyit tanul a kazanyi vb-bronzból, hogy Rióban ismét a csúcsra juthasson.

A legnagyobb kérdés, hogy mire lesz képes Cseh László 30 évesen?

A háromszoros olimpiai ezüstérmes szerintünk bővíteni fogja éremkollekcióját,

méghozzá úgy, hogy a pillangóra tesz fel mindent, és ugyanúgy megveri Chad le Clost, mint Kazanyban. De azért nem árt figyelnie Michael Phelpsre.
Tippünk: 4 arany, 1 bronz.

Az olimpia (számukra) legszebb szakasza, amikor a magyarok a játékok legvégén kajak-kenuban szereznek még egy zsák érmet, és ezzel felkúszunk az éremtáblázaton a legjobbak közé. Vélhetően most sem lesz ez másképp, nem véletlenül tartják, hogy a magyar válogatók sok esetben magasabb színvonalúak, mint az olimpiai döntő.

Kárász Annát - a győzelmei után - sokan már az új kajakkirálynőnek nevezik Forrás: MTI/Kovács Tamás


A női kajaknégyes aranyérmére már csak azért is komoly esély van, mert a magyarok ebben a számban a 2009-es vb óta egyetlen világversenyen sem kaptak ki. Az augusztus végi, milánói vb-n a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Fazekas-Zur Krisztina négyes igyekszik majd mindenkit megelőzni.

Kammerer Zoltánék férfi kajaknégyese dobogós lehet, csakúgy, mint a kenuban 2008-ban olimpiai aranyérmes Vajda Attila. Még nem tudni, női kajak 500 egyesben melyikük indul, de Kárász Anna vagy Kozák Danuta egyaránt aranyesélyes lehet, ez is mutatja, hogy

a magyar kajaksport a bőség zavarával küszködik.

Női K2 500-on szintén nagyon jók lehetnek majd az esélyeink, akárki is induljon, a vb-résztvevő Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros egy ezüstéremre minimum jó.
Tippünk: 2 arany, 1 ezüst, 2 bronz.

Cselgáncsban a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós bárkit képes ma is megverni, és jó versenyzőtípus, 35 évesen is van esélye éremre. Nála is többet várnak a vb-ezüstérmes Tóth Krisztiántól, Bor Barna szintén vb-ezüstérmes, de az érem tőle bravúr lenne. A nőknél a három éve bronzérmes Csernoviczki Éva eredményei az utóbbi időben ingadozóbbak, de a rutinjával bármire képes lehet. A vb-bronzérmes Karakas Hedvigben is benne van a jó eredmény, bár az ő súlycsoportja nagyon sűrű.
Tippünk: 1 aranyérem.

Vívásban az esélyek nagyban függnek majd attól, hány csapatunk jut ki, és ezt még korai lenne megmondani. Egyéniben a vb-győztes párbajtőröző Imre Gézától és a kard címvédőjétől, Szilágyi Árontól várhatjuk a legtöbbet.
Tippünk: 1 bronzérem.

Tornában minden attól függ, Berki Krisztián meg tudja-e ismételni nagyszerű londoni teljesítményét, sőt még a kijutás sem lesz egyszerű. Bizakodásra ad okot, hogy 2012 óta is jók az eredményei, a tavalyi és a tavalyelőtti Eb-n ezüstérmes volt, a vb-n pedig aranyat nyert. Idén vállműtétje miatt nem indult az Eb-n.
Tippünk: 1 aranyérem.

Berki Krisztián számára a kijutás is nehéz lehet, nemhogy a címvédés Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit


Ökölvívásban az Eb-indulástól furcsa indokkal eleső Harcsa Zoltán Londonban negyeddöntős volt, idén bronzérmet szerzett az Európa Játékokon – ez alapján nem esélytelen az éremre, de inkább a pontszerzése tűnik reálisnak. Kvótát többen is szerezhetnek, először októberben, aztán jövő tavasszal.
Tippünk: 1 pontszerző hely.

A júliusi öttusa-vb-n elég gyengén szerepeltek a magyarok, egyéniben Kovács Sarolta hatodik lett, a női csapat pedig bronzérmet szerzett. Olimpiai kvótát senki, így erre augusztus második felében, az Európa-bajnokságon lesz még lehetőségük.
Tippünk: 1 pontszerző hely.

Lövészetben az örök olimpiai ígéret Sidi Péternek talán kijöhet a lépés, de a pontszerző hely valószínűbb.
Tippünk: 1 pontszerző hely.

A többi sportágban többnyire a pontszerzés is váratlan bravúr lenne. Viszont szinte minden olimpián szokott jönni egy-egy olyan meglepetésarany, amire előzetesen nem feltétlenül számítottunk. Mi mindenesetre úgy gondoljuk, hogy

az esélyek alapján nyolc aranyérmet szerezhetnek versenyzőink Rióban.

Szavazzon!

Hány aranyat nyerünk Rióban?