Olimpiai és világbajnokokkal támadunk a miniolimpián

Simicskó István Budapest, 2015. március 4.
Simicskó István sportért felelős államtitkár (j5) a magyar csapat tagjaival beszélget a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) száz nappal a bakui Európa Játékok előtt tartott sajtótájékoztatóján a fővárosi Larus Rendez
Budapest, 2015. március 4. Simicskó István sportért felelős államtitkár (j5) a magyar csapat tagjaival beszélget a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) száz nappal a bakui Európa Játékok előtt tartott sajtótájékoztatóján a fővárosi Larus Rendezvényközpontban 2015. március 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Száz nappal a bakui Európa Játékok előtt a Magyar Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatót tartott, amelyen kiderült, hogy többek között a magyar kajak-kenu válogatott is a legerősebb összeállításában indul a miniolimpián. Az első alkalommal megrendezendő verseny gyakorlatilag egy európai olimpiának felel meg egy évvel a Rio de Janeiró-i játékok előtt.

Az Európa Játékokon résztvevő mintegy 6000 sportoló 20 sportágban méri össze erejét, ezek közül 12 sportág küzdelmei a riói olimpiai kvalifikációba is beleszámítanak. Ilyen például a cselgáncs, a kerékpár, az íjászat, a taekwondo, az úszás, a sportlövészet, a triatlon és az asztalitenisz is. Utóbbi három sportágban a bakui győztes azonnal kvalifikálja magát az olimpiára.

Elveszik a nyaralásomat, de nem baj

„Sajnos csak az első helyezett jut ki Rióba, így sok esélyem nincs, de azért nem adom fel” – kezdte az Origónak a Póta Georgina, aki ugyancsak indul Bakuban. „Júniusban már pihenni szoktam, így kettős érzések vannak bennem, mert elveszik a nyaralásomat. Persze ettől még örömmel megyek Azerbajdzsánba, és nagyon jó kezdeményezésnek tartom az Európa Játékokat. Ha minden olimpia előtt egy évvel megrendeznék, akkor lenne is létjogosultsága” – mondta a hétvégén a magyar bajnokságot megnyerő Póta Georgina. Az Európai Olimpiai Bizottság is ezt szeretné, idén április végén, május elején döntenek a 2019-es Európa Játékok rendezőjéről, hat pályázó van.

Balra Póta Georgina, mellette Csernoviczki Éva Forrás: MTI/Kovács Tamás

A cselgáncsozóknál még februárban az európai szövetség elvette Glasgow-tól az Eb-rendezés jogát, amiért a brit szövetség többszöri figyelmeztetés ellenére olyan szponzori szerződést kötött, amely ellentétes az európai szövetség érdekeivel. Az Eb-t nem rendezik meg máshol sem, ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy annak szerepét a júniusi Európa Játékok veszi át.

Egy héten belül kétszer kell formába lendülni

"Korábban nem akartam indulni az Európa Játékokon, de így, hogy mégis beleszámít az olimpiai kvalifikációba, mindent át kell gondolni” – mondta néhány napja Csernoviczki Éva, a londoni olimpia bronzérmes cselgáncsozója. Az Európa-bajnoki címvédő magyar dzsúdós mostanra döntött, és megerősítette, hogy az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóshoz hasonlóan ott lesz Bakuban.

Ungvári Miklós dzsúdós és Simicskó István sportért felelős államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Örülök neki, hogy később lesz ez a verseny, mint amikor az Eb lett volna, hiszen több időm van felkészülni, viszont kisebb problémát jelenthet, hogy előtte Budapesten Grand Prix van, így egy héten belül kétszer kell formába lendülni” - mondta Csernoviczki. Hozzátette, hogy az olimpiai kvalifikációs pontversenybe a budapesti Grand Prix 100, az Európa Játékok pedig 50 százalékos ponttal számít bele, így mindkét verseny rendkívül fontos a riói olimpia miatt.

Bivalyerős lesz a kajak-kenu válogatott

Több sportágban is rendkívül erős lesz a mezőny, ám atlétikában például csak az Európa harmadik divíziójában szereplő országok versenyzői indulhatnak, így magyar atléta nem lesz Bakuban. Vízilabdában 17, úszásban pedig 18 éven aluliak vehetnek csak részt az Európa Játékokon.

A világbajnok női kajaknégyes Forrás: MTI/Kovács Tamás

A legnagyobb magyar sikersportág, a kajak-kenu viszont a legerősebb csapattal áll rajthoz, olimpiai és világbajnokokkal indulunk - ezt Storcz Botond szövetségi kapitány is megerősítette. "Annak ellenére, hogy az Európa Játékok nem kvalifikál az olimpiára, a legjobbakat indítjuk Bakuban. Már csak azért is, mert az utána következő milánói világbajnokságon lehet kijutni Rióba, és a vébé előtt az idén ez lesz a legfontosabb versenyünk." Storcz azt is elárulta, hogy az olimpiához képest hárommal több, tehát 15 számban rendeznek versenyt Bakuban, így az Európa Játékok tökéletes felkészülés a világbajnokságra.

Minden költséget állnak a szervezők?

A Guardian korábban arról írt, hogy a bakui szervezők – akárcsak egy olimpia esetében – állják a kijutó sportolók minden költségét. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója az Origónak megerősítette, hogy van igazságalapja a hírnek.

Fábián bízik abban, hogy a szervezők állják majd a költségeket Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Mi is hallottuk, hogy nemcsak a sportolók, hanem a teljes küldöttség kiutazását és kinntartózkodását is állják a szervezők. Rákérdeztünk a bakuiaknál, választ egyelőre nem kaptunk, de remélhetőleg ez a hónap közepén kiderül. Hatalmas segítség lenne a MOB-nak is” – mondta Fábián, utalva arra, hogy már most 146 kvalifikált magyar versenyző van az Európa Játékokra, összesen 180-190 magyar indulóval számolnak, de az sem elképzelhetetlen, hogy akár 200-an utaznak majd Azerbajdzsánba. Utoljára az athéni és a sydneyi olimpián indult ennyi magyar sportoló.