Riót is elérte a párizsi mészárlás hatása

Rio 2016, olimpia, biztonság
BRAZIL, Rio de Janeiro : A member of the Brazilian Navy takes part in a terrorist attack drill as part of the security measures for the upcoming FIFA Confederations Cup, the World Youth Day, the FIFA 2014 World Cup and the 2016 Olympic Games, in front a Copacabana beach in Rio de Janeiro, Brazil, on May 29, 2013. AFP PHOTO /VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A párizsi Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni merénylet miatt a 2016-os nyári olimpiai szervezői felülvizsgálják a biztonsági intézkedéseket, nyilatkozta Mario Andrada, a riói játékok kommunikációs igazgatója.

"A tavalyi labdarúgó-világbajnokságra kidolgoztunk egy rendszert, amelyhez az állami és a szövetségi rendőrség, a hírszerzés és a hadsereg is kapcsolódott. Ezt a biztonsági tervet a kormányzat minden szintjén jóváhagyták az olimpiára is. Abszolút érthető, hogy a biztonsági igazgató a párizsi incidens után szeretné kétheti rendszerességgel felülvizsgálni a terveket" - mondta Andrada.

Tavaly áprilisban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ausztrál tagja, John Coates még lesújtóan nyilatkozott a helyszínen tapasztaltakról, azt mondta, a felkészülés fázisát tekintve sohasem látott ennyire rossz dolgokat. A futball-vb sikere azonban eloszlatott sok kételyt, a békés rendezés és a vártnál jóval kevesebb logisztikai probléma hatására enyhült a szervezőkre nehezedő nyomás is.

Az olimpia biztonsági tervét már jóváhagyták Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

"Brazília bebizonyította, hogy képes megrendezni egy nagy sporteseményt. Semmilyen probléma nem volt a biztonsággal, és a vébé pozitív élményt hozott az országnak. A mi önbizalmunk pedig tovább nőtt, hiszen bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk csinálni. Ha valaki a legapróbb részletekre kíváncsi, biztosan talál egy csomó dolgot, amelyeken még lehetne javítani. De ez minden jelentős eseménynél így történik" - tette hozzá Andrada.

Elmondta, hogy befejeződött a golfpálya építése is, amely ellen sokan tiltakoztak, ugyanis egy természetvédelmi területen került kialakításra. Reményét fejezte ki, hogy a közlekedési infrastruktúra is jól működik majd, és az új metró, valamint a buszoknak fenntartott utak lehetővé teszik, hogy a versenyzők, illetve a nézők gond nélkül mozogjanak a városban.

Golfpálya, még a kialakítás megkezdésekor Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Andrada szerint a jegyértékesítés során nagyon sokat tanultak a londoni olimpia, és a nyári focivébé tapasztalataiból, és szeretnék elkerülni a szokásos kritikát arról, hogy mennyi jegyet tartottak fenn a szponzoroknak és a NOB képviselőinek.

"Nemcsak elérhető, de megfizethető jegyek lesznek. Közel hétmillió belépővel számolunk, ebből 3,8 millió harminc dollárnál kevesebbe kerül majd. A diákok és a nyugdíjasok féláron juthatnak belépőkhöz, aki pedig Visa-kártyával vásárol, annak lehetősége lesz arra, hogy kamatmentesen öt részletben fizessen."