Vágólapra másolva!
Időnként meghökkentő feltételeket foglalnak szerződésbe a sportolóikat féltő vagy épp ösztönözni igyekvő profi klubok, máskor maguk a játékosok alkudnak ki egy-egy különös záradékot. Összeszedtük a legfurcsábbakat a birkahereevéstől a bajuszpödrésen át a karosszériáig.

A profi klubok igyekeznek bebiztosítani magukat arra az esetre, ha sztárjaik megsérülnének. Időnként talán túl messzire mennek, mint a napokban Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárcsapatának tulajdonosa, aki a barátságos meccsen megsérült Paul George-ra hivatkozva kardoskodni kezdett, hogy NBA-játékosok ne játsszanak sem vébén, sem olimpián.

Ez az aggodalom néha furcsa záradékokat eredményez egy-egy szerződésben. A sportolók sem különbek: mivel profiként a szabadidős tevékenységüket is korlátozza a klubjuk, cserébe igyekeznek mindenféle különcséget belevenni a megállapodásba – sokszor sikerrel. Összegyűjtöttünk egy csokornyit a legszokatlanabb sportszerződésekből.

Óvakodj a sánctól!

Stig Inge Björnebye 1992-ben igazolt a Liverpoolhoz, addigra már híre ment, hogy a síugrás a hobbija, az édesapja, Jo Inge ugyanis norvég válogatott síugró volt. A Liverpool gyorsan beleírt egy pontot a hátvéd szerződésébe, amely szerint nem mehet kétszáz yardnál közelebb a sípályákhoz.

Buttonnak kellett a kasztni

Jenson Button a Brawn GP jogutódját, a Mercedes GP-t fenyegette perrel, amennyiben nem kapja meg F1-es autójának karosszériáját, amely a szerződés értelmében járt neki, ha megnyeri a világbajnokságot.

Button, úton a vb-felé, 2009 októberében Forrás: AFP/Orlando Kissner

Végül nem került bíróság elé az ügy, a csapat elküldte a 2010-től már a McLarennél versenyző Buttonnak az előző évben használt BGP 001 – becslések szerint egymillió fontot érő – kasztniját.

Nem mehetsz az űrbe!

Stefan Schwarz 1999-ben igazolt a Sunderlandhez a Valenciától. Az angol klub a hosszas tárgyalások során a többi között azt is megkérdezte a svéd középpályástól, hogy ha megvalósulna az álma, hol szeretne lenni a következő években. Schwarz elég spontán volt, elmondta, hogy legszívesebben az első űrturisták egyike lenne. Sosem lehet tudni – a Sunderland rögzítette, hogy Schwarz nem mehet az űrbe.

Tolmács minden családtagnak

A baseball Japánban is rendkívül népszerű, a tehetségesebb játékosok pedig nem egyszer az amerikai profiligában kötnek ki. Ilyenkor teljesen természetes, hogy a klub tolmácsot biztosít a számukra, ám Kuroda Hiroki a Los Angeles Dodgersnél töltött három éve alatt az egész családnak a klubbal fizettette a tolmácsot.

Feltétel a bikahere

Spencer Priornak egy próbát kellett kiállnia, mielőtt aláírhatott a Cardiff City FC-hez 2001-ben: Sam Hammam elnök beleírta a jókötésű védő szerződésébe, hogy meg kell ennie egy birka heréit, mielőtt játszhatna. Nyersen nem vágyott a csemegére, ezért előzékenyen megfőzték neki, majd megsózták, petrezselyemmel és citromlével tálalták. Prior nyelt egy nagyot, kiállta a próbát, majd Hammam kajánul elárulta, hogy csak csirkét szolgáltak fel neki.

Pödörd a bajszod!

A korai hetvenes években, amikor Rollie Fingers az Oakland Athletics baseballosa volt, Kaliforniában kitört a bajuszőrület. A '72-es idény elején Fingers egyik csapattársa szakállat növesztett, többen követték a példáját, mígnem Charles Finley tulajdonos felajánlott 300 dollárt a legjobb fazonért. Fingers a 19. század végi játékosok stílusát idézte meg a bajszával.

Fingers Hollywoodban, idén májusban Forrás: AFP/Frazer Harrison

Fingers még százdolláros bónuszt is kapott az arcszőrzete vakszolására. Az imázs annyira bejött neki, hogy a mai napig ugyanilyen bajszot hord.

Csak ha főzni tanul az asszony

Egy kongói focista, Rolf-Christel Guié-Mien kizárólag úgy volt hajlandó az Eintracht Frankfurtba igazolni 1999-ben, ha a német klub szerződésben vállalja, hogy beíratja a feleségét egy főzőtanfolyamra. A hírek szerint mindenki jól járt az üzlettel.

Passzolással spórolni

A Cincinnati Bengals quarterbackje, Akili Smith NFL-mércével szerény, 275 ezer dolláros alapkeresetet mondhatott a magáénak 2000-ben. Ugyanakkor a szerződése alapján plusz négymillió ütötte volna a markát, ha összesen 1600 yardot dob a szezonban. Smith tíz forduló alatt 1253-ig jutott, mire kispadra ültették. "Mindenki tudja, mi folyik itt" – morgott egy csapattársa, Damon Griffin arra célozva, hogy a Bengals csak egy kis pénzt akar spórolni. Végül még egy meccsen játszott, a yardokat nem szaporította, majd két év alatt háromszor lépett pályára, aztán a Green Bay Packershez igazolt.

Egy bulldózer, hm?

A Houston Astros baseballcsapatának jól ment a szekér 2005-ben, Roy Oswalt a bajnokság legértékesebb játékosa címre hajtott. Drayton McClane tulajdonos ösztönzésképp felajánlott neki egy bulldózert, amire Oswalt már vágyott egy ideje. Nos, a játékos valóban MVP lett, a tulajdonos pedig állta a szavát.

A legjobb fogyasztószer

Több amerikai sportoló szerződése pénzjutalmat ír elő, ha az idény bizonyos szakaszaiban nem lépik át az akkorra előírt súlyhatárt. Különösen jól járt Glen "Big Baby" Davis, aki félmillió dollárt kaszált így a Boston Celtics kosárcsapatánál.

Davis vetődését az alá szoruló Hilton Armstrong bánja Forrás: AFP/Stephen Dunn

A 206 centis, 131 kilós Davis azóta már eligazolt Bostonból, megjárta az Orlando Magicet, jelenleg pedig az LA Clippers játékosa.

Ha háború lesz, megyek

Bernd Stange 2002-ben négy évre elvállalta az iraki fociválogatott szövetségi kapitányi posztját. Mivel azonban George W. Bush amerikai elnök akkor már javában tervezte a közel-keleti katonai akciót, a német edző kikötötte a szerződésében: nem nyilatkozik politikai kérdésekben, és bármikor távozhat a posztjáról, ha kitör a háború. Végül három évig maradt, majd Ciprusra ment, és az élvonalban tartotta az Apollon Limasszolt.

Egy maréknyi dollárért

Charlie Kerfeld kedvence a 37-es szám volt, természetesen ez volt a mezszáma is. Amikor megtudta, hogy csapata, a Houston Astros leigazolta Jim Deshaiest 110 ezer dolláros fizetésért, ő 37 dollár 37 centtel többet kért – és kapott. Ezenkívül kért 37 doboz Jell-O nevű édességet is. Ezen a szőrözésen túl azonban kissé hadilábon állt a számokkal: 1987 márciusában bejelentette, hogy venne meccsenként háromezer jegyet, amelyet jótékonyságból oszt majd szét. Kedvezmények nélkül viszont 1,6 millió dollárba kerültek volna a jegyek, erre pedig nem futotta a fizetéséből, így visszavonta az ajánlatát.

Cafeteria is kell

Ha valaki 17 millió dollárt keres, azt hihetnénk, már nem aggódik olyasmin, hogy lesz-e tető a feje felett. Szuzuki Icsiro nem ilyen. A Seattle Mariners baseballosa 2007 nyarán öt évvel meghosszabbította a szerződését. Ebben aztán volt évente négy repülőjegy Japánba, tolmács és személyi edző a szezonra. De a legjobb, hogy lakhatási támogatást is kapott. Nem annyira az évi 32–36 ezer dollár plusznak örülhetett, hanem hogy más fizeti a lakását.

Michael Jordan szerződése

A kosaras legenda 1993-ban sportágat váltott, kipróbálta magát a baseballban. Hiába nem számított profinak az ütős sportban, mint kiderült, továbbra is négymillió dollárt keresett évente, amit továbbra is kosárlabdázásért utaltak át neki.

Jordan nézőként egy kosármeccsen Forrás: AFP/Grant Halverson

A magyarázat Jerry Reinsdorf: mivel ő egy személyben a Chicago Bulls és a Chicago White Sox tulajdonosa is, mindegy volt neki, miért fizeti Jordant.

Limuzin a családnak

Allan James Burnett 2005-ben igazolt a Toronto Blue Jayshez, jó fizetésért, magas kivásárlási záradékért. Meg egy limuzinért, ami a szerződése szerint minden évben nyolcszor elvitte a családját az egyesült államokbeli Marylandből Torontóba és vissza. Ez bizony több mint 700 kilométer, csak az egyik irányba.

Krosszozni csak döngölt földön

Ha télen, felkészülési időszakban szenvedtem volna balesetet, elállhattak volna a szerződésemtől – mesélte az Origónak Talmácsi Gábor a MotoGP-ben töltött évekről. Tiltották neki a téli sportokat, az
olyan extrém sportokat, mint a bungee jumping, de érthetetlen módon a motokrosszt nem, pedig az legalább ugyanolyan veszélyes.

A 125 köbcentisek 2007-es világbajnoka fiatalon kevésbé értett egyet a szigorú szabályokkal, mint ma, de mindig voltak mellette szakemberek, akikre hallgatott, és akiktől elfogadta ezt. Mint mondta, profi sportolóként az ember a csapatáért is felel, nem csak magáért.

Michelisz Norbert nem beszélhet a szerződéséről, a menedzsmentje annyit azonban elárult: a WTCC-seknek épp elég a "hivatalban" kapott adrenalin, nem keresnek plusz kalandokat. Tom Coronel szörfözik néha, Yvan Muller imád biciklizni, Sebastien Loeb pedig kedveli a nyári vizes sportokat.

A gyorsasági motorosok gyakran megsérülnek a különben kiváló edzést jelentő krosszban, ezért – árulta el Talmácsi – többen kompromisszumot kötöttek. Marc Márqueznek a Honda inkább épített egy dirt track-pályát, ahol nem tud olyan gyorsan menni, Valentino Rossi pedig már csak döngölt földpályán krosszozgat.