Vágólapra másolva!
Amatőrökkel, kerékpárosokkal és egy mezítlábas futóval rajtol május 31-én az Ultrabalaton, melyen az Origo csapata is indul. A főszervező szerint aki életében először fut itt, és ismeretlen emberekkel vág bele a kalandba, egy baráti társaság tagjaként távozik majd.

Május 31-én rajtol Balatonaligából a nyolcadik Ultrabalaton, melyen rekordszámú, több mint négyezer résztvevő kerüli meg a tavat futva vagy kerékpáron, egyéniben vagy csapatban. Az első alkalommal még csak kétszáz futó indult, ma nemzetközi hírű a verseny. A távnak nekiugrik az Origo váltója is.

Az Ultrabalaton útvonala követi a balatoni bicikliutat, kivéve a Balaton-felvidéken, ahol a közúton megy a verseny. Ezen a szakaszon nem mehetnek kísérőautók a versenyzők mellett, a váltópontokon találkozhatnak majd a futókkal.

A célban Forrás: Ultrabalaton.hu

"A legnagyobb szintkülönbség Pécsely után van. A futók megmásznak egy löszfalat Balatonvilágos után is. Az ugyan csak kétszáz méter hosszú, de tíz százalékos az emelkedő. A Balaton-felvidék szőlős, présházas vidékének megkapó látványa azonban minden résztvevőt kárpótol a szenvedésért" - mondta az Origónak Zelcsényi Miklós főszervező.

Szerinte a néhány emelkedő ellenére Ultrabalatont akár komolyabb edzés nékül is le lehet futni. "Egy tízfős váltó akár buliból is le tudja futni, minimális edzéssel. Öt kilométerenként vannak váltópontok, sokat lehet pihenni. És igazán nagy élmény, nem véletlen, hogy aki egyszer eljött, az amint teheti, visszatér. Ha idejön tíz idegen, és közösen teljesíti a távot, akkor egy nap múlva barátokként mennek haza. Ez igazából nem egy sima maraton, inkább futózarándoklat, olyan mint egy fesztivál" - mondta Zelcsényi Miklós.

Ettől függetlenül a komolyabb versenyzők számára tétje is van is van a "Csak egy kör" szlogennel futó versenynek, miután kvalifikál a legrangosabb európai ultrafutó-versenyre, a Spartathlonra. A festői táj és a kitartás mellett pedig néhány különcöt is láthatnak a futók.

Dáva Iván Ultrabalaton Forrás: Ultrabalaton.hu

"Ott lesz például Dáva Iván, aki teljesítette már a teljes kört, de idén mezitláb indul. Egyre népszerűbb a bringatúra is, ott elsősorban az a cél, hogy minél többen részesei lehessenek a versenynek, és idén már négyszázan lesznek. A közösségi élmény a legfontosabb, Lubics Szilvia például, aki tavaly megnyerte a görögországi Spartathlont, az Ultrabalatonon most nem indul egyéniben, csak váltóban".

A főszervező néhány jótanácsot is adott azoknak, akik először vágnának neki a tókerülő versenynek egy tízfős csapat részeként: "Főleg arra figyeljenek, hogy ne fussák el magukat, nem kell az első két kilométeren sprintelni. Minden váltópontnál frissítsenek rendesen, étkezzenek rendszeresen. És élvezzék ki a táv minden pillanatát, mert nem akármilyen díszletek közt zajlik ez a verseny."

Az Ultrabalaton kezdi kinőni magát, idén már tizenöt országból érkeznek versenyzők, még a tengerentúlról is, idehaza pedig "eljutottunk oda, hogy ez a Budapest Maraton után a legismertebb futóverseny. Amikor decemberben elindult a nevezés, három perc alatt 2400-an regisztráltak."

Az idei négyezer indulóhoz több mint 400 szervező kell, főleg önkéntesek. A negyven váltóponton összesen harminc tonna élelmiszert vehetnek majd magukhoz a versenyzők.