Vágólapra másolva!
Tony Romo 58 percig csodálatosnak tűnt, de utána újra csak Tony Romo lett, újabb játékos változtatta meg a nevét, míg Clevelandben könnyen lehet, hogy véget ért egy karrier, mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Válaszok az NFL égető kérdéseire kezdőknek és haladóknak az Origón. Ötödik rész.

A tulajdonos Jerry Jones néhány perccel azután, hogy a Dallas Cowboys hazai pályán 51-48-ra kikapott a Denver Broncostól, bement a Cowboys öltözőjébe, ahol kinyilatkoztatásoktól sem mentes beszédet mondott a csapatának. „Erkölcsi győzelmet arattunk. Tony Romo sohasem játszott még ilyen jól. Szerencsétlen eset, hogy a végén az ő eladott labdája vezetett a vereségünkhoz. Ha Tony így játszik tovább, és a többiek felnőnek hozzá, a hátralévő meccseink nagy részét megnyerjük”.

Romo több, mint 500 yardot passzolt, öt TD átadása volt, és az utolsó pillanatokig meccsben tartotta a Cowboyst a továbbra is félelmetes Denver Broncos ellen, aztán jött egy Romo egész karrierjére jellemző hiba, és három ponttal nyert a Broncos. A meccsen Peyton Manning is szinte tökéletesen játszott, még egy TD-t is futott, erre öt éve nem volt példa.

Egy statisztika szerint Tony Romo karrierje során már két olyan meccset is elveszített, ahol legalább 4 TD-passzt adott és 140-es qb-ratinggel zárt. Ez ritka?
Kifejezetten. Romo az ilyen meccseken 1-2 karrierje során, minden más irányító 1960 óta 159-1. Jones arról is beszélt a meccs után, hogy Romo megítélését valószínűleg addig az ilyen meccsek fogják meghatározni, amíg meg nem nyeri a Super Bowlt. Ha megnyeri valaha egyáltalán.

Öt csapat is hibátlanul ment az ötödik fordulóba, de csak hárman maradtak.
Mind az öten idegenben játszottak vasárnap, ráadásul erős ellenféllel, ezért várható volt, hogy lesz, aki elbukik. Maradt hibátlan a Kansas City Chiefs, a Broncos és a New Orleans Saints.

10 éve nem kezdett 5-0-lal a Kansas.
A hibátlan mérleg, az hibátlan mérleg, de a Kansas csak a hétvégén játszott olyan csapattal, amelynek pozitív a mérlege. A Tennesse Titans ráadásul kezdő irányítója nélkül volt kénytelen kiállni, miután Jake Locker a múlt héten megsérült. A tavalyi Chiefs utolsó lett, így az ideinek egy árnyalattal könnyebb a sorsolása, ritkán látható összezuhanás lenne, ha nem érnék el innen a rájátszást.

Eddig úgy tűnt, hogy a Seattle Seahawks a legerősebb az NFC-ben, de most kikaptak az Indianapolis Coltstól. Mi történt?
A Seahawks is hibátlan volt a forduló előtt, és egy peches meccsen kapott ki Indianapolisban. 12-7-re vezettek, amikor field goalt rúghattak, amit blokkolt a Colts, majd vissza is hordta a labdát TD-re, így lett 15-7 helyett 12-14 tíz másodperc alatt. A Seahawks a múlt héten kis szerencsével verte a Houston Texanst, ezt hívják paritásnak az NFL-ben.

Hogy lett Dontee Whitnerből Dontee Hitner?
A San Francisco 49ers safetyjét rendszeresen megbüntette az NFL túl kemény ütközései miatt, ezért úgy döntött, ha már úgyis mindenki ezzel foglalkozik, akkor a neve is rezonáljon az ütközés, angolul hit szóra. A 49ers könnyedén verte a hétvégén a Texanst, a Houston irányítója, Matt Schaub egymás után négy meccsen dobott pick sixet, azaz olyan interceptiont, amelyet az ellenfél visszahord TD-re. Schaubot már két hete is kikövetelték a csapatból a szurkolók, a hétvégén a St. Louis Rams ellen már valószínűleg tüntetni fognak az irányító ellen.

Egy hete mindenki temette Geno Smith-t és a Jetset, erre feltámadtak a Monday Night meccsen.
Smith a múlt heti két interceptionje után, most három TD-t dobott, az utolsó pillanatban nyert is a Jets az Atlanta Falcons otthonában. A tavaly majdnem Super Bowlba jutó Falcons már 1-4, míg az örök csoportrivális New Orleans Saints 5-0. A saintses Jimmy Grahamet szeptember hónap legjobb támadójának választották meg az NFC-ben, korábban tight end még soha nem kapott hasonló elismerést. Eldőlni látszik ez a csoport, a Saintsnek már öt győzelme van, a másik három csapatnak: Tampa Bay Buccaneers, Carolina Panthers, Atlanta Falcons, összesen kettő.

Közmegegyezés volt a szezon előtt, hogy az NFC erősebb, mint az AFC.
Ez a vita soha nem fog eldőlni igazán. Öt forduló után annyi biztos, hogy az AFC-ben tíz csapatnak is pozitív a mérlege, míg az NFC-ben csak hatnak, ráadásul az NFC Keletben a Philadelphia Eagles és a Dallas Cowboys negatív mérleggel áll a csoport élén. Ugyanitt a New York Giants elszenvedte az ötödik vereségét is, Eli Manning néhány megmozdulását pedig nyíltan bírálta már edzője.

Tony Romo helyenként Houdini volt a Denver Broncos ellen. Az ötödik hét legjobb gifjei. Forrás: [origo]

Ki az a Charles Woodson?
Woodsont még 1998-ban draftolta jelenlegi csapata, az Oakland Raiders, a hétvégén pedig beállította a védők által szerzett TD-k NFL rekordját, miután visszahordott egy fumble-t a San Diego Chargers ellen. Ez volt Woodson 13. TD-je. A 37 éves játékos korábban a Green Bay Packersszel nyert Super Bowlt, és egyike azon kevés NFL-játékosnak, akik három különböző évtizedben is eljutottak a Pro Bowlra.

Mi történt Calvin Johnsonnal?
A Detroit Lions elkapója 2010 óta nem hagyott ki meccset, most viszont egy térdsérülés miatt nem léphetett pályára Green Bayben, ahol a Lions utoljára 20 éve nyert, pedig a két csapat minden évben kétszer játszik egymással. Johnson nélkül a Detroit nem az igazi, így nyert a Green Bay, és mivel a Chicago Bears kikapott a New Orleanstól, összetorlódott az NFC North.

A Cincinnati Bengals úgy verte a New England Patriotsot, hogy az utolsó negyedig nem volt TD a meccsen, sőt a Pats egyáltalán nem jutott be a célterületre.
Tom Brady a meccs előtt 52 meccsen át zsinórban adott legalább egy TD-passzt, ez több, mint három szezon, de a Bengals ellen először érezte meg a Patriots, hogy a tavalyi elkapógárda helyett újoncok játszanak a támadóalakulatban. A Patriots 4-1-re áll, de a csoportutolsó Buffallo Billsnek is két győzelme van. Sok utolsó pillanatban eldőlő meccse lesz még a Patsnek idén, de ha a felét megnyerik, odaérnek a rájátszásba.

A Cleveland Browns tényleg jó, vagy csak föltüzelte őket, hogy mindenki vesztesként beszélt róluk?
Valószínűleg az utóbbi, három meccset nyertek zsinórban, de megsérült a sikerek egyik fő letéteményese, a harmadik számú irányítóból pillanatok alatt hőssé váló Bryan Hoyer. Hoyer Clevelandben nőtt fel, a Buffallo Bills ellen már egy olyan lány is megjelent a lelátón, aki azt állította magáról, hogy nyolcadikban csókolózott az irányítóval, ezt a közösségformáló figurát vesztette el a Browns a teljes szezonra. Hoyernek valószínűleg ez volt az egyetlen esélye, hogy valaha fix kezdő legyen egy NFL-csapatban.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
A múlt hét hemzsegett a kiemelkedő párosításoktól, ez viszont a mostani hétvégéről annyira nem mondható el. Vasárnap este hétkor Baltimore Ravens-Green Bay Packers meccset rendeznek, tíz órától pedig New Orleans Saints-New England Patriots meccs lesz, mindkettőt adni fogja Sport Tv.

Az elmúlt hetek eseményei

1. rész.Akkor most Eli vagy Peyton Manning? Kiderül, ki az NFL legnagyobb lúzere, fény derül a read optionre, Meskó Zolira, és arra, hogy került Ed Reed Houstonba.

2. rész.Van nagyobb király Patrick Petersonnál? Lelepleződnek a shut down cornerek, a Browns megszabadul Trent Richardsontól, így szóba jönnek a beáldozott szezonok, és a jövő évi draft is.
3. rész.Eddig minden meccset elvesztettünk, most mi legyen? Megkezdődött a Giants és a Steelers bukása, miközben Philip Rivers egy másik sportágat játszott a Titans ellen, ugyanitt magyarázat a lateral passzokról.
4. rész. Az öcsém TD-je után azt csinálok, amit akarok? Reggie Bush MVP-formába került, Josh Freemant pedig kitette a Tampa, miközben lement az első londoni meccs. De mi az az onside kick?