Vágólapra másolva!
Nincsenek elkényeztetve a sikerekhez szokott debreceni drukkerek, a város ugyanis idén érmes sportcsapat nélkül maradhat. A férfi kosarasok 2005-ben, a női kézisek 2011-ben ezüstérmesek voltak, előbbi idén kiesett, utóbbi az utolsó előtti helyen áll, pedig élvezi a város támogatását. A 2004 óta hat bajnokságot nyert, a legjobb játékosától megváló focicsapat tulajdonosának a szerencsejáték-törvény tett keresztbe, a pólósok olasz világbajnoka ingyen játszik, a hokisok pedig hiába nyerik meg rendre az ob II-t, eddig nem tudtak feljebb lépni.

A kosárdrukkerek 2005-ben még férfi bajnoki döntőt láthattak Debrecenben, a Vadkakasok akkor ezüstérmet nyertek, a csapat azonban tönkrement. 2006-ban - az MTI szerint - 120 millió forintos adóságot halmozott fel, és a csapatot működtető gazdasági társaságban főtulajdonos debreceni önkormányzat ezt nem akarta kezelni.

"Amikor szárnyalt a csapat, túlfizették a játékosokat, és összedőlt a finanszírozás" - emlékezett vissza a nyolc évvel ezelőtti történtekre Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, aki szerint a Vadkakasok évi 50 milliót meghaladó támogatást kaptak a várostól. Az önkormányzat most nem szeretne újra ugyanabba a helyzetbe kerülni, hogy ellenőrizetlenül elfolyik a pénze. Debrecen ezért idén csak a helyszínnel kapcsolatos költségek nagy részét fedezi, a klubnak csak a csarnokbérlés áfáját kell kifizetnie.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Justin Ingram tavaly 24,6-os pontátlagával a legjobb volt az NB I-ben, augusztusban Észtországba igazolt

Az összeomlás után az egyetemi kosárcsapatra építkező DEKE indult az élvonalban, de a pénzügyi nehézségek miatt a játékosok sorra elhagyták a klubot. A mostani csapat, a Factum Sport Debrecen 2010-ben kapta meg az NB I-es indulási jogot az országos szövetségtől, amely úgy ítélte meg, hogy a debreceniek anyagi helyzete rendezett, így a klub két osztályt ugorva lett élvonalbeli. A debreceniek a középmezőnybe vágytak, de csak utolsó előttiek lettek, idén pedig 19 vereség mellett mindössze két győzelmet gyűjtöttek be.

Januárban az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokot is el kellett hagyniuk egy mindössze 647 ezer forintos adósság miatt. A klub ügyvezetője döntéshelyzetbe került: vagy a játékosok fizetését, vagy a terembérleti költségek rájuk eső részét fizeti ki. "Én úgy döntöttem, hogy valamennyi bért fizetek a játékosoknak" - nyilatkozta Takács Endre január 4-én a Dehir.hu-nak.

Az elmúlt közel két hónapban nem sokat javult a helyzet, a klub segítségre számított a várostól, de Takács szerint nagyon lassan haladtak az egyeztetések, másfél hónap után sikerült csak egy asztalhoz ülni a városvezetőkkel. "De ez sem vitt előre, mert a város nem tudta azt mondani, hogy azonnali segítséget ad, de azt sem, hogy hosszú távon beszállna. Nem tudom, van-e Magyarországon másik olyan csapat, amely nem kap támogatást a városától" - panaszkodott Takács az [origo]-nak.

Az önkormányzat annyit felajánlott, hogy a csarnokot működtető, saját tulajdonú Sportcentrum Kht.-nál fennálló 647 ezres adósságot elengedi annak fejében, ha több tartozást nem halmoz fel a klub. Ezzel együtt is négy hazai meccsét idegenben volt kénytelen lejátszani a csapat, igaz, egy alkalommal csak szimpla költségkímélés miatt, mivel egy hazai mérkőzés két-háromszor több pénzt visz el egy idegenbelinél, csak a játékvezetők díjazása 200 ezer forint, ami Takács szerint nagyjából annyi, mint egy játékos havi fizetése. A csapat kényszerből megvált két legjobbjától, "tisztességesen be tudja fejezni az idényt", Kevin Smith az Alba Regiához, Brian Stafford a Falcóhoz igazolt.

A Falco múlt szerdán jól el is verte a Debrecent 130-42-re, élvonalban ritkán van ilyen nagy különbség két csapat között, a Nyíregyháza elleni hazai vereséggel pedig az is eldőlt, hogy a csapat kiesik az NB I-ből.

A nőikézi-csapatot támogatja a város, mégis kieshet

A női kézisek sem állnak sokkal jobban, mint a férfi kosarasok: a DVSC-Fórum a 12 csapatos bajnokságban utolsó előtti. Pedig 2011-ben a válogatottakkal teletűzdelt klub még bajnoki döntőt játszott a Győrrel.

A városi közgyűlés 2011 decemberében döntött arról, hogy megvásárolja a kézicsapatot működtető kft.-t, az önkormányzat 96,4 százalékos tulajdonjogot szerzett a klubban. A város tíz forintért vette meg a klubot a korábbi tulajdonos Gellén Andrástól, aki egyszerűen elismerte, hogy piaci alapon nem működik a vállalkozás, ezért nem akarta tovább finanszírozni a csapatot.

Pajna Zoltán szerint másfél éve hasonló volt a helyzet a nőikézilabda-csapatnál, mint korábban a férfi kosarasoknál. A város egy olyan kézicsapatot vett át, amelytől a játékosoknak el kellett menniük, mivel olyan fizetéseket adott az előző tulajdonos, amit nem tudott finanszírozni, így végül a junior csapatot kellett elindítani a bajnokságban. Úgy tudjuk, amikor a csapat második lett, a kézisek 900 ezer-egymillió forint körüli összeget kerestek havonta, míg most csak 150 ezret.

Az ügyvezető a DVSC futballcsapatának a korábbi ügyvezetője, Makray Balázs lett, akitől azt várták, hogy a focicsapat 1999-es megmentéséhez hasonlóan stabilizálja a klub helyzetét.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Köstner Vilmos megkongatta a vészharangot - a kézicsapat azóta ötször kikapott, egyszer ikszelt

A csapat tavaly nyolcadik lett, az idei naptári évben viszont nyolc vereség mellett egy döntetlent ért csak el, így jelenleg kiesésre áll. Makray a rossz szereplés okait firtató kérdésekre azt válaszolta: a tabella első három, nagyon kivételes helyzetben lévő klubjához való felzárkózás elsősorban pénzkérdés, a város pedig közvetlenül nem adhat - nagyságrendileg - többet a csapatnak 50 millió forintnál a teherbíró képessége és az uniós jogszabályok miatt. A továbblépéshez szükséges 130 milliót helyi cégektől, szponzoroktól szeretnék megkapni. "Javult ilyen szempontból a helyzet, de még nem ideális. Vélhetően eltelik még egy-két év, hogy igazán komoly lehetőségünk legyen" - nyilatkozta Makray a Civishir.hu-nak, hozzátéve, hogy ő továbbra is hisz az 1948 óta működő szakosztály női csapatának bennmaradásában.

A Békéscsaba elleni, 28-23-as hazai vereség után Köstner Vilmos szakmai igazgató megkongatta a vészharangot. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy a 24. órában vagyunk, muszáj ennek megfelelően dolgoznunk. Ha nem nyújtjuk tudásunk legjavát, akkor a mezőny végén, kiesőhelyen maradunk, és ez aggódást és félelmet vált ki a vezetőségben is" - nyilatkozta a Haon.hu-nak január közepén. Azóta ötször kikapott, egyszer ikszelt a csapat.

Az alpolgármester szerint a kosarasokkal szemben a kézisek azért élveznek előnyt és kapnak 50 milliós támogatást, mert a kézicsapat a város majdnem a 97 százalékos tulajdonában van.

Ki tartja vissza a támogatókat?

A Haon.hu debreceni csapatsport-problémákról szóló publicisztikája szerint amelyik csapatnak nincs egy több tízmilliós támogatója - legyen az magánszemély vagy cég -, nem tud meghatározó szerepet betölteni a honi sportéletben. "Sok kis támogatóból ma már képtelenség összeszedni a klub működésének költségét" - írja Kovács Zsolt a Ki tarthatja vissza a támogatókat? című cikkében.

A szerencsejáték-törvény kibabrált a focitulajjal

A debreceni focicsapat 2004 és 2012 között hat bajnoki arany- és egy ezüstérmet nyert (tavaly ráadásul veretlenül lett bajnok), megfordult a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtábláján is. Jelenleg harmadik a Loki a tabellán, ami még nem lenne tragédia - az első Győr előnye tíz, a második MTK-é négy pont -, az őszi hajrá viszont kétségbe ejtheti a klub fanatikusait. A DVSC zsinórban kikapott a nagy riválisnak számító Videotontól, Fraditól, MTK-tól és Győrtől, de még a Pakstól is, a szépségtapaszt a Kaposvár elleni idényzáró siker jelentette.

A téli átigazolási szezonban történtek sem adnak túl sok okot az optimizmusra, az általában bő kerettel dolgozó együttestől ugyanis távozott hét játékos: Birtalan Botond, Farkas II Balázs, Nenad Kiso, Varga Róbert, Yannick Mbengono, Varga József, Roguy Méyé. Közülük elsősorban Varga eligazolása fáj a drukkereknek, a német élvonalbeli Fürthöz kölcsönbe szerződő védekező középpályás ugyanis a klub legértékesebb játékosának számít. Az érkezési oldal viszont nagyon sovány: a kölcsönből visszatért Luis Ramos mellett csak egy játékos érkezett, Mamadou Wagué a francia harmadosztályból.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Talán a focistáknak kell a legkevésbé szégyenkezniük, igaz, az elmúlt kilenc év alapján a 3. hely visszalépésnek számítana

A klubnak télen arra sem volt pénze, hogy külföldi edzőtáborban készüljön a tavaszra, miután Szima Gábor bevételei megcsappantak az októberben életbe lépett szerencsejáték-törvény miatt, így ugyanis abbahagyta a termelést a klubtulajdonos több mint 1500 nyerőautomatája.

A Loki visszafogta a költségvetését, amit Kondás Elemér Nemzeti Sportnak adott nyilatkozata is alátámaszt: "A klub pénzügyi helyzete stabil, de a bevételek nem úgy jönnek, ahogy tervezték, a szerencsejáték-törvény pedig nyilvánvalóan érzékenyen érintett minket. Most azért is nem utazunk sehová, hogy a tavasszal is nyugodtan dolgozhassunk."

A tavaszt egy kecskeméti döntetlennel kezdő Debrecennek mindenesetre csipkednie kell magát, mert a harmadik hely még EL-indulást ér, de a Videoton máris utolérte pontszámban a Lokit, és a Fradi is csak egy pontra van tőle. Igaz, még - a szintén európai indulást érő - Magyar Kupa is megnyerhető, ebben a sorozatban elődöntős a csapat.

"A DVSC Futball Szervező Kft.-nek nem adunk működési támogatást, mert az előző évben 300 milliót kapott a Pallagon működő futballakadémia működtetésére. Ennek a létesítményeit természetesen az első csapat is használja. Ezen kívül az idén is biztosítjuk az Oláh Gábor utcai stadion használatát " - mondta Pajna Zoltán alpolgármester, hozzátéve, hogy az akadémia idén kapott további ötmillió forintot, mivel a városnak 50 százalékos tulajdonrésze van benne.

A pólósok legjobbja ingyen játszik

A Debreceni VSE pólócsapata nagy utat járt be az utóbbi években. 2006-ban alapították, 2007-ben csatlakozott a magyar bajnoksághoz a harmadosztályban. 2010-ben feljutott a második vonalba, de mivel a szövetség bővítette az ob I mezőnyét, a DVSE két osztályt feljebb ugorva élvonalbeli lett.

A csapat tavaly ötödik lett, és jelenleg is ötödik, de hogy nincsen pénz, azt a csapat magyar származású olasz világbajnoka, a Magyarországon született Alex Giorgetti is megerősítette: "Nem kapok fizetést, de a sport szeretetéért mégis maradtam Debrecenben, hogy megköszönjem, amit a várostól, a klubtól kaptam" - nyilatkozta a Szolnok ajánlotta több pénzre nemet mondó játékos februárban az [origo]-nak. "Most úgy tudom, én vagyok az egyetlen játékos, aki lehet, hogy nem kap egy fillért sem. Később talán kapok majd pénzt, de talán azt a keveset is csak akkor, ha szponzorokat talál a klub" - mondta Giorgetti.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
A kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás kezében van a labda

Pénzügyi gondokat sejtet az is, hogy az egyesület február 6-án azzal az indokkal függesztette fel az állásából Gyöngyösi Andrást, hogy a tréner "nem hajlandó alkalmazkodni a DVSE teherbíró képességéhez". A klub szerint a vezetőedző nem fogadta el az egyesület finanszírozási feltételeit, a személyes javadalmazásának megállapításában is rugalmatlan volt. A városban sikeredzőnek tartott Gyöngyösi ezt olyannyira másképp látja, hogy munkaügyi bírósághoz fordul, és az ügyvédjén keresztül azt közölte a nyilvánossággal, hogy decemberben és januárban sem kapott fizetést, és bruttó ötvenezer forintra akarták levinni a havi bérét.

A debreceni pólóklub elnöke, megbízott edzője és játékosa, Varga Tamás érdeklődésünkre a felnőttcsapatról jelenleg nem kívánt semmit mondani, a debreceni utánpótlásról azonban megjegyezte, hogy "teljes mértékben rendben van".

"Nagyon sok szponzorral és üzletemberrel tárgyalunk, az utánpótlás jobbá tétele érdekében a tao-támogatásokra jövőre is pályázni fogunk, mivel ez a forrás óriási segítséget jelent" - mondta röviden az [origo]-nak.

Tavaly októberben Papp László vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester részleteket is elárult: a DVSE utánpótláscsapatai 166 millió forint, a felnőtt együttes pedig több mint 40 millió forint társasági adókedvezményből származó forrást használhatott fel, elsősorban a szakmai munka finanszírozására.

A tervek szerint idén építeni kezdenek egy egy új szabadtéri versenymedencét a sportuszoda mellett. Ez 639 millió forintba kerül, ebből 253 milliót szintén a tao-pénzekből hívnak le. "Nemzetközi meccseket és Eb-t is szeretnénk rendezni Debrecenben" - beszélt az egyik fontos motivációról Pajna Zoltán.

Múlt csütörtökön arról is döntött az önkormányzat, hogy a DVSE 30 millió forintos támogatást kap, ez fedezi a Sportcentrum felé fennálló tartozását az előző időszak medencehasználatáért. Az ob I-es csapatnak csak a használat utáni áfaértéket kell kifizetnie, mivel ők nem csak a versenysportot, hanem az utánpótlást is üzemeltetik az uszodában.

A hokiklub hétszer is ob II-es bajnok lett, mégis a másodosztályban maradt

Debrecen akár hokiban is a hazai élvonal tagja lehetne, a képességek legalábbis megvannak hozzá. A Debreceni Hokiklub 1992, 2003, 2004, 2007, 2009 és 2011 után tavaly is megnyerte a másodosztályt, ám - a Dehir.hu szerint - sohasem volt elég pénze ahhoz, hogy az ob I-ben induljon.

2012-ben lett volna, ám a csapat pechjére éppen ekkor szűnt meg az ob I, így az ob II vagy a magyar-román bajnokság, azaz a Mol Liga közül lehetett választani.

Korcsinszky György klubelnök tavaly még azt mondta, hogy a Mol Liga túl nagy kihívás lenne a csapat számára, a több mérkőzést és a külföldi utazásokat most még nem bírnák a csapat tanulás mellett hokizó fiataljai. A tervek azonban nagyra törőek, Éles Krisztina elnökségi tag szerint a következő szezonban "muszáj lesz" vállalni a legjobb sorozatban való részvételt. "Mindenképp meg kell teremtenünk a lehetőséget, hogy indulhassunk a Mol Ligában" - mondta Éles, a csapat pedig pénteken meg is mutatta, hogy nincs már távol az elittől. A Magyar Kupában a Debrecen hosszú idő óta először játszott tétmeccset első osztályú ellenféllel, az Újpestet fogadta, és remekül helytállt, és a fővárosi csapat csak büntetőkkel tudott nyerni 3-2-re.

Hogy a hokisok terveit a város is komolyan veszi, azt jelzi, hogy a csapat új csarnokot kap. "A város sportra szánt költségvetéséből a legnagyobb részt, 610 millió forintot a Debreceni Sportcentrum Kht. kapja, ebből 230 milliót fordítunk arra, hogy az összességében 590 millió forintba kerülő új jégcsarnok felépülhessen" - avatott be a részletekbe Pajna Zoltán.

Ehhez jön még 360 millió forintnyi tao-pénz, így a jégkorongnak és a műkorcsolyának két fedett csarnoka is lesz, ráadásul a jégcsarnok üzemeltetéséhez a város további 74 millió forinttal is hozzájárul (ugyanez a szám az uszoda esetében 120 millió). A tervek szerint az új csarnok háromnegyed év múlva már kész is lesz.