Vágólapra másolva!
Dombi Tibor gondolkodás nélkül elvállalta a főszerepet a Tankcsapda új klipjében, amely szerinte celebekkel elárasztva sem ciki a rockzenekarnak. A Loki válságkezelésében egyetért a Kondás Elemér-féle sokkterápiával, mert ő sem árulta el soha, ha belefásult a fociba, a mai játékosokat pedig már nem kell tutujgatni. Továbbra sem hiszi, hogy labdába rúghat az új DVSC-stadionban, de közel a negyvenhez is simán bevállalna további két évet a pályán. Aztán meg jöhet a maraton.

Azt sokan tudják rólad, hogy egy rockzenekarban dobolsz, de azért a Tankcsapda legújabb klipjébe nem lehet ilyen egyszerű bekerülni.

Lassan húsz éve tart a kapcsolat a Tankcsapda tagjaival, ami részemről barátság és rajongás is egyben. A dobosuk, Fejes Tamás hívott fel, hogy kellene nekik egy ember, aki fut.

Rögtön rábólintottál?

Azonnal. Addigra jó párszor meghallgattam az új lemezt (Rockmafia Debrecen), és pont ez a szám jött be a leginkább. Lukács Lacival gyakran találkozom az erdőben futás közben is, talán ezért is gondoltak rám.

A labda nem is nagyon szerepel a klipben.

Lukács ezt úgy fogalmazta meg: mindenki a saját szerepében kerül a klipbe, ha focizni kell, nem engem hívnak...


A klipben csak a te futásod és a különleges kézfogás az állandó motívum, egyébként sok lazán kapcsolódó jelenetből áll, elsőre nem áll össze az üzenete.

Kétségtelen, hogy nem egy slágerszám, de nem is az a tipikus punk, amiből Lukács Laci ezret kisujjból kiráz. Nehezen jön be, de aztán nehezen is megy ki, sőt, ha egyszer bejön, örökre ott marad. Számomra a sok apró találkozásból összeadódó energia az üzenet, de nem akarom másoknak megfejteni, mert nem kétértelmű, hanem annál is több. Mindenki olyannak értelmezheti, amilyen életben benne van.

"A napok megszámolva, zár az Ég, az óra jön." Ebben a szövegben némi világvégevárás is felsejlik.

Nem nagyon szoktunk erről beszélni, de Lukácsnak nem tetszik az irány, amerre a világ megy, és mindez szerinte komoly változásokhoz vezet.

A kommentelők a zenét többnyire elismerően méltatják, de a klipben szerepelő celebek (többek közt Stohl András, Dobó Kata, Bochkor Gábor is felbukkan) miatt sokan felháborodtak.

Nem hiszem, hogy ezzel eladta volna magát a zenekar, hiszen sztárok nélkül jutott el arra a szintre, ahova eljutott. Ez inkább egy gesztus volt a szereplők felé, amit mindannyian megtiszteltetésnek vettek. Ezt náluk híresebb rockzenekarok is megcsinálták nyugaton, egyáltalán nem ciki.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem csak a pályán, a zenekarában is ő adja a ritmust társainak

Régi rajongóként és zenészként is rálátsz, milyennek tartod az új lemezt?

Átrendezte bennem az erőviszonyokat, nálam az Agyarország és a Jönnek a férgek szintjére emelkedett, ami nem kis dolog. Amúgy vegyes bazár lett műfajilag, még lassú szám is jutott rá, pedig ez nem egy lassúgyáros banda, ez talán a harmadik 23 év alatt.

Azért ez már nem a régi Tankcsapda.

Mindig is volt sírás, hogy az első két lemez volt az igazi, holott csak annyi történik, hogy a Tankcsapda is változik. A Metallicát vagy az Iron Maident is szidják, hogy elveszítette a régi hangzását, közben mégis ötször-hatszor annyian vannak a koncertjükön, mint régen.

Egy másik debreceni csapat viszont jogosan kapja most a kritikákat. Hogyan tudjátok kezelni a három zakót a DVSC-nél?

Két vereség után még azt mondtam, nincs baj, a harmadiknál már nem kell mondani semmit. Illetve ki kell mondani, hogy szarok vagyunk. Ha idejön Mourinho, akkor sem lesz jobb, nekünk kell változtatni. Mindenkinek magát kell rendbe raknia, hogy mostantól a legjobbját hozza, a másik hibáztatása nem megoldás.

A te rutinod mennyit segíthet ebben a helyzetben?

Sok ilyet éltem már át 22 év alatt, emiatt nyugodtabb is vagyok, mint a többiek. Persze akinek ez az első, annak húzós. Amikor a veretlenségi sorozatban voltunk, már akkor szóltam, gyerekek, ehhez mindennek össze kellett jönnie, innen fölfelé már nem nagyon lehet menni, bírni kell majd a visszaesést. Akkor bólogattak, de most azért nehezen viselik.

Kondás Elemér a ferencvárosi vereség után több játékost is keményen kritizált a hozzáállása miatt. Szerinted is ez a gond?

Nem vagyok a játékosok ellen, de mindig mi játszunk, nem az edző, ha nyerünk, akkor is minket ajnároznak, nem őt. Magamról tudom, hogy aki elkényelmesedik, belefásul vagy formán kívül van, azt helyre kell tenni, akármilyen húzóember. A focisták nyilván nem szoktak szólni, én sem szóltam, soha életemben, hogy belefáradtam, ezt az edzőnek kell meglátnia, és lépni.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utóbbi hetekben ez a kép elmaradt a debreceni meccsek végén

Egy közös kibeszélős sörözés segíthet ilyenkor?

Nem hiszem, hogy a nagy kibeszélés segít, meg nincs is már az a nagy cimbizés, mint a régi Lokiban, amikor együtt jártunk bulizni. Igaz, ez a felduzzadt keretnél, harmincakárhány embernél nem is lehetséges. Ma profibb világ van, egy-egy játékost nem kell tutujgatni, mint régen, és ez jó. Mindenki belátja, hogy változtatnia kell, önmagáért és a csapatért is.

Többször is nyilatkoztad, hogy örülsz a riválisok erősödésének. A Fradinak és a Videotonnak is egész jól megy külföldi edzővel, szerinted lehet a magyar foci egyik hajtóereje, ha még több szakember érkezik máshonnan?

A körülmények a legfontosabbak, hogy a futballista futballistának érezze magát, ne hülyegyereknek. Hiába hozunk külföldi edzőt, ha közben omlik a stadion. Se külföldi-, se hazaipárti nem vagyok, ha jól kommunikál, szakmailag jó, jobb, mint a hazaiak, akkor jöhet.

Ami a körülményeket illeti, az MLSZ évi száz új pályát ígér.

Valami elmozdulás van, és ez nem sablonduma, jó érzés például látni, hogy nálunk, Pallagon az akadémián olyan pályák épülnek, mint a biliárdasztal. Ha belegondolunk, hogy az Oláh Gábor utcában milyen "stadionban" játszunk, a két szintet össze sem lehet hasonlítani. Jó lenne, ha az előbbi nem unikum lenne, hanem természetes.

Az idézőjel viszont eltűnik lassan a stadionotok mellől. Ott lehetsz még aktív focistaként az avatóján?

Legelőször 2005-ben hallottam ezt a kérdést, már akkor sem hittem benne. Pesszimistának mondtak, de csak realista vagyok. Nem fogok benne játszani, pedig a klub mindent megtesz ezért, és én is húzom, ameddig csak lehet.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

Ha rajta múlik, még két év múlva is focistaként segítené a klubját

Ha választanod kellene, hogy még két évig játszol epizódszerepben, újabb bajnoki címmel, BL-főtáblás szerepléssel, vagy jövőre NB I-es edzői állásod van, melyiket választanád?

Gondolkodás nélkül a további két évet. Az idős emberek mindig még egy évet akarnak élni, hát én ugyanígy vagyok a focival. Erre születtem, gyerekkoromban is mindig erre vágytam, ameddig lehet, kitolom. Persze, most voltam 39, a 40-be megyek, nincs nagy jövőm. Decemberben lejár a szerződésem, még hét meccs van addig, szeretnék ezeken minél többet játszani. Aztán majd leülünk tárgyalni, de én nem akarom erőltetni. Korábban is mondtam, nekem nem kell helyet csinálni a csapatban, de Kondás Elemér megnyugtatott, hogy erről szó sincs.

Az [origo] korábbi cikkéből kiderült, hogy a visszavonulás sok NB I-es focistát lelkileg és anyagilag is nagyon megvisel. Van erre stratégiád?

Ez tényleg nehéz ügy, én is láttam a társaimon, amikor belekerültek. Mindenképpen szeretnék a fociban maradni, bár az edzősködésre nem nagyon vágyom, és levezetni sem akarok elmenni egy falusi csapatba, hogy ott anyázzanak a lelátóról. Viszont az biztató, hogy a klubnál figyelnek ránk, a régiek közül rengetegen dolgoznak a Lokinál. A sport más módon is középpontban marad az életemben. Telente nem a szinten tartás miatt járok ki az erdőbe, hanem mert imádok futni, az ember nekiindul, aztán nem gondol semmire. Persze most nincs rá külön időm, edzés után hazajövök, és meghalok, de ha befejezem a focit, az biztos, hogy megcélzom a maratont.


Dombi egyetlen válogatottbeli gólja Szlovénia ellen

Húsz évvel ezelőtt, a Vágóhíd utcai stadionban, NB II-es focistaként el bírtad képzelni, hogy 2012-ben hatszoros bajnokként, még aktív játékosként adsz interjút?

Még most is elröhögöm magam, ha megkérdezik, hogy a Fradi ellen egy idegenbeli iksz miatt bosszankodnék-e, mert annak idején, ha megláttuk a Springer-szobrot, már végünk volt. Komoly nyomott hagyott a debreceni agyakban a sok évtizedes ingázás NB I és NB II között, meg az annál is rosszabb korszakok. Amikor 1993-ban feljutottunk, 7 győzelem és 1 döntetlen után is azt számolgattuk Sándor Tamással, hogy mennyi pont kell még a bennmaradáshoz. A gyökeres változás nagyjából tíz éve kezdődött, amikor Szima Gábor színre lépése után Sándor Tamás felhívott, hogy lesz rendes tulaj Debrecenben, menjünk vissza bajnokságot nyerni. Magamban nyugtáztam, hülye ez a gyerek, de az ötlet alapvetően jónak tűnt, aztán lett is belőle valami.

Dombi Tibor

Született: 1973. november 11., Püspökladány
Klubja: Debreceni VSC
Poszja: jobbszélső
Volt külföldi klubjai: Eintracht Frankfurt (1999-2000), FC Utrecht (2000-2002)
Legnagyobb klubsikerei: hatszoros magyar bajnok, négyszeres Magyar Kupa-győztes, Ligakupa-győztes
NB I-es meccsei: 421 meccs, 30 gól
Az idei bajnoki szezonban: 5 meccs (mindannyiszor csereként beállva), 0 gól
Válogatottság: 35 meccs, egy gól (1994-2001)