Vágólapra másolva!
Minden játékos, aki szerződést kap a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL), szerencsésnek tarthatja magát, mert ez a világ egyik legjövedelmezőbb bajnoksága. A magyar származású Meskó Zoltán, a New England Patriots egyik rúgója pedig különösen Fortuna kegyeltje.

A Temesváron született Meskó családját 1996-ban az a szerencse érte, hogy több mint hatmillió jelentkező közül sorsolással bekerült azon 50 000 közé, akik vízumot kapnak az Egyesült Államokba. Ezen az évenkénti "zöld kártya lottón" 0,8 százalék esélye volt a Meskó-családnak a nyerésre, s tulajdonképpen a sorsolással nyílt lehetősége az akkor 11 éves fiúnak, hogy egyszer profi amerikaifutballista legyen.

Persze ez az út korántsem volt ilyen egyszerű és egyértelmű, hiszen a kitelepüléskor Meskó szinte egyáltalán nem ismerte ezt az Amerikában legnépszerűbbnek számító sportágat, korábban mindössze nagy ütközésekből álló összeállítást látott néha napján Romániában. "Sosem felejtem el a napot, amikor édesapám megmutatta azt a levelet, hogy nyertünk a sorsoláson. Úgy éreztük, hogy a lehetőségek országába kerülünk, mámoros érzés volt" - emlékezett vissza a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban Meskó arra a pillanatra, amikor édesapja a jó hírrel "megzavarta" őt a videojátékozás közben.

A család, mint a legtöbb bevándorló, először New Yorkban próbált szerencsét, de hat hónap után Ohio államba költözött, ahol a legnagyobb magyar kolónia él az Egyesült Államokban. Meskó Zoltán karrierjének kezdete nem meglepő módon az európai labdarúgáshoz köthető: amikor a középiskolában a barátaival focizott, egyszer olyan hatalmasat rúgott a labdába, hogy az leverte a tornacsarnok egyik világítótestét. Büntetés helyett meghívták az iskolai amerikaifutball-csapatba.

"Először mezőnygólokat (3 pontos gól) rúgtam, de a speciális egység edzője azt akarta, hogy a puntokat (kézből rúgás a negyedik kísérleteknél) rúgjam. Nekem ez nem tetszett, mert így nincs meg a lehetőségem, hogy az utolsó másodpercekben győztes mezőnygólt rúgjak" - elevenítette fel pályafutása kezdetét Meskó, aki hozzátette, be kellett látnia, hogy testalkata révén jobban illik hozzá a punter poszt.

Meskó a kilencedik osztályig az európai és az amerikaifutballt is űzte. Végül az utóbbit választotta, hogy egyetemen tanulhasson és szüleit segítse. "Nehéz volt a labdarúgást abbahagynom, de rájöttem, hogy ezzel egyetemi ösztöndíjat szerezhetek. Szüleimnek nem volt félretett pénzük, s nem akartam, hogy kölcsönt kelljen felvenniük miattam, a taníttatásom érdekében. Hogy ezt elkerüljük, ezt az utat kellett választanom" - mondta Meskó, aki az egyik legpatinásabb egyetemi amerikaifutball-csapat, a Michigan játékosa lett.

Öt évet töltött a Rozsomákoknál, de ezalatt nem csak a sportpályafutását tartotta szem előtt, ugyanis előbb főiskolai, majd egyetemi diplomát szerzett sportmenedzsmentből, miközben az egyetemi bajnokság egyik legjobb puntere lett számos iskolai rekordot elérve az 1879-ben alapított Michigan színeiben. Utolsó két évében beválasztották a liga egyik legerősebb konferenciájának, a Big Tennek (ebben szerepel a Michigan Wolverines) az első számú csapatába is, míg az egész bajnokságot nézve 2009-ben a második csapatba jelölték.

"Adj pár citromot és csinálok belőle limonádét - mondja munkamoráljáról Meskó. - Mindig van B tervem, ezért sem félek attól, hogy mi történik, ha ezen a szinten, az NFL-ben nem válok be. Ez csak bónusz nekem, mert akármi is történik velem, a megszerzett tudásommal a karrierem után is el tudok majd helyezkedni".

Arra a kérdésre, miszerint ha édesapja nem nyer a sorsoláson, akkor vajon most mit csinálna, úgy válaszolt, feltehetőleg Németországban dolgozna, mert ezért járt német nyelvű iskolába szülőhazájában.

Meskó Zoltán jelenleg a New England Patriots puntere. A 2000-es években három bajnoki címet nyert csapat az 5. körben, 150. választottként csapott le rá az idei amatőr játékosbörzén (draft), ezzel az élet ismét megajándékozta egy furcsasággal, ugyanis Magyarországon éppen a Hazafiak számítanak a legnépszerűbb gárdának.

Aki azt gondolná, hogy az NFL-ben egy ilyen messziről, teljesen más kultúrából érkezett játékosnak kevés esélye van a sikeres és eredményes pályafutásra, annak éppen a magyarok szolgáltatnak ellenpéldát. Az NFL modern históriájában (AFL-NFL egyesülés 1970-ben) egyedüliként veretlen bajnok (1972) Miami Dolhins vezetőedzője, Don Shula, vagy éppen ebben a csapatban szereplő futó Larry Csonka egyaránt magyar felmenőkkel rendelkezik, akárcsak a New York Jets együttesét az 1968-as szezonban Super Bowl-győzelemig vezető irányító, Joe Namath.

Mindhármukat beválasztották a sportág Hírességek Csarnokába. De a rúgók között is akad olyan magyar származású játékos, aki úttörő szerepet játszott a sportág fejlődéstörténetében. A Budapesten született Pete Gogolak honosította meg a mezőnygóloknál az európai labdarúgásra jellemző rúgóstílust, egész konkrétan azt, hogy spicc helyett rüszttel rúgta meg a labdát, s ezzel sokkal eredményesebbé tette a mezőnygól-kísérleteket.