Vágólapra másolva!
Magyar nemzetiségű játékosa is lesz az idei szezontól a profi amerikaifutball-ligának (NFL) a Temesváron született Meskó Zoltán személyében, akit a tekintélyes amerikai lap, a The Wall Street Journal a bajnokság legérdekesebb játékosának nevezett.

A 24 éves román állampolgárságú rúgójátékos az egyik legkalandosabb előélettel rendelkezők egyike az NFL-ben, melynek idei amatőr játékosbörzéjén, a drafton az ötödik körben választotta ki őt a mezőny egyik legnépszerűbb csapata, a New England Patriots. Az 1986-ban született focista 11 éves koráig élt Temesváron, amikor apja, Meskó Mihály amerikai zöld kártyához jutott. A család ezek után másfél évig New York Queens negyedében lakott, majd mérnök szülei kedvezőbb állásajánlatot kaptak az ohiói Twinsburgben.

Lerúgta a csarnok világítását

Meskó gyerekkorában még európai focit játszott, majd a költözés után nem sokkal megismerkedett a tojáslabdával, s gyorsan kiderült tehetsége; az általános iskola hetedik osztályában, miután testnevelés órán lerúgta a csarnok világítását, tanára elhívta az iskolai csapatba. Egy ideig mindkét focit játszotta, majd a középiskolában az Egyesült Államokban sokkal népszerűbb amerikaifutballt választotta, s ő lett csapata rúgója. Már ezekben az években kiválóan játszott, így válogathatott az egyetemek ajánlatai közül. Többek között a NCAA (egyetemi bajnokság) egyik legjobbjának számító USC csábításának is ellenállva a Michigant választotta.

Az egyetemi évek alatt már csak a puntokat (kézből rúgás a negyedik kísérleteknél) rúgta, ám azt olyan magas szinten, hogy utolsó két évében beválasztották a liga egyik legerősebb konferenciájának, a Big Tennek az első számú csapatába is. Ezek után nem volt meglepő, hogy a rúgók között a legelőkelőbb helyen, 150. választottként vitték el a drafton.

A Patriots kétdiplomás puntere

A 2000-es években három bajnoki címet szerzett New England Patriots júniusban négy évre szerződtette, s mivel a keretszűkítésnél Meskó maradt az egyetlen puntere Bill Belichik vezetőedzőnek, így vasárnaponként biztosan pályára lép együttesében. Meskó Zoltán nem csupán származásával tűnik ki az NFL játékosai közül, hiszen viszonylag kevesen beszélnek öt nyelven, márpedig ő az angol mellett, románul, magyarul, németül is elboldogul és spanyolul is megérteti magát. Emellett két diplomát is szerzett a Michigan Egyetemen.

Az egyetemen már bizonyított a magyar nemzetiségű futballista, és szinte minden szakértő szerint az NFL-ben is képes lehet erre. A Sports Illustrated szakírójának listáján például azon 15 újonc között szerepel, akik szerinte annak ellenére is a liga legjobbjai közé kerülhetnek, hogy a draft késői szakaszában lettek kiválasztva.

32 csapat a Super Bowlért

Helyi idő szerint csütörtökön este a címvédő New Orleans Saints és az idei főcsoportdöntőben általa legyőzött Minnesota Vikings összecsapásával kezdetét veszi az NFL 2010-es szezonja. A mérkőzés érdekessége a visszavágón túl, hogy minden idők egyik legjobb irányítója, a Vikingeket vezető Brett Favre alig pár héttel a rajt előtt ismét bejelentette, mégsem vonul vissza, s egy utolsó rohamot indít, hogy pályafutása során másodszor csúcsra érjen, azaz megnyerje a ligát.

A tengerentúlon tízmilliók várják a rajtot, de az Európában is egyre népszerűbb sport rajongóinak ezúttal sem kell beérniük kizárólag a televíziós közvetítésekkel, ugyanis október 31-én a londoni Wembley Stadionban immár negyedszer rendeznek NFL-mérkőzést. Ezúttal az ötszörös bajnok San Francisco 49ers és kétszeres győztes Denver Broncos csap össze Londonban.

A 32 csapat célja minden évben változatlan: eljutni a február 6-án sorra kerülő nagydöntőbe, azaz a Super Bowlba, amelyet ezúttal a Dallas Cowboys tavaly átadott stadionjában rendeznek. A szakértők szerint a nyitómeccs két, Nemzeti Főcsoportba (NFC) tartozó résztvevője mellett az Amerikai Főcsoportból (AFC) a Peyton Manning által vezérelt Indianapolis Colts és az évek óta a tűz közelében lévő San Diego Chargers tartozik a favoritok táborába. A két titkos esélyesnek pedig a Baltimore Ravenst (AFC) és a Green Bay Packerst (NFC) tekintik.

Az NFL-ben 17 fordulóból áll az alapszakasz, s minden csapat egyszer szabadnapos. Főcsoportonként a 16-16 együttesből a legjobb 6-6 jut a rájátszásba, mégpedig úgy, hogy a 4-4 divízió győztese mellett főcsoportonként a két-két legjobb mérleggel rendelkező gárda lép tovább. A playoff első körében a főcsoportok első és második helyen kiemelt gárdái erőnyerők. A rájátszásban minden párharc egy mérkőzésen dől el, s a jobb helyen playoffba jutott gárda játszhat hazai pályán.