Vágólapra másolva!

Ács Róbert bravúrezüstje a díjlovagló Vk-n

Német győzelemmel, hazai ezüsttel ért véget vasárnap a díjlovagló Világkupa-sorozat idei magyarországi fordulója. A kaposvári Pannon Lovas Akadémián immár 23. alkalommal megrendezett viadalon a kétszeres olimpiai bajnok Ulla Salzgeber szerezte meg az első helyet a nagydíj kűrben, míg Ács Róbert a második lett. Ács mögött a harmadik helyen a 2008-as pekingi játékok egyéni harmadik helyezettje és csapat-aranyérmese, a szintén német Heike Kemmer zárt.

A hagyományokhoz híven a zenés gyakorlatokkal fejeződött be a kaposvári díjlovas hétvége. A kis kör döntőjében osztrák győzelem született, Dallos Zsófia és Druppy nevű lova negyedik lett. A Nagydíj-kűrben tíz páros mutatta be gyakorlatát: három orosz, két német, valamint egy-egy brit, kanadai, lengyel, osztrák és magyar sportoló lovagolt a négyszögbe a telt háznyi közönség előtt.

Már az első indulók feladták a leckét az utánuk következőknek, így hamar kiderült, hogy a győzelemhez jóval hetven százalék feletti eredményt kell elérni. A mezőny egyetlen magyar férfi résztvevője, Ács Róbert remek produkcióval rukkolt elő Weinzauber 2 nyergében, és joggal érdemelte ki a szurkolók vastapsát. És még ezután jött a java: a két német olimpiai bajnok is bizonyította kivételes képességeit. Heike Kemmer precíz, de bátor lovaglása ezúttal csak a harmadik helyre volt elég, Sydney és Athén csapat-aranyérmese, Ulla Salzgeber viszont kiemelkedően teljesített, és végül magabiztosan hódította el az első helyezést.

"Először szerepeltem a kaposvári versenyen, és nagyon jól éreztem magam" - mondta Ulla Salzgeber. "Nagyon örülök, mert a szombati Nagydíj után a vasárnapi kűrt is megnyertem. Ha minden a terveim szerint alakul, jövőre újra eljövök!"

"Minden úgy alakult, ahogy azt reméltem, és azt gondolom, nagy dolog, hogy megelőztem egy olimpiai bajnok lovast" - értékelt Ács Róbert, aki a tavalyi harmadik helye után az idén eggyel előrébb tudott lépni az erős mezőnyben.

A háromnapos kaposvári eseményen tíz nemzet csaknem negyven sportolója állt rajthoz, a legjobbak között hárommillió forint pénzdíjat osztottak szét.

Díjlovagló Vk, Kaposvár:

szombat:
nagydíj (17 induló):
1. Ulla Salzgeber (német, Wakana nevű lován) 71,489 százalék
2. Heike Kemmer (német, Feleciano) 68,255
3. Ács Róbert (Weinzauber 2) 66,681

vasárnap:

junior kűr (8):
1. Natalja Berezsnaja (orosz, Nyikita) 69,850
2. Anna Balasova (orosz, Bonapart) 69,3
3. Decsi Enikő (Laron-M) 66,55.

intermediaire kűr (10 induló):
1. Ulrike Prunthaller (osztrák, Bartgluts Aktionár) 72,35
2. Fabrizio Sigismondi (cseh, Chamberlain) 70,1
3. Natalja Kazakova (orosz, Szlavutics) 69,250
4. Dallos Zsófia ( Druppy) 68,85

nagydíj speciál (5):
1. Heike Kemmer (német, Quantico) 67,25
2. Christilot Boylen (kanadai, Famous Boy 2) 66,0
3. Ulrike Prunthaller (osztrák, Bartgluts Da Pari) 65,042

nagydíj kűr (10):
1. Ulla Salzgeber (német, Wakana) 76,5
2. Ács Róbert (Weinzauiber 2) 72,7
3. Heike Kemmer (német, Feleciano) 70,95
4. Ulrike Prunthaller (osztrák, Bartgluts Harvard) 69,9
5. Pia Fortmüller (kanadai, Orion) 67,85
6. Tatyjana Makarova (orosz, Karfagen) 65,7