Vágólapra másolva!
A hagyományos egytestű hajóknál sokkal gyorsabb katamaránok is rajthoz állnak a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon, Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén, így van esély arra, hogy megdőljön a Nemere II 1955-ben felállított 10 óra 40 perces csúcsa.

A 2001 óta minden Kékszalagon győztes, címvédő Litkey Farkas ugyancsak többtestű hajóval vág neki a viadalnak, amely pénteken, 9 órakor kezdődik. A verseny Balatonfüredről indul, s a hagyományos útvonalon, a Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Tihany-Balatonfüred, légvonalban 150 km-es távon zajlik.

A nevezések alapján várhatóan több mint 700 hajó vesz majd részt a megmérettetésen, s Litkey legnagyobb kihívói szintén katamaránokkal vágnak neki a regattának.

Wossala György, a magyar szövetség társelnöke például egy Extrém 40-es katamaránnal rajtol el, a kormányosi feladatot pedig a kétszeres olimpiai bajnok osztrák Roman Hagarára bízta, aki Tornádó hajóosztályban Hans-Peter Steinacherrel együtt 2000-ben és 2004-ben szerzett ötkarikás aranyérmet.

A versenyzők szempontjából természetesen az a legnagyobb kérdés, hogy megfelelőek lesznek-e az időjárási viszonyok pénteken. Biztató, hogy az eddigi előrejelzések szerint napos, ugyanakkor szeles idő várható a térségben. A katamaránokkal indulók számára további kérdés, hogy mennyire sikerült rutint szerezniük ebben a Balatonon szokatlan hajóosztályban.

A versenyt ezúttal is kulturális parti programok egészítik ki, a hajók fedélzetein pedig nem lesz hiány celebekben sem. A 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál csütörtökön az utánpótláskorú vitorlázóknak kiírt, harmadik alkalommal sorra kerülő Kékpántlikával kezdődik.