Vágólapra másolva!
A ligaelsőt nagyon elverték, az Oakland és a Minnesota kalandos körülmények között fordította a maga javára a meccset, a Dallas edzője belebukott az újabb vereségbe - ezek voltak az NFL kilencedik játékhetének legfontosabb történései dióhéjban.

Kis túlzással csak a takarítónőnek és a szertárosnak nem adtak lehetőséget Carolinában, hogy irányítsa a Párducok csapatát a New Orleans Saints ellen. Igaz, ha három irányítóval és tizenhárom játékossal állt volna fel a Carolina, az sem lett volna elég, hogy szorossá tegye a meccset a bajnok ellen.

Miután az első félidőben sikeresen megsérült a kezdőirányító, Matt Moore, valamint Jonathan Stewart, az elsőszámú futó is, már lehetett sejteni, hogy itt minden lesz, csak Panthers-show nem. Moore sérülését követően Jimmy Clausennek kellett volna irányítania a Párducokat, majd miután ő sem tudott segíteni, jöhetett a hatodik körben draftolt Tony Pike.

Az ő teljesítménye legalább megközelítette azt, amit egy quarterbacktől elvárhat az ember, de azért ő sem jutott 50 yard fölé. Steve Smith elkapó nem is rejtette véka alá véleményét a csapat teljesítményével kapcsolatban. "Egyszerűen szánalmasak vagyunk, nem találok rá jobb szót" - ismerte el őszintén az elkapás nélkül záró sztár. A Szentek minden erőfeszítés nélkül szerezték a pontokat és állították meg a Carolina úgynevezett támadójátékát. A Panthersnél az eddig elég korrektül működő védelem sem tudta hozni magát, így elkerülhetetlen volt a kiütéses vereség, amely már a hetedik volt az idényben, míg a bajnok tovább harcol a csoportgyőzelemért a Tampa Bay és az Atlanta ellen.

Az Oakland-Kansas rangadó pár éve még egy szimpla csoportmeccs volt, amely csak arról hivatott dönteni, hogy melyik gyenge csapat kerül a csoport utolsó helyére, és mely végezhet öt-hat győzelemnyi lemaradással a Denvertől és a San Diegótól a harmadik pozícióban. Erre az évre ez a találkozó egy fantasztikus, igazi téttel bíró rangadóvá nemesült, amely nem mindennapi izgalmakat hozott.

A stadiont hosszú idő után teljesen megtöltő közönség az első félidőben úgy érezhette, kár volt kimennie ezért a meccsért, a második félidőben azonban egy perc alatt megváltozott minden. A Chiefs nagy fölényben játszott az első félidőben, és 10-0-s vezetéssel vonulhatott pihenőre, aztán a lustább Raiders-fanok talán még vissza sem értek a büféből, amikor már az állt a táblán, hogy 10-7-re szépítette a csapatuk, és náluk van a labda.

Kezdésnek a meccs hőse, Jacoby Ford futott vissza a labdával 94 yardot, majd azonnal meg is szerezték a Kalózok a labdát a kezdőrúgás után. Az amúgy sem visszafogott és csendes mivoltáról ismert oaklandi szurkolótábor ennek hatására fantasztikus atmoszférát teremtett a lelátón, mely átragadt a játékosokra, végig feszült, puskaporos volt a levegő a gyepen is. A negyedik negyed utolsó kettő percére hárompontos Chiefs-előnnyel érkeztünk, ekkor jött ismét Ford, aki egy 29 yardos elkapással mezőnygóltávolságba juttatta csapatát.

A jó húsban lévő rúgó, Janikowski nem hibázott, jöhetett a ráadás. Itt Fortuna a vendégek mellé állt, ők fogadhatták először a labdát, de hamar átadták a lehetőséget a Raidersnek, amely nem habozott: Jason Campbell remek passzát Ford (ki más?) kapta el a Kansas vörös zónájában, Janikowski pedig ismét tette a dolgát, így kezdődhetett az ünneplés.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jacoby Ford a legnehezebb labdákat is elkapta

"Ez egy olyan élmény, amire kiskorom óta várok. Egy álom vált valóra azzal, ahogy ma játszottunk a srácokkal" - lelkendezett Ford, aki a 94 yardos visszahordás mellett 148 yardot még az elkapásaival is hozzátett a győzelemhez. És milyen fontos pillanatokban! A Kansasnek ezzel egy hét győzelemből álló szériája tört meg, ami az oaklandi látogatásokat illeti, ez volt a leghosszabb sorozat, amit vendégcsapat magáénak tudhatott. Az AFC Nyugati csoportja tehát újra nyitott, és San Diegóban is elrebeghetnek egy köszönömöt az oaklandi fekete seregnek.

Ha egy csapat egy idényen belül megveri a New Englandet, a New Orleanst és a Cincinnatit, akkor többnyire nem azon kell izgulnia, hogy meglesz-e a harmadik hely a csoportjában, vagy sem. Két héttel a Saints megverése után ugyanis újra sokkolta Amerikát a Cleveland Browns, amely végig fölényesen vezetve, magabiztosan verte meg a ligaelső Patriotsot.

A mérkőzés külön pikantériáját adta a két edző közti nem túl baráti viszony: Eric Mangini még a Jets edzője volt, amikor a Patriots emberei videóra vettek olyan védekezési jeleket, melyeket nem lett volna szabad, a New England később meg is kapta a büntetését emiatt, Bill Belichick és Mangini között pedig elmérgesedett a viszony. A Browns a remek védelmének és dinamikus támadójátékának köszönhetően verte jóval esélyesebb ellenfelét, az újonc Colt McCoy nem adta el a labdát, sőt, még touchdownt is futott.

Az igazi nagyágyú azonban Peyton Hills futó volt: közel 200 yardja és 12 pontja karriercsúcsot jelentett. Belichick nem is tagadta egy pillanatig sem, hogy a jobban játszó csapat nyert: "A játék minden elemében fölénk nőttek, és ezért megérdemelten vertek meg minket" - mondta a Pats-edző. A vendégek gondját még az is súlyosbítja, hogy a rúgójátékos Gostkowski megsérült, ezért Wes Welkernek jutott a feladat, hogy egy extra pontot értékesítsen és a kezdőrúgásokhoz odaálljon. A Browns labdabirtoklásban, first downokban, megtett yardokban és szerzett pontokban is a legjobbját érte el idén, ezen az estén tehát aligha állíthatta volna meg bárki a Clevelandet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Peyton Hills szinte egyedül verte meg a New Englandet

Egy negyedig tartotta magát a romjaiban heverő Dallas Cowboys a Green Bay Packers vendégeként. A második játékrészben Aaron Rodgersnek és Brandon Jacksonnak köszönhetően beindult a Packers-henger és hamar maga alá gyűrte Amerika csapatát. Jackson elkapás és futás után is eredményesnek bizonyult a mérkőzésen, és a hazaiaknál az sem okozott különösebb problémát, hogy legjobb elkapójuk, Donald Driver sérülés miatt ezúttal csak a padról nézte társait. Rodgers is hozta magát, háromszor juttatta be a labdát az end zone-ba.

A kegyelemdöfést végül Clay Matthews 62 yardos interception utáni visszafutása adta meg a Cowboysnak, a hazaiak nagy kedvencének azonban nem sikerült túl jól a gólöröme: az úgynevezett Lambeau Leap (ezen a pályán vált először szokássá, hogy a hazai játékos felugrik a közönséghez, hogy ott aztán jól "megbúbolják") sajnos nem jött össze neki. "Most jön a szabad hetünk, legalább gyakorolhatom a felugrást" - mosolygott Matthews a meccs után. Annál kevesebb vidámságra van azonban ok a másik oldalon, a Cowboys tulajdonosa, Jerry Jones már változásokat is kilátásba helyezett kilátásba a csapat gyenge szereplése miatt. "Sok tennivalóm akad, döntéseket kell meghoznom. Nem csak egyet vagy kettőt, hanem sokat. Egyértelműen nagy gondok vannak a csapatnál és ezeket meg kell oldanom" - mondta Jones, aki egy komoly döntést máris meghozott, mivel kirúgta Wade Phillips vezetőedzőt.

Pár mondatban a többi meccsről:
- Az Atlanta Falcons nyerte a fantasztikus csoportrangadót a Tampa Bay Bucaneers ellen. A Sólymok remekül fogták meg a Tampa támadójátékát és az elmúlt hetekben remeklő LeGarrette Blount sem tudtam feltörni a Falcons védelmét. A Saints, a Bucs és a Falcons továbbra is kéz a kézben menetel a playoff felé.

- Hosszú idő után először kapott ki vendégként a Miami Dolphins. A Delfineket verő Baltimore Ravensnél Billy Cundiff négyszer is pontosan célzott és Joe Flacco is remekül tette a dolgát.

- A Chicago nyerte a Torontóban lejátszott mérkőzést a Buffalo Bills ellen, amelynél Rian Lindell még extra pontot is hibázott. A rúgónak ezzel egy 321
sikeres kísérletből álló sorozata ért véget.

- Ráfizetett rúgója sérülésére és egy kihagyott extra pontra a Detroit Lions. Az Oroszlánoknál Ndamukong Suh a kapufára küldte a labdát, és emiatt kapott ki hosszabbításban csapata a New York Jetstől. A hazaiak a mérkőzés mellett ismét elvesztették Matthew Stafford irányítót is.

- Philip Rivers négy touchdown-passzának köszönhetően a San Diego Chargers legyőzte a Houston Texanst, amelyben Arian Foster hiába futott ismét 100 yard felett és szerzett 12 pontot, kevésnek bizonyult a Chargers ellen.

- A csoda, és Brett Favre mentették meg Brad Childress állását. A Minnesota irányítója karriercsúcsot jelentő 446 yardot dobott, és a vége előtt három és fél perccel még 14 pontos hátrányban lévő Vikings végül a hosszabbításban nyerte meg a meccset.

- Eli Manning vezetésével nagyon simán nyert a New York Giants a Seattle Seahawks vendégeként. Az Óriásoknál közel 43 percet volt a labda, sok esélye tehát nem volt pontokat szerezni a Seahawksnak.

- Michael Vick futott és passzolt touchdownnal tért vissza Philadelphiába. Az Eagles egy végig kiélezett és szoros csatában múlta felül az Indianapolis
Coltsot.

Ne felejtsük el: péntek hajnalban Atlanta Falcons-Baltimore Ravens meccs, elkezdődnek tehát a pénteki virrasztások!

A kilencedik játékhét eredményei:
Tampa Bay Bucaneers - Atlanta Falcons 21-27
Baltimore Ravens - Miami Dolphins 26-10
Buffalo Bills - Chicago Bears 19-22
Carolina Panthers - New Orleans Saints 3-34
Cleveland Browns - New England Patriots 34-14
Detroit Lions - New York Jets 20-23 (hosszabbítás után)
Houston Texans - San Diego Chargers 23-29
Minnesota Vikings - Arizona Cardinals 27-24 (hosszabbítás után)
Seattle Seahawks - New York Giants 7-41
Oakland Raiders - Kansas City Chiefs 23-20
Philadelphia Eagles - Indianapolis Colts 26-24
Green Bay Packers - Dallas Cowboys 45-7
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 21-27

Szabadnaposok voltak: St. Louis Rams, San Francisco 49ers, Denver Broncos, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans, Washington Redskins.

Iván András