Vágólapra másolva!
Nincs már nyeretlen csapat, bejött az edzőváltás a Dallasnál, Michael Vick fantasztikus teljesítményével cincálta szét a Philadelphia a Washingtont, Tom Brady pedig tartja jó formáját, ha a Pittsburgh az ellenfél - így lehetne összefoglalni az NFL tizedik játékhetének legfontosabb történéseit.

Lám, mire képes egy jól irányzott edzőváltás az NFL-ben: megtanít dobni, elkapni, védekezni, eredményesnek lenni, és megverni a liga egyik legjobb csapatát. A Dallasnál a hét elején elköszöntek Wade Phillpstől, a sokat kritizált és erőteljes közutálatnak örvendő edzőtől, helyét Jason Garrett vette át, de az ő esetében is kérdéses, hogy meddig marad.

Több nagy név felmerült a csapattal kapcsolatban, kezdődhetnek a találgatások, persze lehet, hogy felesleges is keresgélni, a Cowboys ugyanis a beugró edzővel, tartalékos csapattal megverte a New York Giantset idegenben. A Dallas legnagyobb fegyvere Jon Kitna, és a hosszú passzok voltak: a Tony Romót helyettesítő irányító 3 TD-passzig jutott el, emellett csak egyszer adta el a labdát, és 2007 óta először vezette győzelemre a csapatot.

"Megmondom én, hogy mivel sikerült megverniük minket: a nagy játékokkal. Sajnos engedtük nekik, ez lett a vesztünk" - vélekedett Osi Umenyiora, a Giants védője. Bár a másik oldalon Eli Manning sem fukarkodott a passzolt yardokat illetően, mégsem lehetnek vele elégedettek a Giants-hívek, mivel kétszer is eladta a labdát, ami azért is nagyon fájdalmas, mert a Dallas védelme eléggé tartalékos volt, főleg cornerback poszton.

Bár nagyon örülhetnek ennek a nagy győzelemnek és a csoportrivális megfricskázásának, mégis attól kell tartaniuk a Cowboys-drukkereknek, hogy ez a győzelem bizony későn jött, hiszen hét meccs van hátra számukra az alapszakaszból, és ha tökéletesen is abszolválják a hátralévő meccseiket, akkor sem biztos a rájátszás. Már csak azon siránkozhatnak a szurkolók, hogy Jerry Jones miért vált eddig az edzőváltással.

Sötét, borongós lehet mostanság az időjárás Denverben, az Invesco Field felett. Nem elég, hogy a csapat zsinórban szenvedi el a fájóbbnál fájóbb vereségeket, még a játékosokkal is gondok vannak: D.J. Williams, a denveriek egyik legfontosabb védője ittas vezetés miatt kerül majd bíróság elé, emiatt nem is játszott a Kansas City Chiefs elleni csoportrangadón.

A vendég Chiefs az előző játéknapon elszenvedett, Oakland elleni vereség után javítani akart, és ehhez előzetesen a legjobb ellenfélnek tűnt a gyengélkedő csoportrivális. Az előjelek nem azt ígérték, hogy ez egy fantasztikusan látványos meccs lesz, melyen mindkét támadó alakulat megmutatja, milyen is az igazi pontzuhatag, ennek ellenére végül 78 pontot hozott össze a két csapat. Bár még a mérkőzés felénél sem jártunk, a hazai Denver gyakorlatilag eldöntötte a meccset, és már az is biztosnak látszott, hogy méretes zakó vár a vereséget kiheverni nem tudó Chiefsre.

A Broncos 35 pontos előnyt realizálhatott a félidő előtt pár perccel, melyet a folytatásban csak kicsit tudott kozmetikázni a vendégcsapat. "Válaszolnunk kellett volna a denveri pontokra, de képtelenek voltunk, ezért kaptunk ki" - magyarázta a bizonyítványt Jamal Charles, a vendégek futója. És ha már kansasi futójáték: a Chiefs ebben a tekintetben vezeti a ligát, a meccs előtt 180 yardos meccsenkénti átlaggal büszkélkedhetett, a Broncos azonban megtalálta az orvosságot erre is. A denveriek 51 yardon tartották az ellenfelet, így Matt Casselnek kellett bizonyítania, hogy érdemes a kezdőirányító posztjára, és ő nem is vallott szégyent, 469 passzolt yardja mellett 24 pontot hozott össze átadásaival csapatának.

Forrás: AFP
A denveri Spencer Larsen ujjong egy sikeres támadás végén

Kollegájának nem csak egyéni statisztikái, hanem a végeredmény miatt is volt oka lelkendezni. "Nem volt egy túl idegtépő meccs a számomra. Nem sackeltek, nem kaptam ütéseket, és még a futóimnak is megvoltak a rései a labdahordáshoz" - mosolygott boldogan Kyle Orton. Bizony, miről is álmodik egy irányító, ha nem egy ilyen meccsről. Orton négy touchdownja mellett még Tim Tebow is jegyezhetett egyet, a mélyen vallásos quarterback futásból is szerzett hat pontot. Egy kis napfény szűrődött be tehát a denveri viharfelhők között, fontos győzelem volt ez a Broncos számára, mely azt is jelentheti, hogy még nem záródtak be a kapuk a csoportgyőzelem felé vezető úton.

Tom Brady jött, látott, küzdött és óriási meccsen nyert. Ritka az olyan mérkőzés, melyen a bukmékerek szerint a New England Patriots messze esélytelenebb a győzelemre, mint az ellenfele, ezen az estén azonban a Patriots gyakorlatilag kiscsapatként lépett pályára a Pittsburgh Steelers otthonában. De a New Englandet nem úgy ismertük meg, mint amelyik feltartott kézzel megy ki a pályára, bárhol is kell játszania, Brady pedig egyébként is szeret a Steelers ellen szerelést húzni, remek ugyanis a mérlege az acélvárosiak ellen.

Bár a vendégek igazán sosem tudtak annyira elhúzni ellenfelüktől, hogy hátradőlhessenek, mégis végig vezetve, nagyon impozáns és szép játékkal verték meg ellenfelüket. A meccsen külön érdekes volt nézni Brady reakcióit és habitusát, aki végig ezer fokon égett, és úgy hajszolta, lelkesítette, bíztatta a játékostársait, ahogy azt minden irányítónak tennie kell. Látszott rajta, hogy ezt a győzelmet mindennél és mindenkinél jobban akarja.

Forrás: AFP
Rob Gronkowski három touchdown-passzt kapott Tom Bradytől

"Nagyon boldogok vagyunk mindannyian az öltözőben. Nagyon rég örülhettünk ekkora sikernek"- lelkendezett az irányító. A háromszoros Superbowl-győztes QB legjobb barátja ezúttal Rob Gronkowski volt, Brady mindhárom touchdown-passzával őt találta meg. A másik oldalon Ben Roethlisbergernek már közel sem volt ilyen vidám estéje, a vak oldalát (az az oldal, melyet az irányító a testtartása miatt kevésbé lát be) védő tackle és guard is kiesett, melynek köszönhetően ötször is sackelték Big Bent. A Patriots tovább őrzi tehát jó szokását, mely szerint vereség után nem nagyon szeret újra kikapni, 2003 óta ugyanis az elbukott meccs utáni mérlege 25,2. A vendégek győzelmükkel tartják a lépést a New York Jetsszel, alighanem mindkét gárdát viszontlátjuk a playoffban, nagy kérdés azonban, hogy melyikük ér oda a csoport élére.

Pár mondatban a többi meccsről:
- A játéknap nyitómeccsén az Atlanta Falcons és Matt Ryan ismét bizonyította, hogy őket gyakorlatilag lehetetlen megverni hazai pályán. A végig pariban lévő Baltimore Ravens hiába fordította a maga javára a meccset 65 másodperccel a vége előtt, ez pont elég volt a Falconsnak még egy touchdownra.

- "Te jó ég, meccset nyertünk" - üvöltött fel meglepetten Eric Wood, a Buffalo Bills guardja. A legyőzött a Detroit Lions gárdája volt, mely huszonötödik vereségét könyvelheti el zsinórban idegenben.

- Nem volt jó hatással sem saját, sem csapata teljesítményére Brett Favre idény végi visszavonulásának bejelentése, a Minnesota ugyanis kikapott a csoportellenfél Chicago Bearstől.

- Ismét csak pár másodperc választott el minket egy jó kis döntetlentől, ezúttal a Cleveland Browns és a New York Jets gárdája állt közel egy rég látott ikszhez. Santonio Holmes végül 16 másodperccel a vége előtt kapott el egy hosszú passzt, pedig a három mezőnygólt kihagyó Nick Folk feje már ott virított a guillotine-ban.

- A Cincinnati Bengals labdaeladásai miatt kapott ki Indianapolisban. A Coltsnál ezúttal Peyton Manning 200 yard alatt és TD-passz nélkül maradt.

- Ismét David Garrard volt a a Jaguárok hőse, amikor már mindenki a hosszabbítás miatt bosszankodott Jacksonville-ben, akkor az irányító egy félpályás passzal mattolta a Houston Texans védelmét. Érdemes megnézni a játékot, nem akármilyen körülmények között született.

- Négy embernek is volt passzkísérlete a Miami Dolphinsnál a Tennessee Titans ellen. Chad Pennington és Chad Henne is megsérült a Delfineknél, de így is legyőzték a Randy Mosst is soraiban tudó Titánokat.

- Könnyedén verte a Tampa Bay Bucaneers a csoportellenfél Carolina Pantherst, a Párducoknak ez volt a nyolcadik vereségük a szezonban.

- Törött csuklóval verte meg Matt Hasselbeck és a Seattle Seahawks az Arizona Cardinalst. Az irányító sérülése ellenére csak a második negyed elejét hagyta ki.

- Joe Nedney mezőnygóljával a raádásban múlta felül a San Francisco 49ers a St. Louis Rams csapatát.

- A Philadelphia nagyon megverte a Washingtont, Michael Vick négy TD-passzt osztott ki, ráadásul kétszer ő futott a célterületen belülre, így az irányítók között már a második a liga történetében a futott yardok tekintetében. A Redskinsnél az a Donovan McNabb volt az irányító, aki korábban éppen az Eagles frontembere volt, de ezúttal nem igazán ment neki, két TD-passzt ugyan kiosztott, de háromszor eladta a labdát.

Szabadnaposok voltak: Oakland Raiders, Green Bay Packers, New Orleans Saints, San Diego Chargers.

A tizedik játékhét eredményei:
Atlanta Falcons - Baltimore Ravens 21-26
Buffalo Bills - Detroit Lions 14-12
Chicago Bears - Minnesota Vikings 27-13
Cleveland Browns - New York Jets 20-26 (h.u.)
Indianapolis Colts - Cincinnati Bengals 23-17
Jacksonville Jaguars - Houston Texans 31-24
Miami Dolphins - Tennessee Titans 29-17
Tampa Bay Bucaneers - Carolina Panthers 31-16
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 49-29
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 18-36
New York Giants - Dallas Cowboys 20-33
Pittsburgh Steelers - New England Patriots 26-39
San Francisco 49ers - St. Louis Rams 23-20 (h.u.)
Washington Redskins - Philadelphia Eagles 28-59

Iván András