Vágólapra másolva!
A többórás gerincműtétjéről készült dvd-felvétel egyes jeleneteiben még kórházsorozatokon edződve is sokkoló hatású, a lényeg azonban az, hogy a nagy port kavart február végi operációja után Barta Nóra már sokkal jobban van. Nem kell ágyban feküdnie, elkezdte a gyógytornát és az erősítést is. Beteglátogatóban jártunk Eb-ezüstérmes műugrónőnknél.

A háromemeletes zuglói társasházban Barta Nóra kijön elénk a folyosóra, nehogy rossz helyre csöngessünk be. Válogatott melegítőalsóban és fehér pólóban tessékel be bennünket a lakásba. "Lassan három hete, hogy operáltak, és a helyzethez képest nagyon jól vagyok. Már tudok ülni, állni és mászkálhatok is a lakásban. Ugrani egy ideig még biztosan nem fogok, de szerencsére nagyon gyorsan javulok" - mondja. Azt viszont észrevesszük, hogy lehajolnia még nehezére esik, amikor éppen ennivalót pakol Pamela cica tányérjába.

A ház kedvence érkezésünkkor még a kosarában szundikál békésen, onnan még egérrel sem lehetne kicsalogatni, csakis egy bűvös mondattal: "Nézzük meg, hogy mi van a cica tányérjában!" - búgja a gazdi a szoba másik sarkából, és Pamela erre pattan is, hogy megnézze. Ha üresen találná, azt bizony rosszalló nyávogással nyugtázná, így nincs mese, muszáj bele finom falatokat pakolni.

Leülünk a nappaliban, és ha némileg ódzkodunk is, megnézzük a február 25-i műtétről készült dvd-t. Az 1,8 millió forintba kétségkívül az is belefért, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ műtőjében a plafonon forogjon a kamera. Mint ismert, az Eb-ezüstérmes, a pekingi olimpián tizenkettedik helyezett Barta Nórát a várólista alapján három év múlva operálták volna meg. S azért, hogy soron kívül előre vegyék, ki kellett fizetnie a költségeket. A versenyző mindezt csak egy szponzor segítségével tudta megoldani. A nagy nyilvánosságot kapott esete rávilágított a sportbiztosítások körüli zavaros helyzetre, s Barta többet szerepelt a médiában, mint amikor ezüstérmet szerzett a tavalyi eindhoveni, vagy bronzot a 2006-os budapesti Eb-n.

"Ez kétségkívül eléggé szomorú, de a sajtónak mindig a rossz hír a jó hír. Ha valaki csak ezüstérmes lesz egy Európa-bajnokságon, az smafu, legfeljebb két-három helyen írnak róla" - jegyzi meg. "Annak mindenesetre örülök, hogy az esetemmel elsőként felhívhattam a figyelmet arra, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a sportolók. Az emberek többsége nem is érti a problémát. Az interneten a hozzászólások között megkaptam, ugyan miért sírok amiatt, hogy ki kell fizetnem a műtét költségeit, biztos keresek annyit, mint a teniszezők. Ehhez képest az igazság az, hogy gyakorlatilag a minimálbérből kell megélnem. Nyilván akad egy-két sportoló, akinek nem okozna gondot egy ilyen műtét kifizetése, és néhány sportágban valóban nagy pénzek forognak, de a műugrás nem sorolható ebbe a körbe" - szögezi le.

Forrás: [origo]

Remélhetőleg minél hamarabb bővül az éremkollekció, és újabb serlegek kerülnek a polcra

"Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy szponzor állta a műtétet, viszont a támogatásnak adóvonzata is van. Komoly összeget kell befizetnem az adóhatóságnak, így még nem lélegezhetek fel teljesen. A Magyar Olimpiai Bizottságnak mindenesetre nagy köszönettel tartozom, mert kapok tőlük félmillió forintot, Schmitt Pál elnök úr pedig átruházta rám azt a százezer forintos egészségügyi csekkjét, amelyet Nemzeti Sportszövetség díjátadó gáláján kapott, mint az év legjobb sportvezetője. S még az Önkormányzati Minisztérium is segített a bajban" - árulja el Barta Nóra, miközben a dvd-n együtt nézzük vissza, miként vágják a szikével a gerincoszlopánál, helyeznek bele csöveket, titáncsavarokat, s még vésővel is kopácsolnak a csigolyáin. Mit mondjunk, ijesztő a látvány.

Forrás: [origo]
Barta Nóra egy korábbi önmaga mellett

"Mintegy tíz deka titánt építettek be a gerincembe, tulajdonképpen oldalról megtámasztották a csigolyákat. A műtét után hat hét múlva jön az első kontroll, ekkor MRI-felvételeket készítenek, és megmondják, hogyan tovább, mit szabad csinálnom, és mit nem. Az biztos, hogy a gyógytorna, az izmok visszaerősítés még sokáig eltart, és csak szép lassan, fokozatosan lehet majd kezdeni a terhelést. Ám addig is már beszereztem súlyzókat, és az ágyban erősítettem is. Emellett figyelek a súlyomra is, ezért most fogyókúrába kezdtem. Amikor leálltam az edzésekkel, a súlyom három hónap alatt ötvenkilenc kilóról gyorsan felszaladt hatvannégyre. S ugyan már visszatornásztam magam hatvanra, most nem állok meg ötvenkilencnél, csak ötvenhatnál" - mosolyog Barta Nóra.

Az év fő versenyét, a római "vizes" világbajnokságot július második felében rendezik, de azt, hogy az úszók és a vízilabdázók mellett ő is ott lesz-e a magyar csapatban, még megjósolni sem lehet. "Az biztos, én arra koncentrálok, és minden erőmmel azon leszek, hogy minél gyorsabban rendbe jöjjek. S amint megkapom az engedélyt, azonnal elkezdek edzeni. Jó lenne, ha minél hamarabb mehetnék vissza Hollandiába, mert az elmúlt években ott ideális körülmények közepette tudtam készülni. De arról, hogy ez az idő mikor jön el újra, és a római vb-re fel tudok-e készülni, egyelőre fogalmam sincs. Ez a jövő zenéje" - mondja maga az érintett is. "Októberben már nagyon jó formában voltam, viszont most legalább fél évet kihagyok, és ilyen még nem történt a pályafutásom során" - teszi hozzá.

S úgy általában, hogyan telnek most a hétköznapjai? - kérdezzük még a búcsúzás előtt. "Annak ellenére, hogy a sport most kiesett az életemből, elfoglalom magam. Sokat olvasok, számítógépezek, és elkezdtem hollandul is tanulni. S persze, itt van Pamela, ő sem hagyja, hogy unatkozzam" - jön a válasz. S valóban, a cirmos éppen felugrik a heverőre, és megtámadja a terítőt.