Vágólapra másolva!
Közvetlenül az olimpia előtt betörtek a lakásába, s miközben aludt, kirabolták, szeptemberben térdműtéten esett át, decemberben pedig porckorongsérvet diagnosztizáltak Barta Nóránál. Az Eb-ezüstérmes műugrónő így újra kés alá kerül, de bízik benne, hogy július végén a római világbajnokságon már indulhat.

- A pekingi olimpián, illetve azt megelőzően a felkészülés során már tudta, hogy gond van a gerincével? - kérdeztük a BVSC 24 éves versenyzőjét, aki 2006 novembere óta Eindhovenben él és készül, kihasználva a lehetőséget, hogy edzője, Ligárt Balázs a holland válogatott szövetségi kapitánya.
- Nem, abszolút semmi előjele nem volt, ez a sérv november közepén jött ki. Az egyik edzésen kezdtem érezni, hogy gond van, de akkor azt hittem, hogy ez csak lumbágó. Pihentem négy napot, és úgy tűnt, használ is. Ám amikor újra lementem edzeni, csupán kettőt tudtam ugrani, és akkor már látszott, hogy nagyobb a baj. Miután nem használt az injekciós kezelés sem, december elején hazajöttem egy komolyabb kivizsgálásra, és kiderült, hogy porckorogsérvem van. A keresztcsont feletti első és második csigolyával van a probléma, hivatalosan az L4-gyel és L5-tel.

- Ilyen szakképzett a témában?
- Most már sajnos igen, olyan sok dolgom van az orvosokkal. Szeptemberben térdműtétem is átestem a Sportkórházban. Eleinte úgy nézett ki, hogy porcleválásom van, de szerencsére csak ki kellett tisztítani a bal térdemet. Most pedig az Országos Gerincgyógyászati Központba fekszem be, igaz, azt még nem tudom, hogy mikor műtenek.

- Hogyan viseli a bizonytalanságot?
- Rosszul. A fájdalmaim miatt huzamosabb ideig képtelen vagyok egy helyben ülni, azonban a mozgást sem szabad túlzásba vinnem. Így viszont három kilót híztam, és bevallom, ez zavar is. Fáradtabb vagyok, mint amikor edzek, de inkább idegileg vagyok leamortizálódva.

- A hazai műugrószövetségtől kap segítséget?
- Igen, a vezetők mindent tőlük telhetőt megtesznek, de sajnos az ő lehetőségeik is behatároltak.

- Arra van esély, hogy júliusban a római világbajnokságon rajthoz állhasson?
- Nagyon szeretnék indulni a vb-n, de hogy lesz-e rá lehetőségem, attól is függ, a műtét után milyen gyorsan regenerálódok majd. Ez a porckorongsérv azért is rosszkor jött, mert a térdműtétemből felépülve már javában edzettem, készültem az új szezonra, és a versenyugrásaim is jól mentek. Olyannyira jól, mint ebben az időszakban még soha.

- A sportolók közül ismer valakit, akinek hasonló egészségügyi problémája volt?
- Az egyik barátnőm éppen a napokban említette, hogy korábban az ökölvívó Balzsay Karcsi is porckorongsérvvel bajlódott, és ő, ugye, éppen most lett világbajnok. Végül is, ezzel én is kiegyeznék.

- A 2006-os budapesti Eb-bronza mellé tavaly tavasszal az eindhoveni Európa-bajnokságon, vagyis az új lakhelyén szerzett egy ezüstet és egy hatodik helyet, Pekingben tizenkettedik lett, a mérleg másik serpenyőjébe pedig tehetjük a térdműtétet, a porckorongsérvet, s azt, hogy az olimpia előtt betörtek a lakásába és miközben aludt, kirabolták. Ön hogyan értékeli a tavalyi évét?
- Azzal, amit a műugrásban elértem, elégedett vagyok. Ám ami mellette volt, az kicsit már sok. Fogalmam sincs, mit vétettem, hogy így büntet a sors.