Vágólapra másolva!
Nincs már veretlen csapat az NFL-ben, mivel a meccs nagy részében a cserékkel felálló Indianapolis kikapott a rájátszásra hajtó New York Jetstől. A playoff-helyekért szokás szerint óriási a tülekedés, de ebből a harcból kiesett a New York Giants, amely otthon égett a Carolina ellen. A Nemzeti főcsoportban (NFC) mind a hat playoff-hely elkelt, de az utolsó fordulóban a Dallas és a Philadelphia így is nagyon fontos meccset vív.

Egy izgalmasnak ígérkező San Diego-Tennessee csatával indult az NFL alapszakaszának utolsó előtti hete. Már önmagában az hatalmas szó, hogy a Titánok számára még volt tétje ennek a meccsnek, miután az első hat meccsüket elveszítették.

Vesztükre még a San Diego sem lehetett biztos a főcsoport második helyében, tehát Philip Riverséknek is kellett a győzelem. Ennek eredményeként a Chargers hamar lerendezte a találkozót és szétbombázta a tennessee-i álmokat. Rivers folytatta szokásos decemberi fantasztikus sorozatát, és hibátlanul játszott, a meccsen azonban így is inkább a futókról szólt.

LaDainian Tomlinson és Darren Sproles is 12-12 pontot szerzett, míg odaát természetesen Chris Johsoné volt a főszerep. A hazai Titánok tulajdonképpen csak magukat okolhatják az elszúrt szezonkezdetért, az viszont mindenképpen megsüvegelendő, ahogyan küzdöttek és nem adták fel az utolsó meccs utolsó percéig. A San Diego az AFC második helyezettjeként pihenni fog a rájátszás első hetében.

Ahogy várni lehetett, a Pittsburgh Steelers szoros találkozón ugyan, de felülmúlta a Baltimore Ravens együttesét. A vendég Hollók lélekben már az Oakland elleni meccsen jártak, ennek ellenére szorossá tudták tenni a meccset, 10 pontos hátrányból jöttek vissza, ám Joe Flacco nem tudta győzelemre vezetni végül a csapatát.

A Baltimore saját magán kívül még a bírókkal sem lehetett maradéktalanul kibékülve, akik 113 yardnyi sárga zászlót dobáltak rá a vendégekre, és ezek közül nem mondhatni, hogy mind jogos volt. "Alig várjuk már, hogy ott legyünk a repülőn" - utalt ezzel John Harbaugh edző arra, hogy nekik még a saját kezükben van a sorsuk.

Oaklandben azért nem lehetetlen nyerni a Hollóknak, így gyakorlatilag mérget is vehetünk arra, hogy őket még látjuk a rájátszásban. A Pittsburgh esélyeiről nehéz szólni, ugyanis borzalmasan kesze-kusza a kialakult helyzet. Ami biztos, hogy a bajnoknak nyernie kell Miamiben és ezen felül a Houston-Jets-Ravens-Denver kvartettből is buknia kell 2-3 csapatnak. Nagyon izgalmas utolsó hétnek nézünk elébe.

A játékhét vesztese cím a New York Giants csapatát illette meg. Szoros meccsen ki lehet kapni egy olyan csapattól, melynek már nincs célja az idényben, de azt nem sokan hitték, hogy a Carolina Panthers ennyire megalázza a Giantset a saját stadionjában egy ilyen fontos meccsen.

A Párducok esélyt sem adtak ellenfelüknek és igazi ragadozóként, kíméletlenül bántak el indiszponált ellenfelükkel. Matt Moore a passzaival és touchdownjaival, míg Jonathan Stewart a megtett yardjaival demoralizálta az Óriások szedett-vedett csapatát. A 18 pontig jutó Moore lassan kezdi bebetonozni magát a kezdőbe, míg a 206 yardot összeevickélő Stewartra több csapat is lecsaphat, ugyanis még mindig nem mondható elsőszámú futónak csapatában.

"Mindent megtettünk sajnos, hogy elveszítsük a találkozót" - utalt Eli Manning, a Giants irányítója a végtelenül sok labdaeladásra, büntetésre és rossz játékra. Az Óriások így végleg kiszálltak a playoff-küzdelemből és emiatt sokan a védekezésért felelős Sheridan edző fejét követelik. Ami tény, hogy ennek a védelemnek köze sincs a pár évvel ezelőtti Spagnulo-féle betonvédelemhez. A Panthers, bár későn ébredt, mégis aratott zsinórban két olyan győzelmet (előző héten a Minnesota ellen nyert), amely mindenképpen szép jövőképet vetít a csapat elé.

Forrás: AFP

Tom Coughlin és a Giants partvonalon kívülre került

Már megint egy rúgó okozott fejfájást a New Orleans Saints szurkolóinak. Pedig Garrett Hartley lábában volt a biztos főcsoporgyőzelem, de ő képtelen volt 37 yardról értékesíteni a kísérletet és így a Szentek meglepő vereséget szenvedtek a Tampa Bay Bucaneers ellen. Az előző hétig parádésan szereplő lousianaiak így zsinórban másodszor hagyták el vesztesen a pályát.

"A legrosszabb az egészben a tudat, hogy cserben hagytam a csapatomat. Tanulni kell ezekből a tapasztalatokból és a következő szituációkban magad mellé állítani" - sajnálkozott a meccs negatív hőse. A hosszabbítás már a vendégek szerencséjét hozta meg. A Tampa Bay 17 pontos hátrányból fordított, és így két hét alatt megtriplázta az addigi győzelmei számát. Mint később kiderült, a New Orleans a vereségtől függetlenül főcsoportgyőztes, ugyanis a Minnesota is botlott.

Tom Brady és a New England Patriots nem hagyott kétséget afelől, hogy ki is az AFC Keleti csoportjának egyeduralkodója. Ezzel a Hazafiak megadták a kegyelemdöfést a vendég Jacksonville Jaguarsnak, amely szezonjának ezzel gyakorlatilag vége. A matematika még velük van ugyan, de szinte minden ellenlábas csapatnak ki kéne kapnia, hogy ők bejussanak a hőn áhitott wild card-helyek egyikére.

Randy Moss ugyan viszonylag ritkán, mindössze négyszer találkozott a labdával, ám így is háromszor sikerült a Jaguárak end zone-jába kerülnie. "Azon pontja volt ez az évnek, amikor nagyon kellett, hogy jól teljesítsünk és most végre tényleg sikerült" - örült a mérkőzés után a 24 pontig jutó Tom Brady. Az irányító remek játéka mellé a futók is megemberelték magukat, Sammy Morrisék szezoncsúcsot jelentő 197 yardot hoztak össze a Patsnek. A Patriots a vártnál sokkal simábban, 35-7-re tudta megverni a Jacksonville-t.

A Houston Texans is életben tartotta álmait, de emiatt a Miami Dolphins szurkoló kesereghettek. A vendég texasiak nagyon hamar 27-0-s előnyre tettek szert, ezután viszont elszunyókáltak kicsit. Matt Schaub, a Houston quarterbackje végül 286 yarddal és 2 touchdown-átadással zárta a mérkőzést. "Úgy látszott, hogy minden nekünk dolgozik és bármit csinálunk, összejön" - értékelte az első félidőt Andre Johnson, a Texans elkapója. A második félidőben aztán felébredt a Dolphins, de fordítani nem tudott, mert csak 20 pontig jutott. "Ennél jobbat érdemeltek a szurkolóink" - mondta a hazai Delfinek mestere, Tony Sparano. Ugyan az elméleti esélye még mindkét csapatnak megvan a továbbjutásra, de nagyon nehéz dolguk lesz.

A Green Bay Packersnek egy szűk győzelem is elég lett volna a biztos playoff-részvételhez a Seattle Seahawks ellen, ehelyett jött a játéknap legnagyobb arányú győzelme. Nem véletlen, ugyanis félelmetes különbség volt a csapatok között. Míg a vendég Seahawks játékosai a labdaeladásokban, addig a hazaiak a lenyűgöző támadójátékban jeleskedtek.

Matt Hasselbecknek négyszer is sikerült eladnia a labdát. "Keresem a válaszokat és azt kívánom, hogy találjak is egyet" - utalt saját borzalmas teljesítményére a Tengeri sólymok vezére. Hasselbecknek ez volt a második meccse zsinórban, ahol négy labdát passzolt el. A túloldalon az is bőven belefért, hogy Aaron Rodgers ezúttal visszafogottabban játsszon és a futók vegyék kézbe az irányítást: 30 pontot szerzett a Packers a futóinak hála. Egy percig nem volt kérdéses a győztes kiléte és így oly sok magyar szurkoló örömére a Green Bay Packers ismét résztvevője lesz a rájátszásnak.

A Cleveland Browns-Oakland Raiders meccsen sok izgalomra nem számíthattunk. A hazaiaknál Jerome Harrison az előző hetihez hasonlóan ismét remekelt, közel 150 yardot futott és 6 pontot hozott. A vendég Raidersnél Sebastian Janikowski lehetett magára végtelenül büszke: a rúgó 61 yardról értékesítette a kísérletet és ezzel csak 2 yarddal maradt el az NFL-rekordtól. Az Oaklandnél Charlie Frye kezdett, aki ugyan 333 yardot tudott dobni, de emellett háromszor is eladta a labdát. Az idény végére csak összeállt a Cleveland, sorozatban harmadik meccsét nyerte meg.

Janikowski berúgja 61 yardról:


Egy jól végigvitt drive elég volt a Cincinnati Bengalsnak, hogy megverje a Kansas City Chiefset és ezzel begyűjtse a csoportgyőzelmet. Chris Henry New Orleans-i temetése miatt elég szűkösre sikeredett a hét a Cincinnati Bengals csapatánál. "Hosszú és érzelmekkel teli nap volt, amelynek végére nagyon elfáradtunk és nagyon legyengültünk" - utalt Carson Palmer a szomorú napra. A meccset eldöntő drive végén Chad Ochocinco juttatta 6 ponthoz csapatát és erre már nem érkezett válasz. "A győzelem szebbé tesz mindent... Törött szívet, törött lábat - mondta Tank Johnson a hazaiak játékosa. Győzelmével megszerezte az AFC Északi csoportjának első helyét a Bengals.

Matt Ryan és Roddy White remeklésével simán győzte le az Atlanta Falcons a Buffalo Bills csapatát. A vendég Billsnél azon kívül, hogy Terrell Owens begyűjtötte ezredik elkapását, sok dolog miatt nem lelkesedhettek a szurkolók. Az élete első meccsét játszó Brian Brohmot nem tudták megvédeni és ennek köszönhetően a Bills támadójátéka a nullával volt egyenlő. A túloldalon Matt Ryan viszont parádézott, 18 ponttal járult hozzá a sikerhez, amivel az irányító 14 meccsből 13 győzelmet számlálhat hazai pályán kezdőként.

Először kezdett Drew Stanton a Detroit Lions irányítójaként, de ebben sem volt sok köszönet, három eladott labdájával ugyanis nagyban hozzájárult, hogy csapata vesztesként vonuljon le a San Francisco 49ers pályájáról. A hazaiak lassan kezdték ugyan a találkozót, de végül simán verték a TD-t ismét nem szerző Oroszlánokat.

Simán nyert a csoportmeccsen az Arizona Cardinals a szezon leggyengébb csapata ellen. A St. Louis Rams ismét mind támadásban, mind védekezésben betlizett. Kurt Warner a hazaiaknál megdobta 100. hatpontosát is a Cardinals mezében. Ezzel a győzelemmel az is majdnem biztosnak látszik, hogy az Arizona a Green Bayt fogja fogadni a playoff első körében.

Az eddig veretlen Colts cseréi ellen aratott győzelmének köszönhetően saját kezébe került a New York Jets sorsa. A csapat szurkolói hangot is adtak nemtetszésüknek, hogy ilyen können odadobta a meccset a Colts. "Teljesen megértem őket. Valószínűleg én is búztam volna, ha ott ülök a lelátón. Ők azért fizettek, hogy győzni lássák a csapatot, és mi kudarcot vallottunk" - érzett együtt a szurkolókkal a Colts centere, Jeff Saturday.

Forrás: AFP

Nagy ember nagy öröme: Marques Douglas és a Jets még odaérhet a playoffra

A Peyton Manninget felváltó Curtis Painter kétszer is eladta a labdát, amelyet a Jets kíméletlenül kihasznált. Ezzel az Indianapolis győzelmi szériája véget ért, de a a rekordot így is Manningék tartják 23, sorozatban megnyert alapszakasz-meccsel. A New York Jets győzelmével elérte, hogy saját kezében legyen a sorsa, amennyiben megveri a Cincinnati Bengals csapatát, ott van a rájátszásban.

Bár a szezon elején úgy nézett ki, hogy a Denver Broncost idén semmi sem menti meg a rájátszástól, mégis úgy tűnik, hogy könnyen lemaradhat. A Philadelphia Eagles elleni találkozójukon eldőlt, hogy a denveriek sorsa sem a saját kezükben van már. Bár Donovan McNabb és Kyle Orton is jól tette a dolgát, a végén David Akers rúgó döntötte el a győzelem kérdését. A Broncos félidőre összeszedett 13 pontos hátrányát ledolgozta ugyan, de ezúttal a végjáték nem neki kedvezett. Így a denveriek szurkolhatnak a Baltimore, vagy a Jets vereségének, hogy még legyen esélyük továbbjutni. A szezon elejét nézve mindenképpen csalódás ez számukra. A Philadelphiára vár még egy ki-ki meccs Dallasban.

A Cowboys a vártnak megfelelően simán hozta a kötelező győzelmet Washingtonban. A vendégeknek ekkora már nyilvánvaló volt, hogy egy győzelem esetén megvan a playoff-részvétel a Giants botlása miatt. A Dallas győzelme egy percig nem forgott veszélyben, jöhet tehát a ki-ki meccs, amelyen a Philadelphiát látják vendégül a texasiak. Amelyik csapat nyer, megnyeri a csoportot. Minden valószínűség szerint a két brigád megismétli a randevúját a playoff első körében, tehát akár most azt is eldönthetik, hogy melyik csapat pályáján találkozzanak újra.

A Minnesota Vikingsnek a New Orleans Saints botlásával megnyílt a kapu a főcsoportgyőzelem felé. Az út első akadályát a Chicago Bears csapata jelentette, a csoportellenfél azonban nem akarta felvenni az áldozati bárány szerepét. Bár a Vikings vissza tudott jönni 17 pontos hátrányból és az utolsó pillanatban egyenlíteni is tudott, de a hosszabbításban a Chicago szerezte meg a győzelmet, amivel biztossá vált, hogy a New Orleans végez az NFC élén.

Összegezve tehát: az NFC-ben már megvan a hat playoff-csapat: New Orleans, Minnesota, Arizona, Green Bay, Dallas és Philadelphia, és az utolsó körben utóbbi két csapat egymás között dönti el, melyikük végez a Keleti csoport élén.

Az AFC-ben egyelőre az Indianapolis, a San Diego, a New England és a Cincinnati biztosította be a helyét, a maradék két pozícióért pedig a Denver, Jets, Miami, Baltimore, Pittsburgh, Houston, Jacksonville hetes harcol.

Itt van egy link azoknak, akik a csapataik esélyeit és a lehetséges playoff-párosításokat szeretnék megismerni: http://sports.yahoo.com/nfl/playoffscenario

Eredmények, 16. játékhét:
Tennessee Titans - San Diego Chargers 17-42
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 23-20
New York Giants - Carolina Panthers 9-41
New Orleans Saints - Tampa Bay Bucaneers 17-20 (hosszabbítás után)
New England Patriots - Jacksonville Jaguars 35-7
Miami Dolphins - Houston Texans 20-27
Green Bay Packers - Seattle Seahawks 48-10
Cleveland Browns - Oakland Raiders 23-9
Cincinnati Bengals - Kansas City Chiefs 17-10
Atlanta Falcons - Buffalo Bills 31-3
San Francisco 49ers - Detroit Lions 20-6
Arizona Cardinals - St. Louis Rams 31-10
Indianapolis Colts - New York Jets 15-29
Philadelphia Eagles - Denver Broncos 30-27
Washington Redskins - Dallas Cowboys 0-17
Chicago Bears - Minnesota Vikings 36-30 (hosszabbítás után)

Iván András