Vágólapra másolva!
Sajnos ismét a gyászé és az emlékezésé volt a főszerep az NFL-ben, a Cincinnati játékosa, Chris Henry halála miatt minden találkozó kicsit háttérbe szorult. Pedig volt történése, hiszen megfeleződött a veretlen csapatok száma, ugyanis a New Orleans Saints kikapott a Dallastól. A Colts nem hibázott, a bajnok hatalmas meccset nyert, a Giants pedig a végsőkig harcol a rájátszásért.

Igazi pontzuhataggal és adok-kapokkal kezdődött az NFL 15. játékhete, a nyitányon az Indianapolis a Jacksonville-hez látogatott. A meccs a Jaguároknak volt fontosabb, ugyanis matematikai esélyük még lett volna a továbbjutásra, de a Coltsnak sem volt mindegy az eredmény, mivel 22 győzelemből álló veretlenségi sorozatból érkezett Jacksonville-be.

A meccset Josh Scobee mezőnygólja vezette fel, majd elkezdődött az ide-oda játék. Az utolsó szót ismét ReggieWayne és Peyton Manning mondták ki, vagyis folytatódott a Colts egyedülálló sorozata.

"Annyira közel voltunk a végéhez, de a morális győzelem semmit nem ér. Minden a győzelemről szól, de az kicsúszott a kezünkből" - sajnálkozott Derek Cox, a Jacksonville védőjátékosa. A Colts győzelmének főszereplője ismét Manning volt, aki 24 pont mellett 308 yardot hozott össze elkapóival. Az Indianapolis tovább robog az örökkévalóságot jelentő tökéletes szezon felé, a Jaguároknak pedig maradt a csodavárás.

Ahogy legutóbb jeleztük, igazi rangadót rendeztek vasárnap hajnalban Lousianában. A New Orleans Saints a tökéletes szezonért, a Dallas az életéért küzdött. Meglepetésre az esélytelenebb Dallas magához ragadta a kezdeményezést, és nagyon hamar 14 pontos előnyre tett szert. A második játékrészben ugyan tovább növelte előnyét a Dallas, mégis zárkózni tudott a New Orleans.

Nick Folk rúgó végleg eldönthette volna a meccs sorsát, de közelről hibázott (ez az NFL-t ismerve akár az állásába is kerülhet). A lehetőséggel nem tudott ugyan élni a Saints, de nem is neki volt élet-halál kérdése ez a találkozó. A New Orleans így is magabiztosan nyeri a főcsoportját, a Dallas kezében pedig ott van a playoff lehetősége: amennyiben a texasiak megnyerik hátralévő két meccsüket, biztosan találkozunk velük a rájátszásban.

A legrosszabb érzés úgy kikapni egy meccsen, ahogy azt a Miami Dolphins tette a Tennessee Titans otthonában. Hiába dolgozták le ugyanis a Delfinek 18 pontos hátrányukat, a hosszabbításban mégis elbukták a meccset. "Nézzék, van még két találkozónk, megtesszük amit lehet, aztán meglátjuk, hogy az mire elég" - mondta az újságíroknak Tony Sparano, a vesztes csapat edzője.

A Miami ezúttal sem támadásban, sem védekezésben nem tudott maradandót alkotni, Chad Henne irányító többször is eladta a labdát, a Titánok támadói pedig könnyen jutottak át többször is a Delfinek védelmén. Ennek is köszönhetően a Tennessee zsinórban ötödik győzelmét aratta otthon. Ahogy Sparano is mondta: meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, mindenesetre ez a vereség könnyen lehet, hogy a Miami szezonjának végét jelentette.

A St. Louis-Houston találkozón már mindkét csapat úgy léphetett pályára, hogy sok vesztenivalója nincsen. A vendég Texansnál csak a lehetetlenben bízhatnak, míg a hazai Ramsnél már régen tudják, hogy ők a szezon nagy vesztesei. És mint tudjuk, sokszor az a legveszélyesebb, akinek nincsen vesztenivalója.

A Kosok ennek megfelelően félidőben vezettek is, ami igencsak meglepőnek mondható, ismerve az idényüket. A hangulattalan, érdektelen meccset végül meg tudta fordítani a Houston, de ezt még a szokásosnál is kevesebb (alig 46 ezer) néző láthatta élőben. A második félidei semmittevésének hála pedig még mindig a Rams az egyetlen csapat, amely nem szerzett idén touchdownt a harmadik negyedben. Van még két meccsük, hogy legalább ezen javítsanak.

Forrás: AFP

Steven Jackson, a Rams játékosa próbál megszabadulni DeMeco Ryanstől

A már reménytelen helyzetben lévő Atlanta Falcons magával rántotta a New York Jets együttesét is. Pedig hazai pályán joggal bízhattak benne Sanchezék, hogy megverik a még mindig tartalékos Atlantát, amelyben Matt Ryan ugyan már harcra kész volt és játszott is, de Michael Turner még mindig a sérültek listáját bővíti.

Turner ugyan rendelkezésére állt a meccs elején Mike Smith edzőnek, de mindössze 1 játék után a partvonalon túlra kényszerült, mert ismét rásérült a lábára. A Jets rendkívül dekoncentráltan játszott, többször is lett volna lehetőség mezőnygólt rúgni, de vagy egy hiba, vagy rossz snap miatt el sem jutottak addig a New York-iak, hogy Feely rúghasson. Sanchez is hozzátette a magáét labdaeladásaival. A rendkívül fájdalmas vereség után a szurkolók hangos búzással és hógolyózáporral értékelték csapatuk vereségét.

Idén már sokadszorra kell megállapítanunk, hogy a kis csapatok is tudnak hatalmas meccseket játszani. Nem volt ez másként a Kansas City Chiefs-Cleveland Browns találkozón sem. Matt Cassel ugyan kifogástalanul, szinte hibátlanul tette a dolgát a Chiefs támadósorában, mégsem róla szólt a mérkőzés. Sokkal inkább a vendég Browns két labdacipelőjéről, Jerome Harrisonról és Josh Cribbsről.

Míg előbbi 18 pontot és 286(!) yardot futott össze csapatának, addig Cribbs két visszahordásával 12 pontot és 203 yardot (tehát volt, hogy saját célterületéről futott be az ellenfél end zone-jába) csinált. Harrison ezzel minden idők harmadik legtöbb yardját futotta egy meccsen, a rekordot Adrian Peterson tartja 296 yarddal. Szegény Cassel pedig hiába dobott először 300 yard felett új csapatában, ezúttal semmit sem ért a remek játéka. A parádés pontzuhatag végén a vendég clevelandiek örülhettek.

Bár egy teljes negyedet átaludt, mégis hozta a kötelezőt az Arizona Cardinals a Detroit Lions ellenében. Az Arizona ezzel begyűjtötte a csoportelsőséget és várhatja ellenfelét a playoffban. Ugyan csak 36 elkapott yardot sikerült Larry Fitzgeraldnak összeszednie, mégis emlékezetes marad számára a meccs, ugyanis ő a legfiatalabb játékos, aki 7000 yardot ért el ebben a kategóriában. Az első félidőben még a vendég Cardinals uralta a játékot, de a harmadik negyedben minden megváltozott.

Elsősorban az elsőéves Louis Delmas 100 yardos, eladott labda utáni visszahordásának köszönhetően kiegyenlítették a meccs állását az Oroszlánok, más kérdés, hogy a lendület nem ragadt át a negyedik negyedre és ezt kihasználta az Arizona. A meccset egyébként a hazaiaknál Daunte Culpepper kezdte, de a közönség végül lekövetelte őt a pályáról és a találkozót Drew Stanton fejezte be. Mivel ő sem tudott igazán maradandót alkotni, az Arizona hozta a kötelezőt és már biztosan résztvevője a rájátszásnak.

Bár rendkívül visszafogottan teljesített az egész New England Patriots, mégis fontos győzelmet tudott aratni a Buffalo Bills ellen. Nem könnyítette meg a Buffalo a saját dolgát, 11 ellene megítélt büntetésnek hála összesen 124 yardot veszített. De legalább védekezésben remekelt a Bills, Tom Bradyt 115 yardon tartani nem mindennapi teljesítmény. A meccs végére kiderült, hogy már matematikailag sincs esélye a Buffalónak a rájátszásra, amely ezzel immáron tizedik idényében maradt le zsinórban a playoffról, amivel a Detroit Lionsszal karöltve csúcstartónak számít.

Hiába a fontos mérkőzés, az amerikai futball csak másodlagos volt a Cincinnati Bengals-San Diego Chargers meccsen. Chris Henry, a hazaiak elkapója ugyanis tragikus körülmények között elhunyt: a rasztahajú játékos a menyasszonya után rohant, majd lecsúszott annak kocsijáról és belehalt fejsérülésébe. Rendkívül megrázó volt látni a cincinnati játékosok arcát.

Még a máskor nagyszájú, humoros, bohókás Chad Ochocinco is féltérdre rogyva, kezét a szívére helyezve, lehorgasztott fejjel "ünnepelte" touchdownját. "Ma extra lábakkal, extra karokkal és extra szívvel játszottam" - emlékezett meg társáról Chad. A meccset egyébként végül a San Diego nyerte, amivel valószínűleg a második helyen végez a főcsoportban az Indianapolis Colts között. De ez volt talán a legjelentéktelenebb vasárnap este a két csapat számára. Nyugodj békében, Chris Henry!

Forrás: AFP

Chad Ochocinco rója le kegyeletét Chris Henry koporsója mellett

Ha a fogadókat kérdezzük, hogy melyik a legtutibb mérkőzés a héten, alighanem mindenki a Denver győzelmét mondta volna az Oakland Raiders ellen. Az Oakland már a Pittsburgh Steelers csapatát is megtréfálta, de senki nem gondolta, hogy ezúttal a Denver jön. Charlie Frye hamar megsérült az Oakland Raidersnél, így a helyét JaMarcus Russell kellett átvegye.

Senki nem hitte, hogy pont a múlt héten még nem túl nagy népszerűségnek örvendő irányító fogja győzelemre vezetni a Raiderst. Az Oaklendnél inkább a futójáték dominált, melynek vezére ezúttal is Micheal Bush volt, aki 133 yardig és 6 pontig jutott. A győzelmet jelentő touchdown azonban nem az ő, hanem Chaz Schilens nevéhez fűződik. 35 másodperccel a vége előtt szerzett touchdownjával a játékhét legnagyobb meglepetését okozta az Oakland Raiders. És ha esetleg ez a Denver rájátszásába kerülne, akkor csak magukat okolhatnák Kyle Ortonék, mert ez egy kötelező győzelem lett volna.

A Seattle Seahawks-Tampa Bay Bucaneers meccsre nem érdemes sok szót fecsérelni. A Tampa Josh Freeman jó játékának hála meglepetésgyőzelmet tudott aratni a Tengeri sólymok felett, Matt Hasselbeck pedig 2004 óta először dobott egy meccset négy interceptiont.

Annál maradandóbb élményt jelentett a bajnok Pittsburgh Green Bay Packers elleni meccse. A passzjáték ünnepét jelentette Ben Roethlisberger és Aaron Rodgers dobócsatája, melyből végül a hazaiak kedvence jött ki jobban. Roethlisberger 503 yardnál állt meg, ami természetesen egyéni rekord. Rodgersnek is csak a vereség miatt fájhatott a feje, ugyanis 383 yardjával őt sem érheti kritika.

A QB-k egyaránt 18-18 pontot szereztek csapatuknak. "Mindenki elhitte, hogy meg tudjuk csinálni" - utalt a fantasztikus végjátékra és a legutolsó utáni pillanatban szerzett győztes játékra Ben. "Még élünk, még nem haltunk meg" - nyilatkozta Mike Tomlin edző, mert bár a győzelem hatalmas erőt adhat csapatának, mégis valószínűtlen, hogy bármit is ér majd a végső elszámolásánál. Az NFL történetének első 37-36-os mérkőzésén a tavalyi bajnokcsapat szerezte az eggyel több pontot.

Nem hibázott a Philadelphia Eagles sem a San Francisco 49ers ellen. A találkozót egyébként háromórás késéssel kezdték a nagy hóvihar miatt. Bár Michael Vick sérülést szenvedett, mégsem okozott ez gondot a Philly támadójátékának, Donovan McNabb irányító 300 yard felett zárt és a védelem is jól működött. Azonban az Eagles így sem nyugodhat meg, 2 hét múlva a csoportelsőségről döntő mérkőzésen Dallasba látogat. Ha addig nem hibázik egyik csapat sem, akkor ott dől el, hogy ki nyeri meg az NFC Nyugati csoportját.

A Chicago Bears labdaeladásainak hála könnyedén tudott nyerni a Baltimore Ravens. A vendég Maciknál természetesen Jay Cutler járt az élen a labdaeladások tekintetében, háromszor is rossz helyre adta a játékszert, nem is játszotta végig a meccset. Nem akadtak azonban semmiféle hasonló problémák Joe Flaccóval, a fiatal quarterback négyszer is touchdownhoz juttatta csapatát. Érdekesség, hogy a Hollók 31 pontjukból 24-et a Chicago labdaeladásai után hoztak össze. A Baltimore-nak elég az egyik meccsét megnyernie a következő kettőből a wild card-részvételhez. És bár a Pittsburgh ellen nem ők az esélyesek, ha utána nyernek Oaklandben, akkor belefér a botlás a bajnokcsapat ellen.

Forrás: AFP

A baltimore-i Frank Walker fenyíti Devin Aromashodut

A Green Bay vereségének köszönhetően már a Carolina elleni meccs előtt tudható volt, hogy a Minnesota csoportgyőztes, ennek megfelelően nem is szakadtak meg a győzelemért a Vikingek. Az idén oly sok kínos vereséget elszenvedő Panthers ezúttal a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét: Matt Moore remekül passzolt, DeAngelo Williams hiányában Jonathan Stewart szállította a yardokat és a védelem is levette a pályáról Brett Favre-t.

Szegény Brett apó valószínűleg Julius Peppersszel fog álmodni, a Párducok védője többször is megszagoltatta a gyepet a veterán irányítóval. Stewart 109 yardja véget vetett a Vikingek csodás sorozatának, akik 36 mérkőzést bírtak ki anélkül, hogy egy játékos elérje ellenük a 100 yardot. Ha ezt a Carolinát láttuk volna egész évben, akkor egészen biztosan nem annak kéne örülniük most, hogy a 8 vereségük mellé már 6 győzelmük is van.

Ahogy sok más csapatnak, úgy a New York Giantsnek is az életben maradás volt a tét a héten, és a Washington Redskins ellen helyt is álltak Eli Manningék. Az első félidőben szép, hosszú drive-okat vezettek, amelyek végén pontokat értek el, a védelem pedig first down-t sem nagyon engedélyezett a Rézbőrűeknek. Szinte minden összejött az Óriásoknak, ennek köszönhetően a második félidő már csak formalitás volt, s a győzelem aránya volt az egyetlen kérdés. A vége csúnya kiütés lett, a vendégek 1954 óta nem szereztek ennyi pontot idegenbeli mérkőzésen. A Giants sorsa viszont így is a többi csapat kezében van, mindenképpen kell még egy Dallas-botlás, ha akarnak valamit Manningék a szezontól.

eredmények, 15. játékhét:
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 31-35
New Orleans Saints - Dallas Cowboys 17-24
Tennesse Titans - Miami Dolphins 27-24 (hosszabbítás után)
St. Louis Rams - Houston Texans 13-16
New York Jets - Atlanta Falcons 7-10
Kansas City Chiefs - Cleveland Browns 34-41
Detroit Lions - Arizona Cardinals 24-31
Buffalo Bills - New England Patriots 10-17
San Diego Chargers - Cincinnati Bengals 27-24
Denver Broncos - Oakland Raiders 19-20
Seattle Seahawks - Tampa Bay Bucaneers 7-24
Pittsburgh Steelers - Green Bay Packers 37-36
Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers 27-13
Baltimore Ravens - Chicago Bears 31-7
Carolina Panthers - Minnesota Vikings 26-7
Washington Redskins - New York Giants 12-45

Iván András