Vágólapra másolva!
Nincs már nyeretlen csapat az NFL-ben, miután a Tampa Bay Buccaneers legyőzte a Green Bay Packerst. Veretlenből viszont még kettő is van, mert az Indianapolis és a New Orleans, ha szűken is, de átugrotta az aktuális akadályt.

Nem tudta kiheverni az előző héten elszenvedett fájdalmas vereséget a Green Bay Packers. Bár három negyedig úgy nézett ki, hogy az eddig nyeretlen Tampa Bay most sem lép ki a vesztesek táborából, de a záró játékrészben megváltozott a dolgok állása. Nehéz az irányítók élete... Ezt legjobban a héten talán Aaron Rodgers, a Packers QB-je érzékelhette.

Hiába passzolt két touchdownt, a labdát háromszor is eladta. Persze nem könnyű az irányító élete, ha az előtte lévő fal lyukasabb, mint egy szitáválőtt ementáli. Rodgerst hatszor is földre tudták vinni a Kalózok védői, és emiatt érthetően frusztrált is volt a meccs végén a vendégek vezetője. "A támadó, és speciális egységünk gyengélkedése miatt kemény helyzetben volt a védelmünk" - mentette fel a hátsó csapatrészt Rodgers.

A másik oldalon érthetően nagyon boldog volt Josh Freeman, aki életében először nyert NFL-mérkőzést. Az elsőéves irányító ennek ellenére visszafogottan és higgadtan értékelte csapata játékát: "Nem csináltam semmi különlegeset, csak tettem a dolgom és kihasználtuk a lehetőségeinket" - mondta Freeman, aki három hatpontos átadásával kulcsszerepet vállalt a Kalózok 38-28-as győzelméből.

Ismét hozta a kötelezőt a New England Patriots gárdája, amely ezúttal csoportrangadón verte a Miami Dolphinst. Külön kiemelendő a Tom Brady, Randy Moss páros, amely ismét remekül működött. Brady nem győzte dícsérni elkapóját a meccs után, ketten együtt 147 yardot hoztak össze, illetve egy közös touchdown is a számlájukra írható. A Delfineknél TD-passzt csak Ronnie Brown futó tudott adni, aki a már jól megszokott wildcat formációból ért el hat pontot Haynosnak adott passza után. A meccset egyébként a vendég Miami kezdte jobban, amely Dan Carpenter egyéni csúcsot jelentő 52 yardos mezőnygólja után 3-0-ra még vezetett. Ezután viszont beindult a Pats-henger, s a végén 27-17-re nyertek a hazaiak.

Az úgynevezett blackout-szabály (ez abban az esetben lép életbe, ha egy NFL-találkozóra nem adnak el kellő mennyiségű jegyet) miatt csak kevesen láthatták a Jacksonville Jaguars győzelmét a Kansas City Chiefs felett. A helyi csatornák a gyér érdeklődés miatt nem adhatták a találkozót (ezzel sarkallva, hogy a helyiek látogassanak ki a stadionba), mely egyébként igen izgalmasra sikeredett. A meccsen egyik QB sem adta el a labdát és passzaik nagy része is sikeres lett, a futójáték azonban csak a hazai Jaguároknál működött zökkenőmentesen. Több mint 150 futott yarddal és Maurice Jones-Drew szokásos pontokat érő futásával megkönnyítették David Garrard irányító dolgát. Végül későn ébredt a Kansas, így csak szorossá tudtá tenni a találkozót, 24-21-re nyert a Jacksonville. A Kansasnél közben szabadlistára tették a szebb napokat megélt Larry Johnsont, aki az egyik közösségi portálon adott hangot a homoszexuálisokról való nem túl pozitív véleményének.

Ha nehezen is, de hibátlan maradt az Indianapolis Colts. A Houston Texans majdnem meglepetést tudott okozni az immár nyolc győzelemmel álló Indy ellen, de végül egy elhibázott mezőnygólnak köszönhetően nyert a jobb csapat. A Colts nem csak annak örülhet, hogy idén már nyolc győzelme van zsinórban, hanem annak is, hogy ez volt a tizenhetedik, veretlenül megvívott alapszakasz-mérkőzése, a sorozat kezdete értelemszerűen átnyúlik az előző szezonra. Még négy győztes találkozó kell, hogy a Colts beállítsa a nagy ellenfél New England rekordját.

Egészen az utolsó másodpercig szoros volt a csoportrangdó, a Colts győzelme azért a szerencsének is köszönhető, hiszen Kris Brown lábában volt a hosszabbítás. A rúgó 42 yardról hibázott a lefújás előtt, s emiatt érthető módon nagyon csalódott volt a meccs után. A 20-17-es győzelme ellenére nem lehet maradéktalanul elégedett a Colts, mert a jövő héten jön a várva várt rangadó, melyen a New England Patriots látogat Indianapolisba, és Bradyék ellen biztosan kevés lesz a vasárnapi játék.

Nagyon fontos csoportrangadót játszott egymással a Cincinnati Bengals és a Baltimore Ravens. Míg a vendég Hollóknál Joe Flacco irányító és futói is gyengélkedtek, addig a Bengalsnál Carson Palmer és társai hozták azt a szintet, ami elégnek bizonyult a győzelemhez. Némi üröm az örömben, hogy a hazaiak egyik elkapója, Chris Henry egy elkapás utáni szerelésben eltörte a karját. A Cincinnati egyébként nagyon hamar egyértelműsítette a meccs kimenetelét, mivel az első három támadását egyaránt pontokkal tudta befejezni. A pontszegény meccsen végül a hazai Bengals 17-7-es győzelmet aratott.

Hogyan is tehette volna jóvá az előző heti öt interceptionjét Kurt Warner, az Arizona Cardinals irányítója, ha nem öt touchdown-passzal. A szenvedő fél ezúttal a Chicago Bears volt, mely nem tudta megállítani a remeklő quarterbacket. Ha nem is ennyire jó, de hasonlóan eredményes játékkal rukkolt elő Jay Cutler, a Macik irányítója is. Lényegesen több yardot dobott, mint a vendégek első embere, de emellett a labdát is eladta. "Remekül olvasta a védekezést és mindig annak dobta a labdát, aki éppen üresen állt" - magasztalta Warnert az elsőszámú elkapója, Larry Fitzgerald. Warnernek egyébként nem ez volt az első ilyen kiváló meccse, a St. Louis Rams mezében már kétszer is elért 30 pontot.

Michael Turner egymaga nyerte meg az Atlanta Falcons Washington Redskins elleni meccsét. A köztudatba tavaly berobbanó futó 166 yardja mellé 12 pontot is szerzett, ezzel egyébként még Matt Ryan irányítót is felülmúlta, akinek persze nem is kellett túl sokat hozzátennie a játékhoz. Elég volt, ha átnyújtotta a labdát Turnernek, ő pedig tette a dolgát.

A szegény embert még az ág is húzza mondás különösen érvényes volt a Rézbőrűekre:nem elég, hogy katasztrófális évük van és Jason Campbell nem igazán tudja irányítani a csapatot, a Falcons ellen még kezdő futójuk, Clinton Portis is megsérült. Portis mindössze négyszer futhatott a labdával sérülése előtt. Campbellnek persze a futója elvesztésén felül az előtte álló fal gyengesége is gondot okozhatott, csak az első félidőben öt alkalommal is megszagolhatta a gyepet. Lehet, hogy ennek is köszönhető, hogy pár játék erejéig a padon ült és addig Todd Collins dobott helyette. A Falcons 31-17-re hozta a kötelező győzelmet.

Bár nagyon gyengén kezdte a mérkőzést, mégis a Seattle Seahawks örülhetett győzelemnek a Detroit Lions ellen. Az első negyedet 17-0-ra tudta megnyerni az eddig egy győzelmet számláló Detroit, de ennél jobb ébresztő nem is kellett a hazai Seattlenek. Matt Hasselbeck kezébe vette a stafétabotot és közel 40 jó passzával győzelembe vezette a Tengeri sólymokat.

A győzelemhez persze kellett egy jó rúgó, aki Olindo Mare személyében meg is volt. A kicker egymaga 14 pontot tett fel a táblára. Azért a hazaiak köszönetet mondhatnak a vendég Oroszlánoknak is, akik a mérkőzés nagy részében remekül asszisztáltak a fordításhoz,. Matt Stafford QB például ötször is eladta a labdát. Természetesen egy ilyen interception nem mindig csak az irányító hibája, és ezt belátta Jim Schwartz, a Detroit edzője is. "Jobb munkát kell végeznünk, hogy kisegítsük az irányítót" - mentette fel quarterbackjét a tréner. A Seattle végül 32-20-ra diadalmaskodott a Detroit ellen.

Az Indianapolishoz hasonlóan nagyon nehezen nyert, de hibátlan mérlegű maradt a New Orleans Saints. A Carolina Panthers látogatott a Szentek otthonába, és a Párducok nagyon jól kezdték a mérkőzést. Az egész meccsen remeklő futó, DeAngelo Williams két pontot érő futása adta meg az alaphangot a találkozónak. "Nem számít, hogy mekkora a hátrány, nem számít, hogy milyen rosszul is alakulnak a dolgok, csak bíznod kell abban, hogy meg tudod fordítani a meccset és akkor menni is fog" - nyilatkozott boldogan Drew Brees. A Saints irányítója most 330 yardjával és hat pontjával segítette csapatát a fontos győzelemhez. Hiába működött ismét remekül a Párducok futójátéka és hiába játszott magához képest egész jól Jake Delhomme, ez mind kevés volt ahhoz, hogy megállítsák a Szentek menetelését. Az idei nyolcadik győzelmét begyűjtő New Orleans 30-20-ra verte meg csoportellenfelét.

Meglepően pontgazdag meccset játszott a Tennessee Titans a San Francisco 49ers vendégeként. Zsinórban másodszor kezdett Vince Young, ám a mérkőzés hőse titulust szokás szerint Chris Johnson futó érdemelte ki. A runningback 135 yardig és 12 pontig meg sem állt. Persze nagy segítségére volt a Titánoknak az ellenfél bizonytalan támadójátéka. A labdaeladásoknak hála a vendégek 24 pontot is szereztek. Hiába kezdte 3,1-es mérleggel a szezont a Frisco, ez már a negyedik veresége volt győzelem nélkül és lassan el is búcsúzhat a playoffról szőtt álmaiktól.

Ha már négy vereséget említettünk egyhuzamban, akkor a New York Giants szurkolók feje is emiatt a rossz sorozat miatt fájhat. Az előzetesen akár a bajnoki címre is esélyesnek tartott Óriások bizony nagy gondba kerültek hazai vereségükkel. A gondok aktuális okozója a San Diego Chargers együttese volt, amely ha szűken és szerencsésen is, de nyerni tudott New Yorkban.

A támadójáték ezúttal egyik oldalon sem zakatolt hibátlanul, a gyenge futójátékot ha nem is teljesen, de valamelyest tudták kompenzálni az irányítók. Philip Rivers ugyan kétszer is eladta a labdát, de eggyel több TD-passzt adott, mint kollegája, Eli Manning. "Mindannyian borzalmasan csalódottak vagyunk, mert keményen játszottunk és mindent megtettünk, ám most ez sem volt elég" - sajnálkozott Tom Coughlin, a Giants edzője. 21-20-as vereségével nehéz helyzetbe kerültek a New York-iak és innentől már nem nagyon hibázhatnak, ha azt akarják, hogy még január közepén is legyen tennivalójuk.

A játékhét legnagyobb rangadóját a Philadelphia Eagles és a Dallas Cowboys játszotta. A találkozó előtt 5 győzelmet és 2 vereséget számláló csapatok számára pokolian fontos volt ez a meccs, mivel a győztes, ha ideiglenesen is, de a rájátszásban érezhette magát. Ennek megfelelően nem is volt egy látványos, sok pontot hozó találkozó, közhellyel élve a tét rányomta bélyegét a meccsre. A két csapat közös történelme egyébként hosszú évekre nyúlik vissza, ugyanis ez volt a 100. randijuk egymással, a Dallas mostani sikerével már 56-44-re vezet a Philly ellen.

Brian Westrbrook hiányában Donovan McNabb irányító leginkább saját magára számíthatott, de neki sem ment igazán a játék, kétszer is elpasszolta a labdát. A túloldalon Tony Romo csak egyszer indította az ellenfelet, de emellett 307 yardot passzolt. A rendkívül fontos rangadón végül a vendég Dallas tudott 20-16-ra nyert a hazai pályán játszó Philadelphia ellen. Győzelmével a Dallas a Nemzeti Főcsoport Keleti csoportjának élén találta magát.

Szokás szerint egy mérkőzés maradt hétfő estére, a veretlenségét múlt héten nagyon simán elveszítő Denver Broncos hazai környezetben javíthatott a Pittsburgh Steelers ellen. Az elején ugyan látványosan nem tudott mit kezdeni a Denver védelmével a Steelers, ám Orton hibája után mégis vezetést szerzett a Pittsburgh, amit a félidőig megőrzött. A második 30 percben a Broncosnál sem a passzjáték, sem a futójáték nem működött, touchdownt is csak Roethlisberger labdavesztése után tudtak szerezni. A Broncos nem kesereghet sokáig a vereségen, mert a San Diego Chargers vészesen közelít feléje.

eredmények, 9. játékhét:
Tampa Bay Buccaneers - Green Bay Packers 38-28
New England Patriots - Miami Dolphins 27-17
Jacksonville Jaguars - Kansas City Chiefs 24-21
Indianapolis Colts - Houston Texans 20-17
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 17-7
Chicago Bears - Arizona Cardinals 21-41
Atlanta Falcons - Washington Redskins 31-17
Seattle Seahawks - Detroit Lions 32-20
New Orleans Saints - Carolina Panthers 30-20
San Francisco 49ers - Tennessee Titans 27-34
New York Giants - San Diego Chargers 20-21
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 16-20
Denver Broncos - Pittsburgh Steelers 10-28

Szabadnapot ezúttal a Minnesota, Buffalo, New York Jets, Oakland, Cleveland, St. Louis hatosfogat kapott.

Iván András