Vágólapra másolva!

NFL: már nem nyeretlenek a Kosok

Az NFL nyolcadik játékhetében tizenhét vesztes találkozó után végre nyert a Rams, a cserefutó parádézott a Houstonban, a Szentekkel pedig továbbra sem bír senki.

Tovább tart a New York Giants vesszőfutása az NFC keleti csoportjában. A csoportrangadón a Philadelphia Eagles otthonába látogattak és begyűjtötték zsinórban a harmadik vereségüket. Az Óriások remek védelme sem a futójátékra, sem a passzjátékra nem talált orvosságot. A Sasok 30 pontot szereztek az első 30 percben és ezzel a második félidőt tulajdonképpen formalitássá tették. Donovan McNabb irányító szinte hiba nélkül játszott: mindössze 6 sikertelen passza mellett 3-szor vezette csapatát a New York end zone-jába. Odaát Eli Manning inkább sikertelen passzaival és labdaeladásaival vétette észre magát.

"Micsoda csodálatos nap ez Philadelphia városának" - mondta Andy Reid, a hazaiak edzője. A pufi edző természetesen nem csak a csapatára gondolt, hanem arra, hogy pár órával később a két város legjobbjai ismét összecsaptak a baseball döntő keretein belül. Más kérdés, hogy ott már kevésbé örülhettek az Eagles-meccs utolsó perceit Go Phillies felkiáltással eltöltő város lakói. Azon a meccsen New York örülhetett, de az Eagles győzelme azért némi gyógyír a pennsylvaniaiaknak. A Sasok 40-17 arányban diadalmaskodtak a gyengécske Óriások felett, a Giants vasárnapi vereségével a harmadik helyre szorult vissza a csoportban, és ezzel a pár héttel ezelőtt biztosnak látszó playoff szereplése is megkérdőjeleződött.

"Néha a dolgoknak egyszerűen csak nincs értelmük" - magyarázta keservesen a vereséget Rex Ryan, a New York Jets edzője. "Statisztikailag még csak a közelünkben sem kellett volna legyen a Miami Dolphins. De hiába gyenge támadójáték és gyenge védőjáték, ha van egy Ted Ginn Jr. nevű emberke a speciális egységben." A harmadik negyedben gyakorlatilag egyedül nyerte meg a meccset azzal, hogy kétszer is visszafutott a Jets kezdőrúgása után. Összesen csak ezzel a két megmozdulással 201 yardot futott. A vereség legalább most nem Mark Sanchezen múlt, aki kivételesen nem adta el a labdát, s többségében jól is passzolt. Az eddig jól működő futójáték viszont csődött mondott a Jetsnél. Thomas Jones ugyan futott 102 yardot, de pontot ő sem szerzett. Ezt a mindkét csapatnak nagyon fontos csoportmeccset végül 30-25-re tudta megnyerni a Delfinek alakulata.

Peyton Manning touchdown-passz nélkül! A hihetetlen esemény a San Francisco 49ers védelmét dícséri, akik ennek ellenére is vesztesen távoztak Indianapolisból. Persze a klasszis irányító azért most sem vallott szégyent, ugyanis 347 yardjával így is sokat tett a Colts sorozatban 16. alapszakasz-győzelméért. A meccs főszereplője Joseph Addai volt, aki ugyan ezúttal futásban nem jeleskedett, de sikerült egy 6 pontos akciót vezetnie Reggie Wayne-nel karöltve. A futó a 4. negyedben találta meg passzával Wayne-t, beállítva ezzel a 18-14-es végeredményt. Azonban a San Francisco így is minden dícséretet megérdemel, ugyanis váratlanul szorossá tudták tenni a meccset a veretlen Indy ellen.

Végre vége a Rams 17 meccses vereségsorozatának. Ennek a csodának a Detroit Lions játékosai örültek legkevésbé, akik mindössze 10 pontra voltak képesek a St. Louis Rams ellen. A csoda főleg Stephen Jackson futónak köszönhető, aki 149 yardja mellett 6 ponthoz segítette a vendégeket. Odaát hiába térhetett vissza hosszú sérüléséből Matthew Stafford irányító, mert képtelen volt vezetni az Oroszlánokat. 33 passzkísérletéből 14 volt sikeres, a 15. pedig az ellenfél számára volt az. 2008. október 19. az a dátum, amikor a Kosok legutóbb győztesen vonulhattak le a pályáról. Akkor a Dallas, most 17-10-es arányban a Detroit Lions volt a szenvedő fél. A meccset egyébként alig 40 000 néző látta, ami az utóbbi két évtized legkevesebb nézőjét jelentette.

A várakozásoknak megfelelően simán hozta a kötelezőt a Dallas Cowboys csapata. Az idén gyengélkedő Seattle Seahawks csapata mindössze a 4. negyedben tudott ellenfele felé kerekedni. Mindkét irányító remekelt a találkozón. Matt Hasselbeck 2-szer, Tony Romo 3-szor örülhetett a passza után elért 6 pontnak. A labdát egyikük sem adta el. A Cowboys irányítója nagyon osztogató kedvében volt, ugyanis 10 elkapót is megtalált labdáival. Ahogy azt már megszokhattuk, most is Miles Austin kapta el a legtöbb yardot és emellett touchdownt is szerzett. Romo alighanem szereti ezt a hónapot, ugyanis 12. alkalommal nyert zsinórban, amikor novemberi meccsen vele futott ki a Dallas. Ezúttal ez 38-17-re sikerült Amerika csapatának.

Sikerült javítania a Chicago Bearsnek a múlt heti égés után. Ugyan az első 3 alkalommal még csak mezőnygólig jutottak a Macik a Cleveland Browns ellen, de végül Matt Forte révén sikerült bevenni a Cleveland futóhomokra épített várát. A Browns támadói hozták idei parádés formájukat, Derek Andersonnak sikerült most is 100 passzolt yard alatt tartania magát és elkapóit. De legalább futnia sikerült egy touchdownt, ha már úgy passzol egész évben, mint egy megfagyott fóka. Jamal Lewis futó 69 yardjával még majdnem Anderson QB-t is lepipálta. A kilátástalan játék és borzalmas vereség után érthető is, hogy a futó bejelentette visszavonulását az év végén. Persze Brett Favre óta tudjuk, hogy ez nem jelent semmit. A már említett Matt Forte egyébként 90 yarddal és 2 touchdownnal zárt, míg Jay Cutlernek ezúttal nem jutott főszerep. Ami az előző meccs után talán jobb is volt. 30-6-ra nyert a Chicago Bears a hetedi vereségét begyűjtő Cleveland Browns ellen.

A cserefutó nagy napja. Ezzel a szalagcímmel jelenhettek meg hétfőn a sportújságok Houstonban. Hiába Steve Slaton az elsőszámú labdahordó, ezúttal a padról kellett néznie, hogy társa hogyan cincálja szét a Buffalo Bills védelmét. Slaton már a harmadik drive-ban elvesztette a labdát és Gary Kubiak edzőnek elég is volt, hogy erre a meccsre már ne küldje be többet Slatont. A már említett cserejátékos becses neve pedig: Ryan Moats. Aki a meccs utolsó negyedéig semmi világraszólót nem nyújtott. A záró játékrészben azonban egymaga futott 3 TD-t, s ezzel megfordította a meccset a Buffalo ellen. Ahol mint már idén oly' sokszor, most is gond volt a támadójátékkal. Fitzpatrick irányító houstoni társához, Matt Schaubhoz hasonlóan kétszer adta el a labdát és TD-t nem sikerült passzolnia. Moats parádés futásainak köszönhetően 31-10-re nyert a Houston Buffalóban.

Elvesztette veretlenségét a Denver Broncos. Nem a támadójátékról szólt a Baltimore-ban lejátszott rangadó, ugyanis mind a passzjátékban, mind a futójátékban visszafogottak voltak a csapatok. A denverieknél Kyle Orton irányító képtelen volt hosszú passzt adni, míg a futójátéknak lehetősége is alig volt, hogy bizonyítson. Pedig előzetesen az volt várható, hogy az Orton-Marshall kettős sok yardhoz és ponthoz segíti a vendégeket, ugyanis az elkapó magassága miatt gondot okozott a levédekezése a Hollóknak. Az eddig bravúros védekezésőről és még annál is jobb második félidei játékról ismert Denvert ezúttal nagyon elkapták a második játékrészben. A Baltimore 24 pontjára mindössze Moreno 1 yardos futása révén érkezett válasz. A vártnál sokkal simább találkozón 30-7-re nyert a hazai Baltimore Ravens.

A Rams mellett újabb nyeretlen csapat vetett véget csúfos szériájának. A tavaly remeklő Tennessee Titansnek 7 meccset kellett várnia, hogy kellően gyenge ellenfelet kapjanak. A Jacksonville Jaguars pedig vállalta az áldozati szerepet. A két csapat támadójátékát ezúttal is 1-1 ember jelentette. Maurice Jones-Drew és Chris Johsnon is legszebb napjaikat idéző formában játszottak. Míg Jones-Drew "csak" 177 yardra volt jó, addig kollégája 228 egységet futott a Jaguárok ellen. Mindketten 12 ponthoz segítették emellett a csapatukat. Csak amíg a Jacksonville-nál ez jelentette az egész mérkőzésre szóló értékelhető teljesítményt, addig az ellenfélnél a védelem is remekelt és Vince Young irányító sem adta el a labdát. A csoportrangadón a Tennessee bizonyult jobbnak. 30-13-ra verték meg a már negatív mérleggel álló Jaguárokat.

Ha Oakland-San Diego mérkőzés, akkor a kimenetel nem is lehet kérdéses. Tizenharmadik alkalommal sikerült ugyanis megverni egymás után a hazai San Diego Chargersnek a vendég Oakland Raiders-t. Ez egyébként a leghosszabb aktív széria 2 csapat között az NFL-ben. LaDainian Tomlinson (azaz LT) csak 56 yardig jutott, ám 2 TD-futásával kulcsszerepet vállalt a csoportmeccsen való győzelemből. A futó persze mindig különösen örül, ha a Raidersszel hozza össze őket a sors, ugyanis 9 éves karrierje során 28-szor mattolta az Oakland védelmét. Akiknél ezúttal inkább nem is a védelemmel, hanem a gyászos offenzívával akadtak problémák. JaMarcus Russel irányító 109 yardja nem túl bíztató a jövőre nézve. Csak Justin Fargas futó és Sebastian Janikowski rúgó tudták valamennyire ellensúlyozni csapattársuk gyengélkedését. Nekik hála a vereség csak 24-16-os arányban született meg.

Mit lehet tenni, ha egy csapatnál egész évben betlizik a kezdő irányító? Futni, futni, futni. Ja, és futni... Ezt tette tehát a Carolina Panthers az Arizona Cardinals otthonában. Csodával határos módon ugyan Jake Delhomme irányító vezethette ki a Párducokat az Arizona ellen, de természetesen ezúttal sem neki volt köszönhető a győzelem. A Jonathan Stewart - DeAngelo Williams duó jelentette ezúttal a mennyországot a Carolina híveinek. Kettejüket nem tudta megállítani az Arizona védelme. Míg Williams a yardokért, addig Stewart a pontokért felelt a meccsen. Delhomme irányító 14-szer próbált mindössze passzolni, és abból 7-szer sikerült jól átadnia a labdát elkapóinak. Igaz viszont, hogy kivételesen nem adta el a labdát. Nagy dolog ez manapság a Párducoknál. Az Arizonában Kurt Warner irányító 5-ször is elpasszolta a labdát, így nem is lehetett más a végeredmény, mint 34-21-es Panthers-siker.

A játékhét, sőt, talán az egész idény leginkább várt találkozója volt a Green Bay Packers - Minnesota Vikings csoportmeccs. A rangadó egyik nagy kérdése Brett Favre fogadtatása volt. Kivonulásakor ugyan a fütty és a búzás dominált, mégis lehetett látni a transzparenseken, hogy a szurkolók egy része szívesen látja újra Wisconsinban Brett apót. Remek irányítók harca volt a vasárnap esti találkozó. A már említett Brett Favre és korábbi helyettese, Aaron Rodgers is remekül játszott. Rodgers passzaiból elkapói háromszor értek el 6 pontot. Míg a korábbi kedvenc az ellenséges atmoszféra ellenére is 4 touchdownnak örülhetett. Örült is. Talán túlságosan is. A Lambeau Field közönségének nyilván pokolian rossz volt látni, hogy mennyire ujjong az öreg a sikernek és a passzainak. Talán az egykor őt istenítő hazaiak nem ezt érdemelték volna tőle. Mentségére szóljon, hogy valószínűleg ez a kissé sportszerűtlen magatartás nem a közönségnek, hanem az őt nem igazán marasztaló vezetőségnek szólt. A találkozót végül a vendég Vikingek 38-26-ra nyerték meg.

A játékhét záró találkozójára New Orleansban került sor, ahol a veretlen hazaiak az Atlanta Falcons együttesét fogadták. Ahogy azt várni lehetett, egyik csapat sem fukarkodott a pontokkal. Természetesen a hazai Szentek esélyeshez méltóan játszottak, és remek támadójátékuknak köszönhetően ha nem is könnyen, de megverték a vendégeket. Kiemelendő az irányító, Drew Brees, aki 308 yardja mellé 2 touchdownt is passzolt. A futójátékkal sem volt semmi gond, Pierre Thomas remekül találta meg a lyukakat és zilálta szét a Falcons védelmét. Odaát Michael Turner remekelt. Az ex-san diegoi játékos 151 yardot és 1 touchdownt tudhat magáénak. Ám végül ez is kevés volt, hogy az ellenfelüket megállítság. Tovább menetel tehát a New Orleans csapata a Superbowl felé. A Saints 35-27 arányba múlta felül az Atlanta Falconst.

Eredmények:
Philadelphia Eagles - New York Giants 40-16
New York Jets - Miami Dolphins 25-30
Indianapolis Colts - San Francisco 49ers 18-14
Detroit Lions - St. Louis Rams 10-17
Dallas Cowboys - Seattle Seahawks 38-17
Chicago Bears - Cleveland Browns 30-6
Buffalo Bills - Houston Texans 10-31
Baltimore Ravens - Denver Broncos 30-7
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 30-13
San Diego Chargers - Oakland Raiders 24-16
Arizona Cardinals - Carolina Panthers 21-34
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 26-38
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 35-27

A szabadnaposok ezúttal a Tampa Bay, a Washington, a New England, a Cincinnati, a Kansas és a Pittsburgh voltak.

Iván András