Vágólapra másolva!
Komoly hiányosságokat tártak fel a pekingi olimpiai mintavételek körülményeit és adminisztrációját illetően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megfigyelői: a legnagyobb gond, hogy a 4770 vizsgálat közül háromszáznak hiányzik az eredménye.

A WADA tíz munkatársa ellenőrizte a játékokon végzett vizsgálatok körülményeit, a tapasztalatokról készült 50 oldalas jelentés pedig - melyet szeptember 19-én küldött el a WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) - több pontban is szabálytalanságokra világít rá.

A WADA többek között kifogásolta, hogy a 205 résztvevő ország közül 102 olimpiai bizottsága nem adta meg napra és órára lebontva a versenyzők programját, s miután a doppingügynökség ezt jelezte a NOB-nak, az érintett bizottságok pedig megkapták a figyelmeztetést, közülük csak nyolc pótolta a mulasztást.

Aggasztónak tartja a WADA azt is, hogy a mintákat csak mínusz 20 fokon tárolják. "Ennél a hőmérsékletnél előfordulhat, hogy bizonyos fehérjék elvesztik a stabilitásukat, és ettől a minta összetétele is megváltozhat" - mondta Fritz Sörgel gyógyszerész.

A NOB múlt szerdán jelentette be, hogy Lausanne-ban újra megvizsgálják a Pekingben levett minták egy részét. Olyan eljárásokat is alkalmaznak, melyekkel még pontosabban kimutathatók a tiltott szerek.

Mario Thevis, a kölni labor szakértője szerint az inzulin napjaink egyik legnépszerűbb doppingszere, ennek kimutatására az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az elemző elmondta: az inzulin segítségével a sportolók több glukózt vesznek fel, amelynek izomnövelő hatása van.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének ígérete szerint egy hónapon belül készülnek el az újravizsgált tesztek eredményei.

"Előkészítettünk mindent, megkezdhetjük az ellenőrzéseket. Ez néhány hétig, legfeljebb egy hónapig tart" - nyilatkozott Rogge még a fenti hír nyilvánosságra kerülése előtt.

A NOB első embere elmondta, a mintákat 2016-ig őrzik. Arra a kérdésre, hogy a sztároknak van-e félnivalójuk az újabb ellenőrzéstől, csak annyit felelt: "bármi megtörténhet". "A pekingi olimpiának várhatóan csak nyolc év múlva lesz vége" - tette hozzá.

A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De amint azt Emmanuelle Moreau MOB-szóvivő a múlt héten hozzátette: más új szerre is vadásznak, azonban ezeknek a nevét sem ő, sem pedig Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője nem árulta el.

Pekingben hat sportolót - Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atlétát (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) - kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiak esetében mindnek van magyar vonatkozása is. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.