Vágólapra másolva!
Az augusztusi pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes mintát újra elemzik - jelentette be az eddig példa nélküli intézkedést szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az ismételt kontroll nem titkoltan a CERA, az eritropoetin (EPO) legújabb generációjára irányul. A lefagyasztott mintákat a lausanne-i laborban vizsgálják ismét. A pekingi olimpián több mint 5000 doppingellenőrzést tartottak.

A NOB eljárásának előzménye, hogy a júliusi Tour de France-on szereplő több versenyzőről csak a napokban derült ki, hogy CERA-t használt. A doppingellenőrzéseket végző laboratóriumok a nyáron még nem tudták ezt a szert gyorsan kimutatni. A francia körversenyen indulók mintáit is a napokban újra tesztelik.

Hétfőn derült ki, hogy az olasz Leonardo Piepoli és a német Stefan Schumacher CERA-val készült, és szintén ezzel bukott le az olasz Riccardo Ricco. Kedden Thomas Bach, a NOB alelnöke jelezte: el kell gondolkodni a kerékpár ötkarikás jövőjéről. A német sportdiplomata szerint az is elképzelhető, hogy a sportágat meghatározatlan időre leveszik az olimpia műsoráról.

Vélhetően a Tour-botrány egyértelmű lökést adott a NOB-nak, hogy a pekingi vizelet- és vérmintákat újra vizsgálják. A CERA a hagyományos EPO-teszt egy finomított változatával mutatható ki, melynek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött. Az EPO olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését.

Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig egy hordozóanyaghoz kötötték, így lassabban bomlik le.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az elmondta: a közvélemény csodálkozhat a mostani intézkedésen, a szakemberek számára ez nem jelent meglepetést: "Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen újravizsgálatok. Ez egy koncepció része. És a laborok tarsolyában van még hasonló lépés. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik! Van rá idő, nyolc évig kell tárolni a pekingi mintákat" - mondta Tiszeker Ágnes.