Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán kész akár hatmilliárd eurót beruházni azért, hogy 2016-ban nyári olimpiát rendezhessen az ország fővárosában, Bakuban.

Ezt a volt szovjet köztársaság sportminisztere közölte egy nappal az után, hogy kedden az államfő, egyszersmind a nemzeti olimpiai bizottság vezetője, Ilham Alijev bejelentette: Baku megpályázza a kilenc év múlva esedékes ötkarikás játékok rendezési jogát.

A Kaszpi-tenger partján fekvő, kőolajban rendkívül gazdag Azerbajdzsán ifjúsági és sporttárcának vezetője szerint az ország költségvetésébe 200 milliárd amerikai dollárnyi jövedelem folyik be az olajból, ezért "megengedheti magának, hogy hatalmas összegeket fordítson a 2016-os olimpiára" - már persze akkor, ha megkapja a házigazda jogot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. A pénzeket infrastruktúrára, az utóbbi években épültek mellé további nagy sportarénák, olimpiai falu, úszókomplexum létrehozására, a repülőtér, az út- és szállodakapacitás bővítésére költenék.

A kilenc év múlva sorra kerülő ötkarikás eseményre eddig Madrid, Rio de Janeiro, Tokió, Doha és Prága jelentkezett, illetve az Egyesült Államokból Chicago vagy Los Angeles fog kandidálni. Eredetileg Budapest is úgy tervezte, hogy pályázik 2016-ra, de a megvalósíthatósági tanulmány szerint csak 2020-ra teremthetők meg a szükséges feltételek magyarországi olimpiára.

A 2016-os helyszínt 2009-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.