Vágólapra másolva!
Várhatóan 35-40 ország közel ezer versenyzője indul a május 18-20. között Győrben megrendezendő duatlon világbajnokságon, s a mezőnyben több olyan klasszis is lesz, aki a jövő évi pekingi olimpián triatlonban a legjobbak között végezhet. A Rába-partján azonban csak 10 km futás, 40 km kerékpározás, majd újra 5 km futás vár a mezőnyre.

"Borítékolhatjuk, hogy a nézők remek versenyt láthatnak, amit a rendezés szempontjából egyfajta főpróbának is tekinthetünk a 2010-es budapesti triatlon világbajnokság előtt" - szögezte le a vb (www.duathlon-wch-2007gyor.hu) keddi sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, honvédelmi miniszter. "Győr felkészült a vb-re, és a kifogástalan rendezésre az is garancia lehet, hogy a megyeszékhely 2002-ben már sikeres triatlon Eb-nek adott otthont" - tette hozzá Szekeres Imre.

Szavaihoz csatlakozva Márkus Gergely, az Európai Triatlon Szövetség főtitkára megjegyezte, hogy a duatlon vb-re nem csak azok a triatlonisták jönnek el, akiknek nem erősségük az úszás; az olimpiai kvalifikációs versenyszezonban olyan klasszisok is megméretik magukat a Rába partján, akik jövőre a pekingi ötkarikás játékokon is a legjobbak között végezhetnek.

Molnár Péter, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a vb az idei legrangosabb győri sportesemény lesz, amelyre 35-40 országból közel ezer versenyzőt várnak. A népes mezőnyt tizennégy szállodában és huszonegy panzióban szállásolják el. Rengetegen jönnek a tengerentúlról is, az Egyesült Államokból 150, Ausztráliából 50, Új-Zélandról 40 versenyző érkezésére számítanak; a vb-n ugyanis nem csak a profik, hanem az amatőrök is indulhatnak.

A válogatott versenyzők nevében Brassai Réka arról szólt, hogy a pálya sík, de technikás, kerékpárral sok kanyart kell bevenniük. "Nehéz verseny lesz, de a többiek nevében is megígérem, hogy mindent megteszünk a minél jobb szereplés érdekében. Én a napokban jöttem haza a Kanári-szigeteki edzőtáborból, és jól haladok a felkészüléssel" - fogalmazott az Eb-ezüstérmes veszprémi versenyző. A magyar csapat legnagyobb reménysége, a világ- és Európa-bajnok Csomor Erika jelenleg is edzőtáborozik.

A világbajnokság hivatalos megnyitójára május 18-án, pénteken kerül sor, szombaton rendezik a junior, az U23-as és a felnőtt versenyeket. Vasárnap délelőtt a szeniorok állhatnak rajthoz, délután pedig a leglátványosabbnak ígérkező váltóviadalok zárják a vb-t.