Vágólapra másolva!
A 66 kg-os Taraba Sándor bronzérmet nyert a budapesti Körcsarnokban zajló, 42. cselgáncs Hungária-kupán.

A házigazda magyarok - a rendező jogán - kategóriánként négy-négy dzsúdóst nevezhettek, akik az olimpiai válogatott eltérő menetrendje miatt ezúttal a második vonalból kerültek ki. Az egyetlen kivételt az UTE-t erősítő Burján László (60 kg) jelentette, aki a pekingi játékokra készülő elit tagjaként tatamira lépett múlt hétvégén a párizsi szuper A besorolású Világkupa-viadalon is.

A létesítményben a nyitónap délelőttjén nagyrészt a 37 ország 193 versenyzőjének "ráérő" része foglalt helyet a nézőtéren, a sportág azon hívei, akik nem tudtak kimenni a Körcsarnokba, az interneten is nyomon követhették az eseményeket: a Hungária-kupa történetében ugyanis először az európai szövetség honlapja (www.eujudo.com) két eurós felárért, négy kamerával mozgóképes élő közvetítést ad a küzdelmekről.

A délelőtt tatamira lépett tizenkét hazai versenyző közül csak a 66 kg-os Taraba Sándor jutott be az elődöntőbe, az UTE dzsúdósa első meccsén jukóval verte a kubaiak olimpiai és világbajnoki bronzérmes klasszisát, Arencibiát, majd vazarival győzte le a német Dahnt. A nyolc között az orosz Badriasvilivel került szembe, akit aranyponttal ugyan, de ugyancsak felülmúlt.

A délutáni elődöntőben a spanyol Delgado várt Tarabára, aki előbb jukót, majd kokát érő akciót mutatott be rajta. Ezután már csak egy intés következett a rutinos ellenfél javára, aki így bejutott a fináléba. Taraba a bronzmeccsen az ukrán Szorokával küzdött meg, és három meddő perc után egy kokát kapott megkezdett dobására. Több értékelhető mozzanat nem volt, így a fővárosi dzsúdós állhatott a dobogó legalsó fokára.

Ami a többieket illeti, az olimpiai kerettag Burján László mégsem indult el, kategóriájában, a 60 kg-ban pedig távollétében Zámbori Bence teljesített a legjobban, aki hetedikként zárt. Gorjánacz Zsolt, Hammer Erik és Neu Gábor helyezetlenül fejezte be szereplését. A 66 kg-osok között Taraba mellett Mester Dániel, Stadler András és Ungvári Attila próbált szerencsét, ám mindhárman egy vereséggel búcsúztak. A 73 kg-os súlycsoportban Krizsán Szabolcs, Csoknyai László, Joó István és Bürgés Milán sem alkotott maradandót.

A döntők után kisebb ünnepség keretében dan-adományokat vehetett át a sportág hazai elitje. A nemzetközi szövetség (IJF) részéről Densing White hatodik dan-fokozatról szóló diplomát nyújtott át Tóth Lászlónak, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnökének, valamint Nagy György főtitkárnak.

A Magyar Judóért érdemérem aranyfokozatát kapta az MJSZ korábbi főtitkára, az UTE-elnök Hólya István valamint Németh Endre, a TF tanszékvezetője, akinek csapatai eddig 17 érmet hoztak haza az egyetemi világbajnokságokról. A Magyar Judóért érdemérem ezüstfokozatát vehette át az olimpiai és vb-ezüstérmes, Eb-első Hajtós Bertalan, míg bronzfokozatban részesült az olimpiai és vb-harmadik Ozsvár András.

A 42. cselgáncs Hungária-kupa első napjának dobogós helyezettjei:
60 kg:
1. Jeroen Mooren (holland)
2. Ruben Houkes (holland)
3. Yung Gascard (belga) és Frazer Will (kanadai)
...7. Zámbori Bence
Gorjanácz Zsolt, Hammer Erik és Neu Gábor helyezetlen

66 kg:
1. Leandro Cunha (brazil)
2. Javier Delgado (spanyol)
3. TARABA SÁNDOR és Umecu Tosiaki (japán)
Mester Dániel, Stadler András és Ungvári Attila helyezetlen

73 kg:
1. Raszul Bokijev (tadzsik)
2. Konsztantyin Zareckij (orosz)
3. Nick Tritton (kanadai) és Lucio Ferreira (brazil)
Bürgés Milán, Csoknyai László, Joó István és Krizsán Szabolcs helyezetlen

Vasárnap, a Világkupa-viadal második napján a 81, 90, 100 és +100 kg-osok lépnek tatamira.