Vágólapra másolva!
Szombattól hétfőig tart Budapesten az öttusázók idénynyitó versenye, a hagyományos nemzetközi fedett pályás viadal, melyen a férfiak mezőnyében négy, a nőkében pedig két egyéni világbajnok indul. A szokásos év eleji erőpróbát az eredeti program szerint egy héttel később bonyolították volna le, de pártrendezvény miatt a Syma-csarnok akkor már nem áll rendelkezésre.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Pécsi Gábor, a hazai szövetség technikai igazgatója többek között arról számolt be, a női mezőnyt úgy alakították ki, hogy ne kelljen selejtezőt rendezni, a férfiak viszont kétszer szerepelnek, előbb a kvalifikációban, majd 32-en a döntőben.

A magyar válogatott bő egy hete a Barcelona melletti San Cugatban edzőtáborozik, s csak közvetlenül a versengés előtt tér haza. Időszűke miatt ezúttal elmarad a hagyományos váltóverseny, amely országos bajnokság is szokott lenni. A csapat pénteken tér haza Spanyolországból, s a férfiak szombaton már el is kezdik a szereplésüket. A női döntőt vasárnap, a férfiakét hétfőn rendezik.

A magyarok közül az élmezőny legjobbjai - szerdai állapot szerint - egy kivétellel valamennyien versenyeznek majd. A hiányzó Horváth Viktor lesz, aki a januári, kanári-szigeteki futótáborban részleges izomrostszakadást szenvedett a lábában, és még nem épült fel teljesen. A mezőny tagja a nevezési lista alapján hat egyéni világbajnok: a litván Andrejus Zadnieprovskis és Edvinas Kruingolcas, a német Eric Walther és az olasz Claudia Corsini, továbbá Balogh Gábor és a már olimpiai aranyéremmel is büszkélkedő Vörös Zsuzsanna.

A lövészetet még a Budapesti Olimpiai Központ területén felállított sátorban rendezik, de amint azt Pécsi Gábor megjegyezte, hamarosan beköltözhetnek a Syma-csarnokban lévő állandó lőtérre. A futásra az utóbbi komplexumban kerül sor, a vívást a Nemzeti Sportcsarnokban, az úszást az NS mellett lévő 25-ös medencében, a lovaglást a Nemzeti Lovardában rendezik.

A szombati selejtező két csoportban zajlik 11 órától, a vasárnapi és a hétfői verseny egyformán 7.30-kor kezdődik, a zárószámot, a futást pedig 18 órától bonyolítják le több csoportban.

A verseny az UniCredit-.kupáért zajlik majd. A pekingi olimpia végéig szóló támogatási szerződés 2005 novemberében köttetett még a HVB Bankkal, a pénzintézet azonban idén februártól új néven működik tovább.