Vágólapra másolva!
A Syma-csarnokban pénteken tizennégy ország atlétái állnak rajthoz a budapesti nemzetközi fedett pályás versenyen, s a mezőnyben lesz két sztárvendég is: a román Ionela Tirlea-Manolache Athénban olimpiai ezüstérmes volt női 400 gáton, s ebben a számban kétszeres Európa-bajnok; a korosztályában háromszoros világbajnok sprinter brit Harry Aikines-Aryeetey-t pedig az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) tavaly az év legjobb junior atlétájának választotta.

A Syma-csarnokban felépített új atlétikai pályán január 20-án már rendeztek versenyt, de a pénteki jóval rangosabb lesz. S egyúttal egy sorozat első állomása is: a hagyományos bécsi, a pozsonyi és a budapesti versenyek szervezői, illetve a három ország sportági szövetsége összefogott, és ennek eredményeként az osztrák fővárosban vasárnap, a szlovákban pedig jövő kedden kínálnak megméretési lehetőséget. S ez mindenképpen segíti a régió atlétáinak felkészülését a világversenyekre, így a március eleji birminghami fedett pályás Európa-bajnokságra.

"Molnár Krisztina a héten Drezdában rúdugrásban 440 centis eredménnyel teljesítette az Eb kiküldetési szintjét, Bene Barnabás pedig 3000 méteren a múlt szombaton éppen a Syma csarnokban tette ezt meg azzal, hogy az U23-as korosztály számára megállapított szinten belül futott. A szezon elején járunk, így még bőven van idő a szintek teljesítésére, s úgy kalkulálhatunk, hogy várhatón hat-tíz versenyzővel veszünk majd részt a kontinensbajnokságon" - mondta el Mérei László szakmai igazgató.

A pénteki versenyen Németh Rolandnak, Németh Gergelynek, Farkas Attilának (60 m), Kiss Dánielnek (60 m gát), Kürthy Lajosnak (súlylökés) és Vaszi Tündének (távolugrás) a legjobbak az esélyei arra, hogy bekerüljenek az Eb-csapatba. Molnár Krisztina is indul, de ő már tét nélkül ugorhat.

Sprintereink igazán jó mezőnyben futhatnak, hiszen rajthoz áll az IAAF által tavaly az év junior atlétájának választott angol Harry Aikines Aryeetey, aki 19 éves kora ellenére már három világbajnoki címet - junior vb: 100 m, ifjúsági vb: 100 m és 200 m - tudhat a magáénak. S két honfitársa, Mark Findlay és Simeon Williamson, valamint a belga Anthony Ferro is kitűnő egyéni csúccsal rendelkezik.

Forrás: EPA

Harry Aikines Aryeetey

A verseny legnevesebb indulója azonban a román Ionela Tirlea-Manolcahe lesz, aki 2004-ben Athénban olimpiai ezüstérmes volt női 400 gáton a görög Fani Halkia mögött, s ebben a számban kétszeres Európa-bajnok: 1998-ban Budapesten, majd 2002-ben Münchenben is győzött. 200 méteren fedett pályás világbajnok, 1999-ben Maebashiban lett első, a 2004-es budapesti vb-n pedig a román 4x400-as váltóval bronzérmet szerzett. S jelenleg éppen Budapesten készül.

A Syma-csarnokban a nemzetközi verseny pénteken 16 órakor a férfi rúdugrással kezdődik, a záró szám 21.20-kor a férfi 400 m lesz.

Fábik Tibor