Vágólapra másolva!
Nagyszabású ünnepségre készül jövőre az ausztrál olimpikonok szervezete a melbourne-i játékok 50. évfordulóján. Az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnökének, a néhai Lemhényi Dezsőnek a kezdeményezése világszerte kedvező visszhangra talált.

A londoni olimpia fél évszázados jubileumán, 1998-ban a Wembley-stadionban még csak a magyar érmesek emlékeztek, Helsinkiben, 2002-ben a finnek már nagy ünnepséget rendeztek az 50. évforduló alkalmából az Olimpiai-stadionban, és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte az egykori résztvevőket.

Az Olimpiai Bajnokok Klubja és az eddigi utazások anyagi hátterét biztosító Mező Ferenc Közalapítvány vezetői, Dömötör Zoltán és Zsivótzky Gyula elnökök az ausztráliai utazás előkészületeinek első lépéseként megkezdték a névsor összeállítását. Ezek szerint 31 (16 arany, 7 ezüst és 8 bronz) magyar érmes van az élők sorában, a korelnök Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnoknővel az élen. Az érdekelt érmesek közül tízen külföldön telepedtek le.

A szervezők arra kértek választ, ki vállalkozik a meglehetősen hosszú, 22-23 órás repülőútra. Nem titkolt szándékuk szerint számítanak az Ausztráliában élő magyarok támogatására, akik annak idején rendkívül sokat segítettek a nehéz körülmények között versenyző magyar sportolóknak.