Döntetlen lett a magyar-olasz pólócsúcs

Vágólapra másolva!
Magyar szempontból rögtön csúcstalálkozóval és izgalmas csatában született döntetlennel indult a nőivízilabda-torna a melbourne-i világbajnokságon: Godova Gábor címvédő együttese 8-8-ra végzett az olaszokkal a magyar idő szerint hétfő délelőtt játszott mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Olaszország 8-8 (2-3, 3-2, 2-3, 1-0)
a magyar góldobók:
Pelle 5, Valkay Á., Primász, Tomaskovics 1-1

Igazi rangadóval kezdték női pólósaink a világbajnokságot, hiszen címvédőként rögtön az olimpiai bajnok olasz válogatottal hozta őket össze a sorsolás. Ennélfogva a találkozó előtt úgy tűnt, nem lesz jelentősége a két, végső győzelemre is esélyes csapat további két csoportmeccsének Új-Zéland és Kuba ellen; arra lehetett számítani, hogy a nyitó összecsapás dönt majd a csoportelsőségről, illetve a házigazda ausztrál válogatott későbbi elkerüléséről. A két elitgárda utoljára tétmérkőzésen tavaly, a kínai Világkupán találkozott, ott az olaszok nyertek egy góllal.

Két-két gól nélküli támadás után Tania Di Mario szép ejtéssel az olaszokat juttatta előnyhöz, majd Pelle Anikó a fordulást követően bombagóllal egyenlített a támadóidő utolsó másodperceiben. Hivatalosan kivédekeztünk egy emberhátrányt, ám hiába egészültünk ki, Di Mario egy helyezkedési figyelmetlenséget kihasználva a bal alsó sarokba pöccintette a labdát (1-2).

Stieber két távoli próbálkozásból csak egy kapufáig jutott, Pelle pedig emberelőnyből vétette el a kapu jobb oldalát. A védekezés ugyan sokkal jobban ment a mieinknek, a kereken százkilós Elisa Casanovával azonban nem bírtak a magyar bekkek, 3-1 az olaszoknak. A visszafogott kezdés után nagyon kellett a szépítés a negyed vége előtt, ez Valkay Ágnesnek sikerült egy embrelőnyös ziccer gyors értékesítével (2-3).

Amilyen jól végződött az első játékrész, olyan jól kezdődött a második, Pelle Anikó ellenállhatatlanul tüzelt a bal felső sarokba, majd egy percen belül Primász Ágnes hasonlóan látványos átlövéssel újra betalált, először juttatva vezetéshez a magyar csapatot (4-3). A támadójáték fellendülését precíz védekezés követte, az ellentámadásból pedig Bujka ejtése a felső lécen landolt, az olaszok szintén csak kapufát találtak. A harmadik előnyünk meghozhatta volna a kétgólos vezetést, helyette azonban a másik oldalon Musumeci használta ki Horváth Patrícia rossz ütemű kiúszását (4-4). Egy perccel a szünet előtt Pelle ötméteresből lőtte az ötödik magyar gólt, ám sajnálatunkra az ellenfélnek is volt egy húzóembere, Di Mario másodszor ejtette át a magyar védelmet (5-5). Féltávnál tehát döntetlenre állt az összecsapás, s csak bosszankodhattunk a két kihagyott emberelőny miatt.

A Pelle-Di Mario gólpárbajban a nagyszünet után ismét a magyar fél ragadta magához a vezetést egy újabb messziről célba érő labdával (6-5). Előnyünket megtartani azonban ezúttal sem sikerült, előbb a tisztára játszott Musumeci emberlőnyből egyenlített, majd Miceli maradt magára a bal oldaon, s lövése átcsúszott Horváth keze alatt (6-7).

Forrás: MTI

A mérkőzés legjobbjai: Pelle Anikó és Tania Di Mario


Kissé szétesett a játék, itt is, ott is kimaradtak a helyzetek, egy jó megúszás után aztán Tomaskovics Eszter vetett végett a csapongásnak, Valkay Ágnes pontos bejátszását húzta a hálóba. Támadtak olaszok, és bár nem tudtak elszakadni őrzőiktől, nem is volt szükségük erre, Di Mario addig-addig vacillált a kezén labdával, míg gondolt egyet és átpasszírozta azt a blokkoló kezeken, 8-7-es vezetést szerezve csapatának az utolsó felvonásra, miután Primász kihagyott még egy emberelőnyt a dudaszó előtt.

A zárónegyedben Bujka a kapufát találta telibe, Horváth Patrícia viszont a legjobbkor kapta el a fonalat, hiszen Zantleitner, majd Primász kiállítása után is bravúros védéssel akadályozta meg az újabb olasz gólt. Pelle továbbra is a hátán vitte a csapatot, hiába lőtt egy kapufát emberelőnyből, önbizalma töretlen maradt, és három és fél perccel a vége előtt bevágta ötödik gólját (8-8).

Idegtépő csatát hoztak az utolsó percek, a csapatok is egyre-másra hibázták el lehetőségeiket. Az utolsó másfél percen belül mindkét kapitány időt kért, az olaszok emberelőnybe kerültek, Stieber azonban blokkolta Di Mario lövését. Úgy tűnt, a végső rohamot már a magyarok vezetik, Pelle elhamarkodott lövése után azonban még egyszer elindulhatott az ellen, és Biancardi az utolsó pillanatban távolról eltalálta felső kapufát.

Maradt a 8-8, így a csoportelsőségről vélhetően az dönt majd, hogy melyik csapat veri meg nagyobb különbséggel Új-Zéland és Kuba válogatottját.

"Természetesen a győzelem reményében szálltunk medencébe, de úgy gondolom, a döntetlen sem rossz eredmény, mert az olaszoknak nagyon jó csapatuk van. Jól védekeztünk, és a következő két mérkőzésünkön lesz lehetőségünk a csoportgyőzelemre és a vele járó negyeddöntős helyre" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Pelle.

A D csoport másik mérkőzésén:
Kuba - Új-Zéland 7-7

További eredmények, 1. forduló, A csoport:
Spanyolország - Kína 15-7
Oroszország - Németország 18-11

B csoport:
Brazília - Puerto Rico 13-2

C csoport:
Görögország - Kazahsztán 11-5