Varela leszedte a repülőről a portugálokat

usa - portugália, vb 2014, g-csoport, varela, gól
US goalkeeper Tim Howard (R) reacts after Portugal's forward Silvestre Varela (C) scored during a Group G football match between USA and Portugal at the Amazonia Arena in Manaus during the 2014 FIFA World Cup on June 22, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok másodpercekre volt a továbbjutástól, ám a 95. percben Cristiano Ronaldo megvillant, és pazar beadása után Varela 2-2-re mentette a meccset. A portugálokon a döntetlen sem igazán segít, mert a rossz gólkülönbségük miatt lehet, az sem elég, ha győznek az utolsó körben Ghána ellen. Az USA-nak a németek ellen egy iksz is elég a nyolcaddöntőhöz.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, G csoport:
Egyesült Államok - Portugália 2-2 (0-1) - az élő közvetítés
Manus, Arena Amazonia, 40 132 néző
v.: Pitana (argentin)
Egyesült Államok: T. Howard - F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Bedoya (Yedlin, 72.), Bradley, Zusi (Gonzalez, 91.) - Dempsey (Wondolowski, 87.).
Portugália: Beto - Joao Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, André Almeida (William, 46.) - Joao Moutinho, Raúl Meireles (Varela, 69.), Miguel Veloso - C. Ronaldo, Hélder Postiga (Éder, 16.), Nani.
gól: J. Jones (64.), Dempsey (81.), illetve Nani (5.), Varela (95.)
sárga lap: J. Jones (75.)

Portugália számára egy rémálommal ért fel a vb-rajt, a németek elleni 0-4 hatalmas pofon volt, ráadásul a csapat sérülés miatt elvesztette Hugo Almeidát és Fábio Coentraót, Pepe pedig egy buta kiállítással írta ki magát az amerikaiak elleni meccsről. Nagy volt a nyomás Cristiano Ronaldón és társain, egy vereséggel ugyanis eldőlt volna, hogy Portugália csatlakozik az angolokhoz és a spanyolokhoz, akik számára már tét nélküli lesz az utolsó csoportmeccs.

Az amerikai kapitány, Jürgen Klismann egy helyen változtatott a Ghána elleni kezdőn, a sérült Altidore helyére Zusit tette be, Paulo Bentónak a sérülések és a Pepe eltiltása miatt négy helyen kellett cserélnie, így Beto, Ricardo Costa, Andre Almeida és Helder Postiga vonulhatott ki a manausi Arena Amazonia gyepére.

A németek ellen kedvetlennek tűnő C. Ronaldo meglepően mosolygósan várta a meccset, és az 5. percben még jobb lett a kedve, mert vezetést szerzett a csapata: Raúl Meireles beadásába Cameron nagyon suta mozdulattal ért bele, a labda így Nani elé került, aki leültette Howardot, majd a léc alá lőtt.

Amikor még a portugáloknak állt a meccs Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Christopher Lee

Az amerikaiak gyorsan felpörögtek a kellő fordulatszámra, de főleg átlövésekkel próbálkoztak, Dempsey szabadrúgása nem sokkal ment el a léc fölött, Bradley hasonlóan közel járt, a kettő között pedig Dempsey éles szögből is megpróbálta, de Beto lábbal védett. A portugálok érezhetően visszaálltak, az amerikaiak pedig rendületlenül mentek előre, de továbbra is inkább a távoli lövésekben bíztak, Johnson sem akarta az ötösig vinni a labdát, de a 25 méteres bombája csak látványos volt, de nem eredményes.

A félidő vége a portugáloké volt, Nani kétszer is megdolgoztatta Howardot, akinek a második alkalommal volt nehezebb dolga, kicsit ügyetlenül ért bele a labdába, de a bal kapufa kisegítette, majd a kipattanónál Éder volt szemfüles, de Howard ezúttal bravúrt mutatott be.

Az amerikaiak a második félidőben is folytatták az offenzívát, az 55. percben Bradley előtt ott tátongott az egész kapu, de sikerült eltalálnia a gólvonalon álló Ricardo Costát. Kilenc perccel később aztán összejött az egyenlítés, Jones egy ritmusváltással becsapta Nanit, majd óriási erővel kilőtte a kapu bal oldalát. Nagyon jó kis meccset vívtak a csapatok, mindkét kapu előtt sorjáztak a helyzetek, Raúl Meireles mozdíthatta volna el a feleket az 1-1-ről, de Howard leért a jobb alsóra tartó kapáslövésre.

Jones nagy góllal egyenlített Forrás: AFP/Odd Andersen

A 81. percben úgy tűnt, az amerikaiak az első vébé, 1930 óta először ismét összehoznak egy kétmeccses győzelmi sorozatot, Zusi beadását ugyanis Dempsey a lesre apelláló védők között hassal tette be a kapuba. C. Ronaldo két mérsékelten veszélyes fejese jelezte, hogy Portugália még reménykedik a döntetlenben, de az USA másodpercekre volt a nyolcaddöntőtől, amikor a 95. percben a Real sztárja pazarul adott középre, a berobbanó Varela pedig csukafejjel egyenlített.

Az utolsó körben az egyaránt négy ponttal rendelkező amerikaiak és a németek egymás ellen játszanak, és egy döntetlennel mindketten továbbjutnak. A portugálok Ghána ellen zárják a csoportkört, és mivel mínusz négy a gólkülönbségük, lehet, egy győzelem sem lesz elég nekik a továbbjutáshoz.

A meccs összefoglalóját itt nézheti meg.

A csoport állása:

Forrás: OptaSports