Még mindenki szereti a focivébé labdáját

Brazuca, a focivébé új labdája
Vágólapra másolva!
Bemutatták a jövő évi, brazíliai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdáját, a Brazucát.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szövetség (FIFA) tájékoztatása szerint az adidas által kifejlesztett labdát az elmúlt két és fél év során több mint 600 korábbi és jelenlegi játékos tesztelte, köztük Iker Casillas, Dani Alves, Lionel Messi, Bastian Schweinsteiger és Zinedine Zidane, és a hatszáz tesztalanyból kétszáz olyan volt, akiket nem az adidas szponzorál.

A Brazuca név egy helyi szlengszó, ami a brazil életstílust írja le, és amely a korábban több mint egymillió brazil bevonásával végzett szavazás során Bossa Nova és a Carnavalesca elnevezéseket előzte meg.

Az előző vébé hivatalos labdája, a Jabulani rengeteg kritikát kapott, a kapusok a kiszámíthatatlan röppályája miatt kifejezetten utálták, és egy fizikaprofesszor szerint olyan volt, mint egy UFO.


A labda külső burkolatát hat különálló részből illesztették össze, és a bevonata a poliuretán nevű műanyagból készült. A Brazucát egy másik dizájnnal már az U20-as vébén is tesztelték, és ezzel játszották a svéd-argentin felkészülési meccset februárban.

A labdát már kipróbáló játékosok közül a négyszeres aranylabdás Lionel Messinek igazán jó benyomásai voltak róla, Daniel Alves fantasztikusnak nevezte, míg a Real Madrid kapusa, Iker Casillas azt mondta, alig várja, hogy a vébén játszhasson a labdával.