Egy japán birkózó megcsinálta, amit eddig senki

Icso Kaori, női szabadfogású birkózás 58 kg
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Az aranyérmes japán Icso Kaori a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női szabadfogású birkózás 58 kilogrammos súlycsoportja versenyének eredményhirdetésén az Olimpiai Park 2-es Karióka Arénájában 2016. augusztus 17-én. A tízszeres világbajnok sorozatban negyedszer nyert ötkarikás aranyérmet. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vágólapra másolva!
Icho Kaori nyerte szerdán az 58 kilós női birkózók versenyét az olimpián. A 32 éves sportoló zsinórban negyedik olimpiai aranyérmét szerezte meg, ez egyedülálló a sorozat.
Vágólapra másolva!

2004-ben vették fel az olimpia műsorára a női birkózást. Icho Kaori 20 évesen győzött, akkor még az 63 kilogrammos súlycsoportban. Eltelt 12 év, és azóta sem tudta senki megverni olimpiai mérkőzésen. Első lett Pekingben, majd Londonban, és most Rióban is.

Meggyűlt a baja az orosszal Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij


Ez a győzelme, mondjuk, nem volt sima: az orosz Valerija Zsolobova elleni meccset 3 másodperccel a vége előtt fordította meg 3-2-re.

Korábban senkinek sem sikerült még négy olimpián is birkózóaranyat nyernie.

Icso nemcsak az olimpiákon brillírozott, januárban 13 éves veretlenségi sorozata szakadt meg. De a világversenyeken továbbra is veretlen, nem véletlen, hogy tízszeres világbajnoknak mondhatja magát.

Pont annyi Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A japánok egyénként taroltak női birkózásban, mindhárom szerdai súlycsoportban elvitték az aranyat. Nyert a 48 kilósoknál Toszaka Eri, szintén egy pár másodperccel a vége előtt bemutatott akcióval, a 69 kilogrammos súlycsoportban pedig Doso Szara meglepetésnek megverte London bajnokát, a világbajnoki címvédő orosz Natalija Vorobjevát.

Nők, 48 kg
olimpiai bajnok: Toszaka Eri (Japán)
2. Marija Sztadnyik (Azerbajdzsán)
3. Elica Jankova (Bulgária) és Szun Ja-nan (Kína)

Nők, 58 kg
olimpiai bajnok: Icso Kaori (Japán)
2. Valerija Zsolobova (Oroszország)
3. Marwa Amri (Tunézia) és Sakshi Malik (India)

Nők, 69 kg
olimpiai bajnok: Doso Szara (Japán)
2. Natalija Vorobjeva (Oroszország)
3. Elmira Szizdikova (Kazahsztán) és Jenny Fransson (Svédország)