A terror ellen versenyzett az ezüstérmes vívónő

Horizontal
Italy's silver medal winner Elisa di Francisca poses on the podium during the medal ceremony for the women's individual foil fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Elisa di Francisca nagy csatában, ezüstérmesként zárta a női egyéni tőrversenyt, de a döntő mégsem ezért marad örökké emlékezetes: az olasz vívó az eredményhirdetés után az Európai Unió zászlaját emelte fel, majd a terrorizmus elleni közös cselekedetre szólított fel - kapott hideget, meleget.
Vágólapra másolva!

"Európa létezik és egységes. Párizsért és Brüsszelért versenyeztem. Ha együtt dolgozunk, legyőzhetjük a terrorizmust" - hangsúlyozta újságírói kérdésre az ezüstérmes vívó. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Twitteren gratulált, és azt mondta, "ez a nyilatkozat erős kiállás az egység mellett." Federica Mogherini, az Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője pedig Twitterén a fiatalok igazi példaképének nevezte honfitársát.

Nem mindenki volt akkora rajongója a cselekedetnek, mint az előbb említett politikusok. A Twitteren és a Facebookon is folyamatosan támadták, mondván, ne folyjon inkább bele a politikába, és ne az EU, hanem az olasz zászlóért versenyezzen. A saját Facebook-oldalán közleményben hangsúlyozta mondanivalóját.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Ez az érem a tiétek. A szurkolóim, az országom, az edzőim, a klubom, a családom nélkül nem sikerült volna - így kezdett, majd nem sokkal később így folytatta. - Egy kis megerősítés azoknak, akiknek nem tetszik, hogy Európának ajánlottam a győzelmem: tiszta szívemből szeretem a munkámat, és nem érdekel a politika. Engem szimplán a szeretet és a terrorizmus elleni egységes fellépés vezérelt. Sajnálom, hogy néhányan félreértették a szándékaimat."

A döntőben az orosz Inna Gyeriglazova 12-11-re legyőzte, de di Francisca egy percig nem bánkódott. Sőt, amíg az oroszról már senki nem beszél, addig az olasz vívóról készült fényképek bejárták a világsajtót.