Megvan Kína első, 21. században született olimpiai bajnoka

Zsen Csien, műugrás, toronyugrás, Rio 2016, olimpia
China's Ren Qian takes part in the Women's 10m Platform Semifinal during the diving event at the Rio 2016 Olympic Games at the Maria Lenk Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 18, 2016. / AFP PHOTO / Martin BUREAU
Vágólapra másolva!
A női toronyugrásban aranyérmes kínai Zsen Csien a Rio de Janeiró-i olimpia eddigi legfiatalabb bajnoka.
Vágólapra másolva!

Zsen Csien – aki februárban volt 15 éves – csütörtökön nyerte meg azt a versenyszámot, amelyben a tavalyi kazanyi világbajnokságon ezüst-, a februári riói világkupán pedig aranyérmes volt. Ő az első kínai olimpiai bajnok, aki a XXI. században született.

„Amikor megnyertem, sírtam a boldogságtól. Nem teljesítettem a legjobban a selejtezőben és az elődöntőben, de higgadt maradtam, és ez különösen az utolsó három ugrásomnál számított sokat” – nyilatkozta Zsen, aki az édesanyjának, az edzőinek és a csapattársainak köszönte meg a segítséget.

Forrás: AFP/Martin Bureau

A fiatal sportoló az életkorát meghazudtoló összpontosítással versenyzett, végig látszódott rajta a figyelem, csak a végeredmény kihirdetése után jelent meg egy szerény mosoly az arcán.

„Különösebben nem voltam ideges, csak a gyakorlatomra koncentráltam. Az edzőm mondta, hogy minden ugrásom előtt gondoljam át a mozgássort” – mondta.

Zsen Csien remek teljesítményét még honfitársa, a második helyen végzett Sze Ja-csie is elismerte.

„Az aranyérem volt a célom, sajnálom, hogy nem én nyertem, de Zsen csodálatos volt a döntőben. El tudom fogadni az ezüstöt, mert ő jobb volt” – nyilatkozta a 17 éves Sze.