"Szerencsés Bradbury" bélyegre kerül hazájában 

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az amerikai sajtó hétfőn címoldalon foglalkozott a huszonnyolc éves fiatalember váratlan győzelmével. A The Sydney Morning Herald című újság szerint Bradbury a "lassúságának" és az állhatatosságának köszönheti elsőségét. "A teknősbéka és a nyúl meséjéhez hasonlóan, Steven Bradbury is ravasz tervvel a tarsolyában állt rajthoz: megvárta, míg ellenfelei hibáznak, majd ügyesen élt a kínálkozó alkalommal" - írja a lap. Doug Conway, az ausztrál hírügynökség tudósítója azt is lképzelhetőnek tartja, hogy Bradbury győzelme szállóigévé válik, és bekerül az ausztrál szókincstárba. A "Bradburyt csinálni" annyit jelentene, hogy nem mindennapi körülmények között megszerezni az elsőséget - magyarázta Conway. Az újságíró szerint Bradbury esete ékes bizonyítéka annak, hogy nem mindig a leggyorsabb és a legerősebb kerül az élre, a legkiválóbbakat is le lehet győzni.

David Maiden, az ausztrál posta bélyeggyűjtői osztályának vezetője bejelentette: már elkészült a rövidpályás gyorskorcsolyázó tiszteletére megjelenő bélyeg, amelyet szerdán hoznak forgalomba, miután a sydneyi nyári ötkarikás játékok alatt úgy döntöttek, hogy minden esetben ebben a formában is megörökítik az ország olimpiai aranyérmeseit. Reklámszakemberek szerint a váratlan győzelem nem csak erkölcsi, hanem anyagi szempontból is igazi siker a fiatalember számára. Max Markson marketing-tanácsadó megjósolta: nagy az esélye arra, hogy a következő tizenkét hónap alatt hatszámjegyű összeget tartalmazó szponzorszerződést kössön. A meglepő aranyéremnek köszönhetően valószínűleg fellendül Bradbury és a korábbi ausztrál bajnok gyorskorcsolyázó, Clint Jensen közös üzlete is: a két sportoló brisbane-i üzemében megrendelésre készít korcsolyacipőket. A Salt Lake Cityben versenyző rövidpályás gyorskorcsolyázók közel 30 százaléka Bradbury-Jensen-féle cipőt használt a viadalokon, többek között a vasárnapi versenyen a "gyártó" mögött ezüstérmet szerző amerikai Apolo Anton Ohno is.

Schwarzenegger szomszédságában az osztrákok

Az osztrák lesiklóknak elegük volt Salt Lake City és a versenyeiknek otthont adó Snowbasin forgatagából, és egy távolabbi, de nem kevésbé rangos helyre költöztek edzeni. "Sun Valleyben nem ellenőriznek vagy világítanak át bennünket minden bejáratnál, így sokkal nyugodtabban tudunk gyakorolni" - hangoztatta Rainer Schönfelder, hozzátéve: egyelőre nem nyílt alkalmuk találkozni világhírű honfitársukkal, az ugyanott üdülő Arnold Schwarzenegger filmszínésszel.

Jelenleg Sun Valleyben pihen egyébként a westernfilmek legendás sztárja, Clint Eastwood is. Az osztrák alpesi sízők egy arannyal, két ezüsttel és hét bronzzal máris túlteljesítették az olimpiai bizottság elvárásait, s számaik fele még hátra van. A legfényesebb érmet Fritz Strobl szerezte lesiklásban.

Fotó: EPA
Egy verseny, négy arany - boldog nyertesek?
Műkorcsolya: a kanadai páros átvette az aranyérmet

Hat nappal a műkorcsolyázók párosversenye után az eredetileg második helyezettnek nyilvánított kanadai Jamie Sale és David Pelletier vasárnap átvette aranyérmét, amelynek utólagos odaítéléséről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteken döntött azt követően, hogy kiderült: bírói csalás történt a múlt hétfői versenyen. Az érmeket Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) elnöke adta át a kanadai sportolóknak. A ceremónián jelen volt az eredetileg egyedül első Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja orosz duó is, s teljesült a kivánságuk: az ő himnuszuk hangzott fel elsőként.

A NOB az egyik pontozó részrehajlása miatt ismerte el a Jamie Sale, David Pelletier párost is győztesnek, míg a csaláson kapott francia bírót az ISU azonnal eltiltotta.

Egerek és emberek

A szervezőbizottság (SLOC) buzdításának köszönhetően Salt Lake Cityn végképp úrrá lett az olimpiai láz: a helyi lakosok korábbi visszafogott magatartása után vasárnap este már hatalmas tömeg tolongott a mormon metropolisz közterein. Az SLOC felmérése szerint 75 ezer ember töltötte meg az utcákat, bárokat és szórakozóhelyeket. A szomszédos - többek között a szánkóversenyeknek otthont adó - Park Cityben 40 ezren mulatták át az éjszakát.

A föld alatt is megbolydult az élet, s a biztonságra különös figyelmet fordító házigazdák gyorsan reagáltak az új kihívásra: a gyorskorcsolyázók megnyugtatására egérfogókat helyeztek el az Olympic Oval csarnokban. A "stratégiailag fontos" helyeken ötven csapda várja a nemkívánatos rágcsálókat.

A szkeleton görög megszállottja

A Salt Lake City-i szkeletonversenyek egyetlen görög résztvevője huszonkét évvel ezelőtt valóságos hőstettet hajtott végre azért, hogy lefényképezhesse Julie Walkert, a sportág tízszeres amerikai bajnokát a Lake Placid-i ötkarikás játékokon. Walker azt mondta az akkor húszéves Mihael Panagiotisz Vudurisznak, hogy csak akkor kaphatja őt lencsevégre, ha le mer csúszni a jégcsatornában a szánkóhoz hasonló járművön. Vudurisz eleget tett a kérésnek, és azonnal beleszeretett a sportágba. "Az ember szédítő sebességgel száguld az autópályán, amikor a kocsi hirtelen megcsúszik egy jégdarabon. Ez egy másodpercre felvillanyoz mindenkit. Most képzeljék el ugyanezt az érzést, ami azonban ötvenkét másodpercen át tart" - magyarázta a sportág iránti rajongását a görög-amerikai kettős állampolgárságú Vudurisz. "A többi indulóhoz képest nagyon sok minden hiányzik nekem ahhoz, hogy igazán sikeres lehessek: nincsenek támogatóim, akik fizetnék az edzőtáborokat, a felszerelésemet vagy az edzőmet. Még saját masszőröm sincs."

A New York-i születésű szkeletonversenyző civilben mentőként dolgozik. Ott volt a tavaly szeptember 11-i terrortámadásban összeomlott Világkereskedelmi Központ romjainál dolgozók között.

Cáfol a "repülő elefánt"

Sajtópert indít a New York Times ellen Kahaber Cakadze grúz síugró. Az egyik legismertebb napilap munkatársa ugyanis repülő elefántnak nevezte a harminchárom éves olimpikont, akinek vastag nyaka, rövid lába, a derekán pedig "úszógumija" van. A cikkíró szerint Cakadze fekete limuzinon, testőrök és szőke nők kíséretében érkezett az ötkarikás versenyek helyszínére. A közép- és nagysáncon is a selejtezőben búcsúzó síugró - aki Chicagóban taxikat üzemeltet - tagadta az állításokat, hangsúlyozva: házas ember és egy kislány édesapja.

Hazaküldött oroszok

Az orosz ötkarikás küldöttség vezetői az északi összetett csapatversenyének sífutó száma előtt hazaküldték az az előző napon az ugrásban kudarcot valló sportolóikat. "A kilencedik helyről nem lehet jó eredményt elérni, felesleges lett volna a váltóban rajthoz állniuk. Vasárnap indult egy chartergépünk Moszkvába, ezen voltak üres helyek, így nem akartunk több időt és pénzt pocsékolni rájuk" - jelentette ki az olimpiai bizottság szóvivője. A döntés azt jelenti, hogy az oroszok a csütörtöki sprintszámban sem állnak rajthoz.

Ajánlat:

Witty világcsúccsal nyert, Egyed huszonnegyedik

Ajánlat:

Fórum:

Salt Lake City