Pekingben a magyar csapat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A repülőteret is feldíszítették a szerdán kezdődő és szeptember elsejéig tartó sportfesztivál emblémájával és az Universiade kabalájának, La Lának a figurájával. La La képmásában a jangcei krokodilt, Kína egyik legféltettebb állatát örökítették meg sanghaji diákok, a 21-es számot pedig a kínai kalligráfia hagyományainak szellemében rajzolták meg: az egész kompozíció finom tusrajzra emlékeztet.

Kína először rendez globális sporteseményt - 1990-ben Ázsia legjobbjait fogadta Peking -, a résztvevők száma (több mint 160 országból körülbelül hétezer) máris csúcsot döntött. A kínai fővárosban 52 sportcsarnokot, stadiont korszerűsítettek, s hét új létesítményt építettek az Universiadéra.

Az Universiade-láng szerdán este (magyar idő szerint kora délután) lobban fel a központi stadionban, de a fáklya már megérkezett Pekingbe: 109 nap alatt húszezer kilométer hosszan bejárta Kína összes tartományát és autonóm területét. Egyelőre titok, hogy a fáklya segítségével miként lobban fel a láng a kandeláberben.

Az egyetlen viszonylagos csalódást eddig a világhírű kínai konyha okozta a sportolóknak és a résztvevőknek. A Sportfalu éttermeiben a hazai konyhaművészet gyengébbik változatának öt-hat fajtájából lehet csak válogatni. Az sem jelent vigaszt, hogy árulnak ugyan olasz fagylaltot is, de gombócát húsz jüanért, azaz majdnem három dollárért.

Korábban:

Olimpiai főpróba Pekingben

Útnak indult az Universiade csapat