Vágólapra másolva!
Mincza-Nébald Ildikó 8-3-as hátrányból felállva 15-11-re legyőzte a kínai Li Nát és bronzérmet nyert a női párbajtőrözők versenyében a pekingi olimpián.
Vágólapra másolva!

Mincza-Nébald Ildikó 14-14 után döntő tussal kapott ki az elődöntőben a román Branzától, az aranycsata helyett így csak a bronzmeccs jutott számára Pekingben. Ellenfele Li Na volt, a két csalódott vívó asszóját a hazai közönség által is hajtott kínai kezdte jobban.

Li Na az első Mincza-tust követően zsinórban három tiszta találatot vitt be, a folytatás két együttes találatot hozott. 5-3 után a kínai koncentrált jobban, az első felvonás 6-3-as vezetésével zárult.

A második szakasz is kínai tussal kezdődött, Mincza-Nébald mintha nem tudott volna felpörögni az asszóra. A kínai diadalmas ordítása jelezte a nyolcadik találatot (8-3), Mincza-Nébald azonban nem adta fel és felzárkózott 8-5-re.

Sőt, a következő tust is a magyar vívó adta, zsinórban három tiszta találat után együttes következett. Mincza-Nébald bátor támadással egy tusra csökkentette hátrányát, újra nyílttá vált az asszó.

Ez a tény feldobta Mincza-Nébaldot és kiegyenlített, a fordítás viszont nem sikerült, 10-9-re Li Na ment el. Mincza talált, de a bíró az elődöntőhöz hasonlóan Álljt! jelzett, a magyar versenyző hiába kért videózsűrit, nem adtak igazat neki.

Az utolsó szakasz egytusos kínai előnyről indult tehát, 22 másodperc vívóidő után együttes találat következett. Mincza-Nébald kiegyenlített, majd visszavette az asszó elején megszerzett vezetést, két perccel a vége előtt pedig már 13-11 volt a javára. Eldőlni látszott a csata, 1:50-nél ismét Mincza-Nébald talált, majd másfél perccel a vége előtt bevitte a döntő tust is. Athéni negyedik helyét követően Mincza-Nébald Ildikó bronzérmet szerzett és megszerezte a magyar küldöttség harmadik medálját Pekingben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nézze meg képgalériánkat!

A győztes találat után a sisak alól mosolygós arc bukkant elő, pár másodperccel később pedig férj és feleség ölelte egymást a pást mellett. Nébald György korábbi olimpiai bajnok kardozó, a jelenlegi szakági válogatott szövetségi kapitánya is láthatóan komoly izgalmakat élt át a nap során, melyet szép siker zárt le.

Mincza-Nébald Ildikó pályafutása csúcsának nevezte azt, hogy bronzérmet szerzett a női párbajtőrözők egyéni versenyében a pekingi olimpián, bár bevallotta, hogy nagyon szeretett volna győzni. "A bronzmeccsen szégyelltem magam, hiszen ellenfelem annyira letaglózott az elején, hogy nem tudtam vele mit kezdeni. Ennek ellenére próbáltam nem elhagyni magam, aztán ráéreztem a csuklószúrásokra és nagyon örülök, hogy sikerült fordítanom, mert nem akartam még egyszer úgy végezni, mint Athénban. Nagyon boldog vagyok" - mondta a friss ötkarikás bronzérmes.

Az elődöntős kudarc okait elemezve úgy fogalmazott: nagyon rákoncentrált a mérkőzésre, talán túlságosan is, a román Ana Maria Branza pedig meglepte. "Azt persze már tudhattam volna, hogy így nem szabad, mert elég nagy rutinnal rendelkezem, de nem akartam semmit elkapkodni" - mondta, majd visszakanyarodott a harmadik hely ünnepléséhez: "Nagyon-nagyon szerettem volna győzni, ezért jöttem, de természetesen így is ez a csúcsa a pályafutásomnak. Nincs bennem hiányérzet, jó dolog ez, hogy a bronzéremért is vívni kell, mert így győztes meccsel tudtam befejezni a napot."

A jövőről szólva Mincza-Nébald azt mondta: még egy ideig levezet, "vívogat", de a folytatással kapcsolatban nem jelent ki semmit biztosan, hiszen korábban már mondta azt, hogy nincs tovább, aztán mégis tovább versenyzett. Az előző napok sikertelen vívószereplésével kapcsolatban elárulta, már elég nyomott volt a hangulat a csapaton belül és reménykedve kijelentette: nagyon bízik benne, hogy bronzérmével megtört a jég, és a további versenyek során jut még dobogós hely a magyaroknak.

a bronzmeccsen:
Mincza-Nébald Ildikó - Li Na (kínai) 15-11

a döntőben:
Heidemann (német) - Branza (román) 15-11

Szász Emese a 12. helyen zárt.