Világbajnokok ellen meccselnek kéziseink

Vágólapra másolva!
Két héttel az olimpia megkezdése előtt a hajrájához érkezett a magyar férfi- és nőikézilabda-válogatott felkészülése. Utolsó simításként egyaránt a világbajnok érkezik Magyarországra, hogy megmérkőzzön nemzeti csapatainkkal. A nők ellenfele Franciaország, a férfiaké Horvátország lesz.
Vágólapra másolva!

A Mocsai Lajos vezette nőikézilabda-válogatott a franciaországi négyes tornát követően szétszéledt, s a lányok visszatérhettek klubjaikba. A kapitány mindezt azzal magyarázta, hogy a hazai klubmunka és a család közelsége minden bizonnyal feltölti a hat hete együtt készülő együttest. (A kivételt Farkas Ágnes képviseli, akit az Aalborg az olimpia végéig elengedett, így a kitűnő átlövő itthon maradhat. Ami meglepő: nem egykori klubjában, a Fradiban, hanem a Vasasban edz!)

Sok pihenésre azonban nincs idő, hiszen hétfőtől már ismét együtt lesz a keret, a válogatott legközelebb augusztus 4-én Veszprémben, majd másnap a Papp László Sportarénában lép pályára a világbajnok francia együttes ellen. A két csapat először 1956-ban Zágrábban találkozott, a mieink 11-2-re győztek. A mérleg azóta is a mi oldalunkra billen: 34 összecsapáson 24 magyar és 10 francia siker született.

"Jövő szerdán a formába hozás egyik utolsó állomásán, a taktikai építkezés legfontosabb szakaszában méri össze erejét a két csapat. A felkészülés finisében már kipihenten, küzdelmes és nagy iramú mérkőzésre számítok. Óriási jelentőséggel bír a találkozó, mindkét félnek egyfajta erőfelmérés. Külön öröm számunkra, hogy egy olyan kézilabdakatlanban játszhatunk, ahol a nagyszerű szurkolók mindig kiváló hangulatot varázsolnak. Most is számítunk rájuk, a kitűnő franciák ellen elkél minden segítség" - nyilatkozta Mocsai Lajos a veszprémi Naplónak.

A veszprémi összecsapásra elővételben augusztus 2-án (bérlettulajdonosok részére) és 3-án, délután 16-18 óra között lehet jegyet váltani, az árak 750-1900 forint között mozognak. A budapesti összecsapásra 3000 és 3500 forintért lehet belépőhöz jutni. Azon 14 év alatti gyermekek, akik jeggyel rendelkező felnőtt felügyelettel érkeznek az Arénába diákigazolványuk felmutatásával ingyen nézhetik meg a mérkőzést.

A francia gárda rövid pihenő után pénteken, Metzben találkozik ismét, s másnap, 20 órai kezdettel Nancyben, majd vasárnap Metzben is összecsap a Leonyid Ratner vezette vb-negyedik ukrán együttessel.

Olivier Krumbholz szövetségi kapitány ezúttal Stéphanie Ludwignek szavaz bizalmat (ő került a keretbe Delphine Guehl helyére), kettejük mellett még Christine Van Parys pályázik a tizenötödik játékos pozíciójára.

a francia keret
kapusok: Joanne Dudziak (Nimes), Valérie Nicolas (Viborg)
mezőnyjátékosok: Isabelle Cendier-Ajaguin, Mélinda Jacques, Estelle Vogein, Isabelle Wendling (mind Metz), Sandrine Delerce, Sophie Herbrecht, Raphaëlle Tervel, Véronique Pecqueux Rolland (mind Besancon), Leila Lejeune (Viborg), Nodjialem Myaro (Kolding), Myriam Korfanty (Mios), Stéphanie Cano (Slagelse), Stéphanie Ludwig (Metz), Christine Van Parys (Lyon).

Férfi válogatottunk a keddi pihenőt követően szerdától péntekig a fővárosban edzőtáborozik, majd augusztus 5-én Csáktornyán, 7-én, Nagyatádon Horvátországgal játszik felkészülési mérkőzést. Skaliczki László szövetségi kapitány kerete már csupán 15 főből áll, az elsőszámú tartalékként megjelölt Bendó Csaba ugyanis megsérült, így nem dolgozhat tovább a csapattal.

a horvát olimpiai bő keret
kapusok: Vladimir Sola, Venio Losert, Valter Matosevic
mezőnyjátékosok: Niksa Kaleb, Goran Sprem, Mirza Dzomba, Vedran Zrnic, Igor Vori, Patrik Cavar, Matija Stritof, Tonci Valcic, Blazenko Lackovic, Davor Dominikovic, Ivica Obrvan, Drago Vukovic, Ivano Balic, Slavko Goluza, Denis Spoljaric, Petar Metlicic, Igor Kos, Tomislav Broz.