Szombathelyen birkózik az olimpiai mezőny

Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség a hét végén Szombathelyen immár második alkalommal rendezi meg a hagyományos Magyar Nagydíj A kategóriás nemzetközi kötöttfogású Grand Prix-versenyt, amelyen egészen elképesztő erősségű, az olimpiaival vetekedő mezőny jön össze: a török Yerlikaja, a kubai Azcuy és a bolgár Nazarjan személyében három kétszeres olimpiai bajnok is szőnyegre lép, valamint négy világ- és tíz Európa-bajnok.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nagydíj része a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) által kiemelten kezelt Grand Prix-sorozatnak, amelyből ebben a fogásnemben mindössze négy van a világon. Ennek megfelelően a világ legjobbjai is eljönnek Szombathelyre. Különösen emeli jelentőségét a viadalnak, hogy az olimpia előtt ez az utolsó olyan verseny Európában amely a legideálisabban beilleszthető a "nagy megmérettetés" előtti felkészülés időszakába.

A viadalra négy kontinensről 25 ország adta le előzetes nevezését, s 20 nemzet név szerint is megjelölte indulóit. A rendkívül erős mezőnyre jellemző, hogy a három kétszeres olimpiai bajnok, négy világbajnok és tíz Európa-bajnok lép szőnyegre a vasi megyeszékhelyen.

A 74 kg mezőnyének rangját emeli a kubai Filiberto Azcuy, aki ugyanennek a súlycsoportnak volt az aranyérmese Atlantában, később olimpiát és világbajnokságot is nyert a 69 kg-ban, amelyet nem hagyott volna el; de a súlycsoport megszűnt meg. Armen Nazarjan két világ- és öt Európa-bajnoki címet is begyűjtött, az 52, majd az 58 kg-ban - előbb szovjet, majd (mint ma is) bolgár színekben. Négy éve a moszkvai Eb döntőjében ellene aratott bravúros győzelmet Majoros István. A sikereinek színteréhez képest egy kategóriával feljebb, a 96 kg-ban indul a Nagydíjon a török Hamza Yerlikaya. A Bárdosi Sándor elleni, sydneyi olimpiai döntőben diadalmaskodó klasszis 1993-ban, 17 évesen nyerte első világbajnoki címét, és a két olimpiai mellett két világ- és öt Európa-bajnoki címet szerzett.

A mezőnyben természetesen ott lesznek a magyar válogatott tagjai, így az olimpián is induló Eb-1. Majoros István (60 kg), a vb-3. Füredy Levente (66 kg), a vb-2. Berzicza Tamás (74 kg), Virág Lajos (96 kg), valamint az Európa-bajnok, négyszeres vb-2. Deák Bárdos Mihály (120 kg). S indul az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor (84 kg) és a vb-2. Hirbik Csaba (74 kg) is.

A Magyar Nagydíj programja:

Június 25.:
17.00-17.30: mérlegelés, sorsolás
18.00-19.00: olimpiai bajnokok élménybeszámolója
20.00-21.30: megnyitó

Június 26.:
08.30-13.30: csoportmérkőzések
16.00-20.00: csoportmérkőzések, kvalifikációk

Június 27.:
09.00-11.00: elődöntők, mérkőzések a 3. helyért
11.00-13.30: döntők, eredményhirdetés