Lengyelország

Vágólapra másolva!
A selejtezők leggólerősebb válogatottja, keretében a mezőny legeredményesebb csatárával – a lengyelek meccseit vélhetően jó lesz nézni az Eb-n.
Vágólapra másolva!

A 2014-es vb selejtezőinek kudarca után lett Adam Nawalka a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, és bár az irányításával a csapat elbukta az első barátságos mérkőzését Szlovákia ellen, az Eb-selejtezőkön már magabiztos támadófutballt játszva menetelt végig.

A legszórakoztatóbb csapat

A lengyelek másodikként, a németek mögött egy ponttal lemaradva végeztek. A németeket otthon legyőzték, a skótokkal kétszer döntetlent játszottak, az írek ellen 4 pontot szereztek, Gibraltárt és Grúziát meg gólzáporos mérkőzéseken győzték le oda-vissza.

Összesen 33 gólt szereztek, ez a legtöbb az egész mezőnyben.

A sikerben nagy szerepe volt a Bayern München klasszis középcsatárának, a pályafutása csúcsán lévő Robert Lewandowskinak. A 33-ból 13 gólt ő lőtt, ezzel a selejtezők gólkirálya lett. A házi góllövőlistán a második az Ajax csatára, Arek Milik, hattal, és ő is remek formában van: míg Lewandowski a Bundesligában már április közepére 27 gólig jutott, a 22 éves Milik 20 fölött termelt a holland bajnokságban.

A lengyel csapat az őszi-tavaszi felkészülési meccseken is folytatta, amit a selejezőkön elkezdett: a világbajnok otthonában elszenvedett tavalyi vereség óta, tehát

több mint egy éve veretlen.

Négy barátságos mérkőzésen összesen 13 gólt rúgott az izlandi, cseh, szerb, finn négyesnek, és csak hármat kapott.

Négy topligás kapus

Utóbbi adattal kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a csatárok mellett kapusposzton is nagyon jól van eleresztve a válogatott: az utóbbi időben behívott négy kapus, Anton Boruc (Bournemouth), Wojciech Szczesny (Roma), Lukasz Fabianski (Swansea) és Przemyslaw Tyton (Stuttgart) mind valamelyik topligában játszik. És nem a kispadon ülnek, ezt az idényt legalábbis végigvédték.

A keret

Kapusok: Lukasz Fabianski (Swansea), Wojciech Szczesny (Roma), Artur Boruc (Bournemouth).
Védők: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warszawa), Michal Pazdan (Legia Warszawa), Lukasz Piszczek (Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk).
Középpályások: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Warszawa), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla Kraków), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli).
Csatárok: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern München), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow).