Horvátország

Vágólapra másolva!
A horvát szurkolók joggal reménykedhetnek a korábbi nemzetközi sikerek megismétlésében, hiszen olyan keret jött össze, amelybe Európa legerősebb klubjai delegálnak játékost.
Vágólapra másolva!

Jugoszlávia felbomlása óta a horvát válogatott hatszor szállt versenybe az Eb-részvételért, és csak a 2000-es, holland-belga közös rendezésű Eb-ről maradt le, ötször viszont sikerrel járt.

Eb-negyeddöntő után vb-bronz

A nagy horvát generáció Davor Sukerrel, Robert Prosineckivel, Zvonimir Bobannal 1996-ban robbant be a nemzetközi mezőnybe, amikor az angliai Eb-n a negyeddöntőig jutott, de ott elvérzett a későbbi győztes németek ellen.

Ez a garnitúra két évvel később kárpótolta magát egy vb-bronzzal, és a horvát szurkolók azóta várják a következő nagy durranást a csapattól. Ha valamikor, most van erre esély, hiszen elképesztően erős horvát válogatott készül a franciaországi Eb-re, olyan csapat, amelybe a Real Madrid, a Juventus, a Barcelona, a Fiorentina és az Inter is ad játékost.

Még a pontlevonás is belefért

A selejtezők során a H csoportban szerepeltek a horvátok, és úgy végeztek a második helyen az olaszok mögött, hogy egy pontot levontak tőlük a spliti stadion gyepébe nyírt horogkereszt miatt, de még így is maguk mögött tartották a norvégokat.

Elég hektikus volt a formájuk.

A csoportelső olaszokkal oda-vissza 1-1-et játszottak, miközben meglepetésre Azerbajdzsánban otthagytak két pontot, a norvégokat viszont otthon nagyon megrakták (5-1), igaz, Oslóban nem jártak sikerrel (0-2).

A csoportban a horvátoké volt a legjobb támadósor, illetve a legjobban záró védelem, erről árulkodik a 20-5-ös gólkülönbség. A selejtezők házi gólkirálya a kilenc meccsen hatszor eredményes Ivan Perisic volt, aki a szezon második felében az Interben is a jobbak közé tartozott.

A passzokkal nem lesz baj, csak legyen, aki belője

A horvátokat testközelből figyelhettük meg, hiszen márciusban felkészülési meccset vívtak a magyar válogatottal (1-1). Az látszott, hogy labdatartásban nagyon erősek, néha eldugták a labdát a mieink elől, de amikor a magyar csapat agresszívabb stílusra váltott, időnként rájuk tudta erőltetni az akaratát.

Az biztos, hogy a horvátoknak a középpályán nem lesznek gondjaik, mert Modric mellett Ivan Rakitic és Mateo Kovacic is kellően kreatív, elöl viszont hiányzik egy Suker-féle klasszis, aki megbízhatóan képes szállítani a gólokat.

A keret

Kapusok: Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (Rijeka).
Védők: Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Darijo Srna (Sahtar Donyeck), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Sime Vrsaljko (Sassuolo), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Napoli), Tin Jedvaj (Leverkusen).
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Internazionale), Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Perisic (Internazionale), Marko Rog (Dinamo Zagreb), Ante Coric (Dinamo Zagreb).
Csatárok: Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Duje Cop (Dinamo Zagreb).