Belgium

Vágólapra másolva!
A belga futball ciklikus változásai ezúttal egy aranyesélyes topcsapatot produkáltak. A FIFA világranglistáját hónapokig vezető, most Argentína mögé második helyre visszacsúszó válogatott az elmúlt időszakban fantasztikus eredményeket ért el, és ha a nevekre nézünk, látjuk, hogy nem véletlenül.
Vágólapra másolva!

Az 1972-ben Európa-bajnoki harmadik, 1980-ban pedig Eb-bronzérmes Belgium 2000 óta először jutott ki a kontinenstornára, és a világbajnokságokon sem vitézkedett 2002 óta. A bő tíz év azonban elég volt ahhoz, hogy felnőjön egy kiváló generáció, melynek képviselői a legnagyobb európai klubokban futballoznak.

Ki ne ismerné manapság Simon Mignolet, Christian Benteke, Divock Origi (Liverpool), Thibaut Courtois, Eden Hazard (Chelsea), Kevin de Bruyne, Vincent Kompany (Manchester City), Romelu Lukaku, Kevin Mirallas (Everton) vagy Adnan Januzaj és Marouane Fellaini (Manchester United) nevét?

Vb-hatodikként az Eb-re

A csapat a 2014-es vb-selejtezőket veretlenül vívta meg, végül Brazíliában a negyeddöntőig jutott, és a 6. helyen végzett. De nagyszerűen futballozott az Eb-kvalifikáció során is: a B csoportot úgy nyerte meg, hogy hét győzelem és két döntetlen mellett csak Walestől kapott ki idegenben 1-0-ra.

Marc Wilmots csapata 10 mérkőzésen 24 gólt szerzett,

De Bruyne és Hazard öt-öt, Fellaini négy alkalommal volt eredményes. A szövetségi kapitány a 2000-es Eb-n még játszott, 2012 óta ül a nemzeti csapat kispadján, és április 16-án írta alá új, 2018-ig szóló szerződését. A Transfermarkt a válogatott összértékét 264,15 millió euróra teszi, ez nagyon magas összeg, és érthető is, ha egy Prermier League-álomcsapatot ki lehet állítani a játékosokból.

Ez a lehetséges kezdőcsapat sem hangzik rosszukl: Courtois – Alderweireld, Kompany, Lombaerts, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – De Bruyne, Fellaini, Hazard – Lukaku.

Nekik lőttük az utolsót

Az UEFA honlapján a belga csapat három legemlékezetesebb Eb-meccse közül egy számunkra is felejthetetlen marad. 1972. június 17-én éppen Belgiummal játszottuk eddigi utolsó Európa-bajnoki mérkőzésünket, melyet 2-1-re elveszítettünk: Raoul Lambert és Paul van Himst góljára Kű Lajos válaszolt büntetőből.

A keret

Kapusok: Thibaut Courtois (Chelsea), Jean-Francois Gillett (Mechelen), Simon Mignolet (Liverpool).
Védők: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Jason Denayer (Galatasaray), Bjorn Engels (FC Bruges), Nicolas Lombaerts (Zenit), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (FC Bruges), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham).
Középpályások: Moussa Dembele (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Radja Nainggolan (Roma), Axel Witsel (Zenit).
Támadók: Michy Batshauyi (Marseille), Christian Benteke (Liverpool), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Kevin de Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), Romelu Lukaku (Everton), Dries Mertens (Napoli), Divock Origi (Liverpool).