Ahol C. Ronaldo nem fér be a kezdőbe - az Eb furkóválogatottja

Vágólapra másolva!
A 2012-es Eb megmutatta, hogy játék nélkül is be lehet kerülni a torna suttyóválogatottjába, de persze az életunt pökhendiség, a torna totális ignorálása vagy a másik csajának a kilövése is elég volt ehhez. Bár kicsit túlságosan támadószellemű lett a csapat, a régóta keresett és ideálisnak tűnő suttyókapitány megtalálása után sokáig eljuthatna egy Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Az Eb kezdete előtt még minden tökéletesnek tűnt Wojciech Szczesny számára. Nem elég, hogy ő számított a lengyelek első számú kapusának, még egy gyönyörű rabonás góllal is szórakoztatta a videómegosztók látogatóit. Az Eb-ről viszont már csak azért emlékszünk rá, mert előbb azzal vagánykodott, hogy a csúnya lányokat John Terrynek hívják az Arsenalnál, majd tizenegyest csinált és kiállították az Eb nyitómeccsén. A legjóképűbb focistákat összegyűjtő cikkünk első rostájánál elbukott kapus eltiltása hiába járt le, az utolsó meccsen már nem tették be a csoportkör után búcsúzott válogatottba.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Akinek Cristiano Ronaldót kell őriznie, azzal megesik, hogy nem tud vele mit kezdeni. Az ritkább, ha elismerni, hogy lehetetlennek találta a feladatát, az pedig még ritkább, ha elkezdi nyíltan savazni a csapattársait, hogy ez részben miattuk volt. Pedig Gregory van der Wiel állítólag nem nagyon foglalkozott a tornával, az edzőtáborban kizárólag fejhallgatóval mászkáló játékos szabadidejét főleg ruháinak kiválasztásával és hajának belövésével töltötte. Tetkóit pedig még olvasóink sem találták menőnek.

Forrás: AFP/Christof Stache

Richard Dunne már volt annyira részeg, hogy semmire se emlékezzen abból, hogy ivótársával minden csapattársába belekötött és összeverekedett néhányukkal, és az Eb-n sem sikerült bizonyítania, hogy ne lenne helye a furkóválogatottban. Már az első kör után az élen nyitott a legtöbbet szabálytalankodó focisták rangsorában, és bár azóta visszacsúszott a hatodik helyre, jelenleg így is ő a torna legszabálytalanabb hátvédje.

Forrás: AFP/Francisco Leong

A négy évvel ezelőtti Eb-n robbant be a köztudatba Jurij Zsirkov, később megvette a Chelsea, de onnantól kezdve lefelé vezetett az útja, Dzsudzsák Balázs kiszorításán túl csak azt sikerült elérnie, hogy Moszkvában közellenség, a furkóválogatottban pedig balbunkó legyen. Persze Zsirkovnak nem is volt szerencséje, ugyanis most az is elég volt utóbbihoz, hogy utolsó emberként lerántsa Szalpingidiszt, majd pofátlan műeséssel próbálkozzon a görög tizenhatoson belül.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Nehéz elképzelni, hogy hány szándékos lábtörésnek, részeg verekedésnek vagy ki nem fizetetlen kurvázásnak kellett volna történnie ahhoz, hogy Arjen Robben kimaradjon a furkótizenegyből. Csapattársainak nem passzol, edzőjére ráförmed, hogy kussoljon be, amikor az instrukciókat szeretne neki adni, hisztizik a lecserélésekor, de talán még többet mond az, hogy csapattársai örültek annak, amikor kihagyta tizenegyesét a BL-döntőben, mert azt remélték, így nem lesz annyira arrogáns.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Arra, hogy bekerülhet valaki úgy is a furkók közé, hogy ne elborult aggyal kezdje el püfölni ellenfelét, kitűnő példa Andrej Arsavin, aki pökhendi életuntságának köszönheti, hogy vezényelheti csapatunk támadásait. Ehhez már önmagában is elég lett volna, ahogy csapatkapitányként látványosan megsértődött, ha nem ment neki a foci, a torna után pedig nemcsak az orosz szurkolók lelkivilágába gázolt bele flegmázásával, hanem csapattársainak is elegük lett belőle.

Forrás: AFP/JOnathan Nacksttand

Hiába kezdődött jól a torna Samir Nasri számára, sokat tett azért, hogy ne az angoloknak lőtt góljára emlékezzünk meg róla. A gól után rögtön jött az egyik francia újságírónak szánt kussoltatós gólöröm, majd a kapu helyett Iker Casillas barátnőjét próbálta kilőni a spanyolok elleni meccs előtt. A franciák kiesése után pedig teljesen bepörgött: elkezdett keményen anyázni egy újságírót, akivel össze is akart bunyózni, de még ez sem jött össze neki.

Forrás: AFP/Franck Fife

Ricardo Quaresmának úgy sikerült beverekednie magát a furkók közé, hogy egy percet sem játszott az Eb-n. Így természetesen nagyobb súlya van annak az egyetlen róla szóló hírnek, aminek köszönhetően észrevettük, hogy ő is ott van a tornán. Hiába jutottak a négy közé a portugálok, Quaresma a csehek elleni meccs után nem sokat foglalkozott a felfokozott hangulattal, inkább a földön fekve rúgott utána csapattársának, Miguel Lopesnek az egyik edzésen.

Forrás: AFP/Francico Leong

Bár az angolok elleni hatalmas küzdésével sokat tett azért, hogy ne rá asszociáljunk a furkó szóról, hogyan tudnánk kihagyni egy olyan játékost, aki ha gólt rúg, csapattársa odasprintel hozzá, és befogja a száját, nehogy valami hülyeséget mondjon? Pláne, ha ezt megfejeli azzal, hogy börtönbe vonulna egy banánért, hogy falloszosat játszik egy szögletzászlóval, hogy háromszor behúz egyet a pályának vagy hogy a kapufán vezeti le a feszültségét.

Forrás: AFP/Giusepe Cacace

Zlatan Ibramihovic rendszeres szereplője a világ köcsögválogatottjainak, és az Eb három csoportmeccse is elég volt ahhoz, hogy a mienkből se maradjon ki. A friss szigettulajdonos az ukránok elleni vereség után csapattársainak és a szövetségi kapitánynak is beszólt, az angolok elleni meccsen Joe Hart volt a célpontja, akinek előbb leordította a fejét, majd sunyiban beleivott a kulacsába.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Hatem Ben Arfa mindössze 62 percet játszott az Eb-n, de rajta kívül valószínűleg kevés ember van, aki szívesen látta volna több ideig a pályán. A svédek elleni meccs után neki is támadt Laurent Blanc-nak, amiért szerinte nem kellett volna elhoznia, ha nem bízik benne.

Forrás: AFP/Franck Fife

Rég láttunk annyira tökéletes jelöltet a furkóválogatott taktikájának kidolgozására, mint Oleg Blohint. Az ukrán kapitány az Eb előtt még saját védőinek kedveskedett azzal, hogy még szerelni sem tudnak, a tornát pedig leginkább mérgelődéssel töltötte, még a svédek legyőzése után is hőzöngött egyet. A kiesés után aztán újságírót akart verni, Nasrival remek tengelyt alkotnának.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky