Thuramnak elege lett, kísérteni fog a Mutu-büntető

Vágólapra másolva!
Lilian Thuram és Claude Makelele nem kíván többet pályára lépni a francia labdarúgó-válogatottban. Előbbi az olaszoktól elszenvedett 2-0-s keddi vereséget követően jelentette be döntését, utóbbi az M6 francia televíziós csatornán csak megerősítette korábbi elhatározását. A francia sajtó Raymond Domenech lemondását követeli, az olaszok ünnepelnek, a románok csalódottak.
Vágólapra másolva!

"Nagyon fájó a kiesés. Annál is inkább, mert nekem ez volt az utolsó mérkőzésem a nemzeti együttesben" - mondta Thuram az Európa-bajnoki búcsút jelentő összecsapás után.

A 142 válogatottságával francia csúcstartó védő az olaszok ellen a kispadon ült, így a hollandokkal szembeni 4-1-es vereségből vette ki utoljára tevőlegesen a részét. "Szeretnék még futballozni, de azt nem tudom, hogy kér-e majd belőlem valamelyik klub".

A 36 éves Thuram rossz idényt zárt az FC Barcelonában, többnyire a padon ült.

Makelele a műsorban arra a kérdésre reagálva beszélt a jövőjéről, hogy képesnek érzi-e magát újrakezdeni ezzel a csapattal.

"Nem, már többször jeleztem, hogy ez az utolsó tornám" - szögezte le.

A 35 esztendős védekező középpályás még elmondta, nem sajnálja, hogy a korai kiesés miatt "idő előtt" búcsúzott.

"A döntéseim többségét százszázalékosan megalapozottan hoztam meg. Teljesen elhasználtam ezt a mezt, amely annyi örömöt hozott a számomra. Új generációnak kell jönnie" - fogalmazott Makelele, aki 71 alkalommal szerepelt a válogatottban.

Thuram tagja volt az 1998-ban világ, 2000-ben Európa-bajnok, 2006-ban pedig vb-ezüstérmes csapatnak. Makelele utóbbi sikerből vette ki a részét.

A francia sajtó szerint egy korszak véget ért, s valószínűleg távozik a válogatott éléről Raymond Domenech szövetségi kapitány, miután a 2000-ben Eb-aranyérmes együttes kedden 2-0-ra kikapott az olasz csapattól, és a csoportszakasz zárultával búcsúzott az Európa-bajnokságtól.

"Hatalmas csőd" - véli a L'Equipe című sportnapilap, amely az elsőkörös búcsút hajótörésnek minősíti. Az újság szerint a látványos bukásnak lesz következménye, legalább annyi, hogy egy generáció visszavonul: "Raymond Domenechnek még két évre szól a szerződése, egy megújított csapattal kellene nekivágnia a világbajnoki selejtezőknek, de az alaposan elrontott Európa-bajnokság megingatja pozícióját."

"A Vég" - áll Le Parisien/Aujourd'hui en France címlapján. "Győzelemre már nem éhes, dicsőség övezte, pénzzel teli futballisták, valamint egy elméleteibe belehalt szövetségi kapitány között a francia futball hatalmas pofont kapott" - foglalja össze a látottakat a vonatkozó cikk, melynek szerzője szerint a franciák "túlságosan sok hibát követtek el minden szinten", ezért "a felelősöket meg kell büntetni".

"Domenechet le kell váltani, hogy újra lendületbe jöjjenek az új alapokon szerveződő Kékek" - folytatódik a cikk.

A France Soir még egyértelműbben fogalmaz, főcímben követeli Domenech leváltását. Az értékelés szerint "a francia válogatott egyáltalán nem tűnt versenyképesnek". "Lyukas sajthoz hasonlítható védelem, elképzelés nélküli középpálya, fantom csatársor, ez Domenech rendszere, katasztrofális edzősködésének eredménye, amely hajótöréshez vezetett. Egyetlen kiút van a számára, mégpedig az ajtón keresztül."

A Figaro szerint "a románok elleni gyászos kezdettől fogva egyszer sem volt komoly remény, nem volt igazi meccs az olaszok ellen, a francia csapat nem tudta zavarba hozni az Alpokon túli ellenfelét, és nem volt csapat sem, ... illetve volt egy alakulat, két generáció között, Zidane nélkül, de még mindig Thurammal".

Végezetül egy "jó hír" a franciák háza tájáról: nem tört el Franck Ribéry lába, a francia válogatott irányítója csak rándulást szenvedett.

A Bayern München játékosa a keddi, olaszok elleni találkozón sérült meg a bal bokáján, s korai kiválása érzékenyen érintette a továbbjutásért harcoló francia együttest, amely végül 2-0-s vereséget szenvedett, s kiesett.

"Franck mankóval jár, nem tud ráállni a bal lábára" - mondta Domenech kapitány.