Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lehmann nem bulizik az arsenalos ifjoncokkal

Vágólapra másolva!
Furcsa helyzetben van az Arsenal FC német kapusa, Jens Lehmann. Klubjában csak második számú hálóőrnek számít, hiszen Manuel Almunia kiszorította őt a kezdő tizenegyből (igaz, a MU ellen elveszített rangadón azért játszhatott), ám hazája nemzeti tizenegyében övé az egyes mez. Lehmann őszintén beszél jelenlegi helyzetéről, és arról, hogy miként viseli a kispadozást, mint ahogyan a 2006-os világbajnokságon szerzett pozitív élményeit sem hallgatja el.
Vágólapra másolva!

- Össze tudná hasonlítani a jelenlegi Arsenalt azzal a csapattal, amely az első londoni idényében veretlenül lett bajnok?
- Ez lehetetlen, két különböző keretről van szó, különböző erényekkel. A jelenlegi gárda nem olyan tapasztalt, hiszen több a fiatal focista, de játéktudásban nem marad el a régebbitől. A mostani együttesben egészen kiváló játékosok vannak, ám nem csak a játéktudás, hanem a rutin is nagyon sokat számít.

- Eduardo súlyos sérülése, illetve hiánya mennyire lehet döntő a bajnoki hajrában?
- Természetesen óriási veszteség, hogy nem számíthatunk rá. A sérülése előtt nagyon sokat segített a csapatnak: gólokat szerzett, rengeteget futott, keményen dolgozott. Reméljük, hogy a frissen felépült Robin van Persie minél előbb formába lendül, és nem lesznek újabb sérültjeink. A keretünk nem valami nagy - hogy elég nagy-e, vagy túl kicsi, az a szezon végéig kiderül.

- Mennyire frusztrálja, hogy sok időt kell a kispadon töltenie?
- Nagyon nehéz szituáció ez, főleg, ha a pályán nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk. De el kell fogadnom az edző döntését - még azt is, hogy pár meccsre visszatértem a kapuba, hogy aztán megint kimaradjak.

- Mennyire került közel januárban ahhoz, hogy visszatérjen a Borussia Dortmundba?
- Nagyon közel voltam hozzá, de végül pár ok miatt mégis maradtam. Az egyik a milánói tapasztalatom volt, hiszen az AC Milant is túl hamar hagytam ott, a másik pedig a családi helyzet - nem akartam, hogy a gyerekeim félbehagyják az iskolát, és máshol folytassák tanulmányaikat. És persze hiszek abban, hogy az Arsenallal trófeákat nyerhetek, és tevékeny részese lehetek a diadaloknak.

- Ha már említette... Mondana pár szót a milánói időszakról?
- Nem sokkal a rossonerókhoz igazolásom után megsérültem, és ezért keveset játszottam. Aztán pedig hibát követtem el azzal, hogy túl hamar otthagytam az olasz klubot, mert az akkori szövetségi kapitány, Erik Ribbech azt mondta: "Ha nem játszol rendszeresen, nem hívlak be a válogatottba!"

- Akkor most is aggódik a válogatott miatt?
- Nem. Igaz, alaphelyzetben az Arsenal kezdő tizenegyében lévő helyem miatt sem aggódtam...

- Hogy érzi, a német válogatott erősebb most, mint a 2006-os vébé előtt?
- Bízom benne, hogy jobbak vagyunk, de ez csak az Eb-n derül majd ki - úgy gondolom, hogy a kontinensviadal nehezebb torna, mint a világbajnokság. Nem véletlen, hogy a legutóbbi vébén az első négy helyezett mind európai csapat volt. Mi jutottunk ki elsőként az Európa-bajnokságra, a csapat taktikája és felépítése egyszerű, de világos, és szerintem ott vagyunk az Eb esélyesei között.

- Miként jellemezné a szövetségi kapitány, Joachim Löw által végzett munkát?
- A tréner a Jürgen Klinsmann által letett alapokra épített, ami nem meglepő, hiszen Löw szerves része volt az elődje által elvégzett munkának, lévén ő volt Klinsmann asszisztense. A párosuk a világbajnokság előtt taktikailag rendbe tette a Nationalelfet, és sikerült megértetniük, hogy milyen futballt szeretnének látni a csapattól. Korábban hiába volt rengeteg kiváló focistánk, a játékosok nem törődtek a taktikával - ám a sportág megváltozott, és Klinsmann ezzel maximálisan tisztában volt. A megfelelő szervezettséggel akár rossz formában is eredményes lehet az ember.

- A 2006-os vébét nevezné eddig pályafutása csúcsának?
- Mindannyiunk számára csúcspont volt, azt hiszem, a csapat mindegyik tagja élete legszebb napjait élte. Az egész ország nekünk szurkolt, és fantasztikus volt a hangulat, egymásra talált a közönség és a csapat. Sajnos a végső győzelmet nem tudtuk megszerezni, de sokan azt mondták, hogy az országimázs szempontjából a bronzérem még jobb is volt, mint az arany. Sportemberként természetesen az elsőségnek jobban örültem volna, de összességében véve elmondhatom, hogy az az öt hét a karrierem legszebb időszaka volt.

Forrás: EPA

- Van olyan emlék, amit kiemelne?
- A Lengyelország elleni győzelmet követő órák, amikor az emberek elővették a német zászlókat. Németországban volt egy hosszú időszak, amikor nem volt ildomos a hazafiasságot a zászlók lengetésével kifejezni, ám a vébé alatt az a generáció, amelynek már semmi köze nem volt a második világháborús emlékekhez, végre ki tudta mutatni a patriótizmusát, és érzelmi szempontból ez volt a vébé legfontosabb emléke.

- Úgy gondolja, hogy az Oliver Kahnnal való rivalizálása jobb játékossá tette?
- Egyértelműen, főleg a világbajnokság előtti két év volt a fontos. A lehetőség, hogy megküzdhettem a válogatott egyes számú mezéért, kifejezetten jót tett nekem, és több, mint két esztendőn keresztül szinte hibátlanul védtem.

- Nehéz barátságokat kötni a labdarúgásban?
- Egy kisebb klubnál, ahol a játékosok sokkal inkább függnek egymástól, és jobban össze kell tartaniuk, lehet barátságot kötni. Egy nagyobb, gazdagabb egyesületnél viszont jöhet egy másik focista, aki ugyanolyan jól vagy jobban játszik, mint te, s máris megfeledkeznek rólad.

- Akkor nem is él társasági életet az arsenalos csapattársaival?
- A mostaniakkal nem nagyon. Már csak életkori okok miatt is: jó néhányan akár a fiaim is lehetnének. Előfordul, hogy együtt elmegyünk valahová, de inkább a gyerekeimmel szoktam tölteni a szabadidőmet. Korábban Thierry Henryval és Freddie Ljungberggel gyakran voltak közös programjaink, de a mostani keretből csak Gilberto Silva az, aki velem egy korosztályba tartozik, és szintén vannak gyerekei.

- Gondolja, hogy még mindig védeni fog a 2010-es vébé idején?
- Nem tudom, hogy az Eb után mi történik. A kontinensviadal utáni karrierem attól függ, hogy milyen ajánlatot kapok. Ha lesz megfelelő közöttük, akkor lehet, hogy folytatom még két évig, de ha nem, akkor befejezem a pályafutásom.

Forrás: www.fifa.com

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről