Trónkövetelők Lehmann kapus nyomában

Vágólapra másolva!
A jelek szerint a kapuskérdés visszatérő problémának számít a német válogatottnál mostanában. A 2006-os világbajnokság előtt arról folyt nagy vita, hogy Oliver Kahn vagy Jens Lehmann kapja meg az egyes számú mezt, most pedig a germán drukkerek szerint a klubjában kevés lehetőséget kapott Lehmannt lenne érdemes leváltani. Trónkövetelőkben persze nincs hiány...
Vágólapra másolva!

Az évtized első felében ehhez hasonló kérdés fel sem merülhetett a német nemzeti csapatnál, hiszen teljesen nyilvánvaló volt, hogy a Nationalelf egyes számú meze a Bayern München portásáé, Oliver Kahné. A hálóőrnek óriási szerepe volt abban, hogy a germánok egészen a döntőig jutottak a 2002-es világbajnokságon, és 1998-tól 2004-ig megkérdőjelezhetetlen volt a helye a kapuban.

A változást Jürgen Klinsmann személye hozta meg, aki kijelentette: nála a korábban Kahn első számú tartalékjának számító Jens Lehmannak ugyanannyi esélye van a csapatba kerülésre. Így aztán Kahn és Lehmann másfél éven keresztül amolyan "vetésforgóban", felváltva őrizte a német válogatott kapuját, de közvetlenül a vébé előtt Klinsmann döntött közöttük, és ő Lehmannak szavazott bizalmat. A hazai világbajnokságon így a bronzmeccs kivételével végig Jens védett, Kahn pedig az utolsó találkozón búcsúzott a nemzeti tizenegytől.

Az Arsenal FC portása viszont a vébé után is folytatta válogatottbeli pályafutását, és Klinsmann utódja, Joachim Löw is neki szavazott bizalmat - mindössze annyi változás történt, hogy a korábban harmadik számú portásnak számító Timo Hildebrand lépett elő tartaléknak.

Igen ám, de a jelenlegi pontvadászatban Lehmann némileg váratlanul a kispadra szorult az Ágyúsoknál, a spanyol Manuel Almunia kiszorította őt a kezdő tizenegyből, és ez nem kis fejfájást okoz Löwnek, aki többször is hangsúlyozta, hogy elsősorban azokra számít a Nationalelfben, akik rendszeresen játszanak klubjukban

Lehmann eddig megőrizte az egyes számú mezt a német nemzeti csapatban, de a legutóbbi, Ausztria elleni előkészületi mérkőzésen a portás kifejezetten bizonytalanul teljesített, és nem rajta múlott, hogy a sógorok egyszer sem tudtak betalálni - a Kickertől például 5,5-es osztályzatot kapott, ami nagyon rossznak számít.

Forrás: Getty Images

Timo Hildebrand

Nem csoda, hogy Németországban megint fellángolt a vita a válogatott kapusai körül, a kérdés már csak az, hogy ha nem Lehmann kapja az egyes számú mezt, akkor kicsoda? Az első számú tartalék, Hildebrand ugyan mostanában rendszeresen véd a spanyol Valencia CF-ben, de az ő teljesítménye sem különösebben meggyőző: klubja minden várakozást alulmúlva szerepel a Primera Divisiónban, és Hildebrand meglehetősen sok gólt kap.

Forrás: Getty Images

Robert Enke

A korábban a német média "liblingjének" számító Robert Enkének sincs már olyan sok híve, mint pár évvel ezelőtt - pedig a hannoveriek portása most sem teljesít rosszul, a Kicker ranglistáján a negyedik helyen áll a Bundesliga kapusai között.

Ezt a rangsort jelenleg a Bayer Leverkusen hálóőre, René Adler vezeti, és a német közvélemény elsősorban őt, illetve az FC Schalke 04 fiatal kapusát, Manuel Neuert követeli a Nationalelfbe. A két játékosban az alacsony életkoruk mellett az a közös, hogy alig egy éve védenek az élvonalban: mindketten az előző szezon második felében lettek első számú kapusok klubjukban, egyaránt egy rutinos portást szorítva ki (Neuer Frank Rostot, Adler pedig Hans-Jörg Buttot).

Forrás: Getty Images

Manuel Neuer

Kettejük közül inkább Adler tűnik a megbízhatóbbnak, Neuer inkább amolyan bravúrkapus, aki képes nagy potyák beszedésére, de ha elkapja a fonalat, akkor képtelenség neki gólt rúgni - amint azt egy hete a Bajnokok Ligájában az FC Porto is megtapasztalhatta. Adler viszont szinte hibátlanul véd azóta, amióta bizalmat kapott Leverkusenben, és jelenleg is ő a legjobb kapus a Bundesligában - legalábbis a Kicker osztályzatai szerint.

Forrás: Getty Images

René Adler

A nemzetközi rutinja azonban kimerül pár UEFA-kupa-mérkőzésben, így aztán kicsi a valószínűsége, hogy Löw az Európa-bajnokság előtt "leváltaná" Lehmannt - ahhoz az Arsenal FC kapusának a hátralévő felkészülési meccseken sorra bakiznia kellene. Adler alighanem bízhat abban, hogy ott lesz az Eb-keretben, de csak, mint a harmadik számú portás. Az idő azonban mindenképpen neki dolgozik.

Kleff 61 évesen visszatért a kapuba

Hatvanegy évesen visszatért a kapuba Wolfgang Kleff, a német labdarúgó-válogatott egykori hálóőre. A Borussia Mönchengladbach volt portása 35 percet vállalt a hatodosztályú FC Rheinbach múlt hétvégi meccsén.

"Lothar Niemeyer sportigazgató megkért, hogy ugorjak be, mert egyik kapusuk sem tud játszani. Megszolgáltam a bizalmat, mert nem kaptam gólt" - mondta büszkén Kleff, akit azonban bő félóra után le kellett cserélni, mert megsérült. "Lett egy-két kék-zöld foltom és a combom is fájt, a meccset követően alig tudtam járni, másnapra azonban javult a helyzet."

A hatszoros válogatott Kleff hangsúlyozta, hogy egyszeri alkalomról van szó, rendszeresen nem szeretné védeni a kiscsapat hálóját.

"Vicces volt, hogy a védelem tagjai összesen voltak annyi idősek, mint jómagam" - tette még hozzá.



www.infosport-focivilag.hu