Vágólapra másolva!
Az értől az óceánig - a víz: a jövő kihívása
Vágólapra másolva!

Sokan úgy vélik, elegendő mennyiségű egészséges vízzel rendelkezünk és aggodalomra nincsen okunk. Mások vészharangot kongatnak: a víz a 21. század olajválságát eredményezheti.

A víz megítélése roppant változatos. A városi emberek számára a víz csodája jelentős részben elveszett. Többségük úgy véli, bőségesen rendelkezésre álló közegről van szó, amelyet jól ismer és ért. Hozzászokott ahhoz, hogy gombnyomásra jut tiszta vízhez, az elhasznált, koszos vizet pedig észrevétlenül nyeli el a csatorna. Izgalmat legfeljebb váratlan események okoznak: csőtörés, halpusztulás a Balatonon, cianid szennyezés a Tiszán vagy hasonlók. Mások, a száraz területeken élők igazi csodaként vágynak a víz után és kincsként gazdálkodnak minden cseppjével: életük múlik ezen. Ismét mások a vizet az árvizekkel azonosítják. Elsősorban fenyegetettséget és tehetetlenséget éreznek: szeretnének cselekedni, de nem tudják, mikor és hogyan. Ami talán közös: a többség a saját "portájával" és az ivóvízzel foglalkozik. Kevesen teszik fel a kérdést, mi történik az elszennyezett vízzel, hová jut és milyen károkat okoz, mit jelent a víz az állatok és a növények számára, mekkora a felelősségünk abban, hogy a jövő generációk is elegendő tiszta vízhez juthassanak, és mit tehet a társadalom és az egyes ember azért, hogy vizeink egészségesek legyenek?

I. Mi a víz?
A vízmolekula különleges tulajdonságai. A Föld vízkészletei és azok körforgása. Tiszta, természetes és szennyezett vizek.

II. A víztudomány területe és céljai
Az egykori hidrológia mára komplex interdiszciplináris tudománnyá vált.

III. Az angol WC-től az óceánig
Az angol WC és a hozzá kapcsolódó vízi infrastruktúra kialakulása. A fejlesztés okozta újabb problémák megjelenése. A szennyezések áthelyezése.

IV. A jövő kihívása
A jövő vízellátási problémái a fejlődő és a fejlett országokban. Jelenleg ismeretlen problémák megjelenése és a globalizáció meglepetései.

V. Mit tudunk tenni?
A tudomány és a számítástechnika fejlődése. A jövő fenntartható vízgazdálkodása. Új technológiák, kutatások és szemléletváltás.