Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

betegség átlagéletkora
Az az átlagos életkor, amikor az adott betegség előfordulásának valószínűsége a leggyakoribb.

citológia
Üveglemezre felvitt és konzerváló oldattal rögzített (fixált), majd megfestett sejtek mikroszkópos vizsgálata. A vizsgálathoz a sejtek a szervezet legkülönbözőbb részeiből, pl. hüvelyből, gyomorból, húgyhólyagból stb. nyerhetők. Legelterjedtebb a hüvelykenet-vizsgálat, melynek során a méhnyakról vesznek mintát, annak megállapítása céljából, hogy van-e köztük rákos sejt.

citotoxikus
Sejtpusztító hatású.

epigenetikai változás
A DNS olyan kémiai módosulása, mely nem változtat a kódolt genetikai programon, hatással van azonban a génszabályozásra, és ezen keresztül jelentős fenotípusbeli módosulást eredményezhet.

fenotípus
Az egyedek megjelenési formája, külső és belső jellegzetességeinek összessége, amelyet leegyszerűsített formában a genotípus és a környezet kölcsönhatása alakít ki.

immunszuppresszió
A szervezet immunválaszának csökkentése egy külső beavatkozással szemben, amit gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel idéznek elő. Immunszuppressziót alkalmaznak pl. szerv- vagy szövetátültetés esetén, annak megelőzésére, hogy a szervezet immunrendszere kilökje a beültetett idegen szervet vagy szövetet.

karcinóma
Rák. A rákos megbetegedés megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A köznapi nyelvben mindenfajta rosszindulatú daganat (függetlenül attól, hogy honnan ered) megnevezésére szolgál.

malignus
Rosszindulatú. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeiben áttéteket ad.

malignus tumor
Ráksejtekből álló kóros szövettömeg, mely beszűrheti a környező szöveteket és a szervezet távoli helyein áttéteket (metasztázis) képezhet.

metasztázis
Áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, és onnan a nyirok- és vérpályákon keresztül szóródik szét a szervezet különböző szerveibe.

morbiditás
A megbetegedés arányszáma az összlakosság számához viszonyítva: azt fejezi ki, hogy egy bizonyos területen bizonyos idő alatt (egy év) 100 000 lakosból hány betegedett meg.

mortalitás
Valamely betegségben bekövetkezett halálozás arányszáma az összlakosság számához viszonyítva (azt mutatja meg, hogy 100 000 lakosból egy év alatt hányan haltak meg egy bizonyos betegségben).

onkogén
Az onkogének a sejt örökítő anyagának olyan részei, melyek valamilyen okból rendellenesen aktiválódnak, így a sejt rákos sejtté alakul át.

onkológia
Az orvostudománynak daganatokkal foglalkozó ága.

protoonkogén
A normális sejtszaporodást elősegítő gének, melyeknek hibás bekapcsolása következtében daganat alakul ki.

reverz transzkriptáz
Enzim, amely RNS-minta alapján DNS-t készít.

transzplantáció
Általában olyan sebészi eljárás, melynek során az egyik személyből (donor) eltávolított szervet vagy szövetet egy másik személybe (recipiens) ültetnek. De transzplantáció az is, ha a szövetátültetés (pl. bőr) ugyanazon személyben egyik helyről a másikra történik.

tumor
Jelentése duzzanat, daganat, szövetszaporulat. Lehet gyulladásos vagy daganatos természetű. A daganatos természetű szövetszaporulat (tumor, neoplazma) lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus).

tumorszuppresszor gének
Olyan génszakaszok, melyek gátolják a sejtszaporodást és hibájuk, funkciókiesésük daganatok kialakulásához vezethet.

vakcina
Elölt vagy legyengített kórokozókat tartalmazó oltóanyag védőoltásokhoz.

vírus
A vírusok nem tekinthetők élőlényeknek, mert számtalan olyan tulajdonságuk hiányzik, amely egy élőlénynek megadatott. Ezek közül jellemző az önálló szaporodási képesség és az anyagcsere hiánya. További közös jellemzőjük az igen kis méret, kb. 10-400 nm, azaz 10-szer, 100-szor kisebbek, mint egy átlagos baktérium, 1000-szer egy átlagos emberi sejtnél. A vírusok fertőző genetikai információnak tekinthetők, amelyek csak élő sejtekben képesek önmagukat szaporítani. Örökítő anyaguk az élőlényekhez hasonló dezoxiribonukleinsav (DNS), de ribonukleinsav (RNS) is lehet, utóbbi azonban kizárólag a vírusokra jellemző örökítő anyag.