Nem hakni - a Magyar Dal Napja a Sziget mínusz egyedik napján

Vágólapra másolva!
Augusztus 11., a Magyar Dal Napja - mi lenne, ha ezen a napon egyetlen megakoncert keretén belül lépne színpadra minden zenész, aki az elmúlt öt évtizedben hozzátett valamit a honi beat-pop-rock-szcénához? A Sziget mínusz egyedik napjára tervezett hétórás (!) koncert-maratonon főleg a magyar zenetörténet jól ismert arcai lépnek fel, a szervezőgárda viszont abban bízik, a kezdeményezés a fiatal szerzőket is inspirálja. Ha pedig a közönség is úgy akarja, 2009-ben már önálló fesztiválja lesz a magyar nyelven született daloknak.
Vágólapra másolva!

Amikor idén januárban Presser előállt az ötlettel, hogy kellene egy össznépi rendezvény, ahol minden korosztály műfaji megkötések nélkül élvezheti a magyar könnyűzene elmúlt ötven évének gyöngyszemeit, sokan megmosolyogták az utópisztikusnak tűnő gondolatot. Aztán az elképzelés találkozott a Sziget szervezőiroda hasonló törekvéseivel: kerüljön kicsit előtérbe a magyar zene, foglalja el jól megérdemelt helyét a médiában - és persze a köztudatban - a "magyar dal".

"Nem hakniról van szó, ahol egy-két szám erejéig fellép a Kispál, az LGT vagy a Beatrice" - mondta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. "A hangsúly itt inkább az egyéni produkciókon van, ahogyan egy-egy zenész a régi jól ismert slágerekhez nyúl: különleges átdolgozásokra, feldolgozásokra számítunk, és lehetőség szerint érdekes átjárásokra zenekarok között. Az összefogás a kulcsszó - itt nem számít a politikai hovatartozás és bármilyen egyéb hitvallás, a lényeg a közös ügy, a magyar zene jövője."

Nem zenekarokban, hanem zenészekben és dalokban gondolkodik a szervezőgárda. Mindenki eljön, aki csatolt pár fontos fejezetet a hazai zenetörténethez: Hobó, Deák Bill, Bródy, Szörényi, Lovasi, Ákos, D. Nagy, Révész, Nagy Feró, Lukács Laci - néhány név a teljesség igénye nélkül azok közül, akik délután négy és este tizenegy között uralmuk alá veszik a Nagyszínpadot. A főszerep persze a klasszikus értelemben vett régi nagy slágereké, de a "nagy öregek" mellett fiatal zenészek is csatlakoznak a monstrekoncerthez. Presser azt is elmondta, hogy a "vérfrissítés" reményében dalíró pályázatok kiírását is tervezik a jövőben, és az eredetileg nonprofitra tervezett esemény esetleges plusz bevételei mindenképpen fiatal tehetségeket támogatnak majd.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Török Ádám és Müller Péter Sziámi: Összefogásban az erő

A monstrekoncert szerkesztője, Jávorszky Béla Szilárd újságíró-rocktörténész hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés célja a hagyományteremtés. A különféle műfajokra specializálódó tévécsatornák és rádióadók miatt ma már nincs átjárás a műfajok között, a jól sikerült új dalok pedig sokszor már csak egy szűk réteghez jutnak el. "Ma már meg sem lepődöm, ha egy tinédzser azt hiszi, a húsz éve aktív Tankcsapda feltörekvő, fiatal zenekar. Ha viszont így folytatjuk, az unokáink már egyetlen magyar dalt sem fognak ismerni" - tette hozzá Gerendai.

A szervezők azt szeretnék, ha igazi tömegeket mozgatna meg a Sziget-elő monstre-buli: így mindössze 2500 Ft lesz a belépő (a szokásos 8000 Ft helyett). A produkcióban résztvevő zenészek nem sztárgázsiért játszanak, hanem csupán költségtérítést kapnak. Mivel viszonylag ritka, hogy egy koncert szünet nélkül hét órán át tart, a nótákat bizonyos időközönként rövid filmbejátszások és frappáns felkonfok színesítik majd, természetesen a magyar dal "nagy pillanatait" felidézve.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Gerendai, Presser és Jávorszky jövőre több új dalt szeretne