Ska novemberre: Skatalites az A38-on

Vágólapra másolva!
A Skatalitest nem kell bemutatni: a műfaj alapító atyái hetvenen túl is emlékezetes bulit csaptak két alkalommal a Szigeten. A legutóbbi augusztusi őrület után, amikor a Madness előtt csinálták a hangulatot, most az A38 Hajó is leszervezte a legendás zenekart, így november 26-án a karibi Skatalites a hideg magyar novemberbe csempész egy kis autententikus, izzasztó skát. Ha kihagytad a Szigeten - vagy ha nem hagytad ki, de megismételnéd -, játssz velünk, és nyerj jegyet a koncertre!
Vágólapra másolva!

Két Szigetes fellépés után a magyar főváros téli-nyári szezonban is működő, dunai koncerthelyszínének is sikerült elcsábítania a ska műfajának ősatyáit, a jamaikai Skatalites lassan pátriárka-korba érő tagjait, akik koruk ellenére minden alkalommal hihetetlenül dinamikus, táncos műsort nyomnak le. Talán élénken élnek még ez irányú emlékek a rajongókban, hiszen csupán most augusztusban múlt, hogy láthattuk őket az IWIW Világzenei Színpadon tombolni. Most az álmos novemberi hétfőt is feldobják: Skatalites az A38-on.

A Skatalites a ska műfajának legnagyobb intézménye, öndefiníciójuk szerint: "Nem vagyunk híresek, legendásak vagyunk"). A zenekar az ötvenes évek végén a kingstoni hotelekben, szállodákban vendéglátózó helyi muzsikusokból alakult, az alapítók között ott volt Lloyd Knibb, Doreen Shaffer és Lester Sterling is. Ők hárman a mai napig a Skatalites sorait erősítik, de aki a Skatalites igazi motorja volt, az a legendás Don Drummond harsonás.

A Karibi-térség közepén élő muzsikusok ezernyi forrásból és zenei hagyományból teremthették meg azt a műfajt, amelyet ma skaként ismerünk. Ha az együttes tagjait kérdezik, honnan merítették zenéjüket, általában a boogie-woogie, a dzsessz, az r'n'b, illetve az afrikai gyökerek szerepét hangsúlyozzák, de a skára nagyon fontos hatással volt a jamaikai népi zene, a mento, illetve a Trinidadban akkor divatos muzsika, a calypso is.

Sok megtermékenyítő hatás érte a Skatalites tagjait a hatvanas évek elején, de Drummond zseniális újrahangszerelései voltak azok, amik igazán különlegessé tették a Skatalites hangzását. Amikor Kuba politikai szerepének növekedésével egy időben a szigetország muzsikája is figyelmet kapott, a Skatalites berobbant a zenei világba.

A hatvanas évek közepén aztán a zenekar villámgyorsan Jamaika legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát, forró hangulatú koncertekkel, professzionális zenészekkel, akik a koncertek mellett mérhetetlen mennyiségű hangfelvételen hagyták rajta a jellegzetes Skatalites-sound jegyeit, amelyet itt a banda talán leghíresebb felvételével, az azonos című film ihlette Guns of Navaroné-vel illusztrálunk, amely valószínűleg először örökítette meg a jellegzetes "csk-csk" csattogást, amiről a ska a nevét nyerte.

Guns of Navarone

A hatvanas évek közepe volt az együttes csúcskorszaka - ekkor történt az a kis incidens is, amely elég tragikomikusan vetett véget a Skatalites első korszakának. Don Drummond egy koncert utáni dührohamában halálra verte barátnőjét, a táncosnőként dolgozó Anita Mahfoodot. A harsonás már korábban is küzdött mentális problémákkal, a gyilkosság után így egyenesen az elmegyógyintézetbe utalták. Az intézményben csak öt évet töltött, 1969-ben ugyanis különös körülmények között elhunyt.

Latin Goes Ska

A halál hivatalos okaként az öngyilkosságát jelölték meg a szervek, de természetesen azóta is keringenek különböző összeesküvés-elméletek, amelyek közül az, amely szerint a kubai kormány Drummond meggyilkolásával kívánta meggyengíteni a kingstoni zenei szcénát, kifejezetten szórakoztató.

Akármi is volt Drummond halálának oka, a posztumusz a világ öt legjobb harsonása közé választott zenész kiválása a Skatalites széthullásához vezetett. A zenészek külön-külön tovább zenéltek, elsősorban kísérőzenészként, illetve a Soul Brothers és a Supersonics zenekarokban. Két évtized kellett hozzá, hogy összegyűljenek, és újjáalakítsák a zenekart.

Forrás: [origo]

A Skatalites ma - több fiatal muzsikussal frissítve

Ritka eset, hogy ennyi év után is fel tudjon támadni egy, a csúcsot már megjárt csapat, de a Skatalitesnek sikerült: koncertek ezrei, Grammy-jelölések, 2004-ben Grammy-díj, jobbnál-jobb lemezek. Mondhatjuk, a Skatalites ismét "megalapította" a műfajt, hiszen jelentős szerepet játszott az elmúlt időszak nagy ska-újjáéledésében.

A tagok többsége ugyan hetven felett van, de ezt színpadi teljesítményük alapján senki sem mondaná meg róluk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak a Madness nem lenne nélkülük, de Bob Marley, a Clash, Manu Chao is sokat köszönhet a jamaikai öregeknek, a magyarországi hasonszőrű zenekarokról (P.A.S.O., Ladánybene, Irie Maffia és még sorolhatnánk) nem is beszélve. Legendák a hajón.

The Skatalites - A38 Hajó (Petőfi híd budai hídfő), 2007. november 26. 20.00. Jegyár: 5000 Ft